IHF mijenja rukometna pravila: Igra 7 na 6 odlazi u povijest?

Vrijeme Čitanja: 2min | pon. 21.09.20. | 09:59

Testirat će se nova pravila.

Svjetska rukometna federacija (IFH) testirat će tri promjene rukometnih pravila. One se tiču pasivnog napada, situacija u kojima igrači loptom pogode golmana u glavu te igre 7 na 6. Ako se ove promjene ispostave kao korisne za rukometnu igru, mogle bi već sljedećeg ljeta stupiti na snagu. 

Što se pasivnog napada tiče, broj dozvoljenih dodavanja od trenutka kada suci dignu ruku smanjit će se sa šest na četiri. Zanimljivo, kako bi maksimalno kaznili momčadi koje vole duge napade, čak bi se i situacija da obrambeni igrač blokiraš ut, a lopta se vrati napadaču, tretiralo kao jedno dodavanje. 

Drugo je pravilo vezano za situaciju u kojoj igrač pogodi golmana loptom u glavu. Suci više neće dodjeljivati crveni karton napadaču, već će biti sankcioniran isključenjem na dvije minute, neovisno o tome iz koje pozicije i dijela terena je šut upućen, Jedini je izuzetak od ovog pravila ako će šut biti upućen pod faulom.

Treće, a možda i najzanimljivije pravilo koje bi se moglo uvesti indirektno je vezano uz 7 na 6 igru. Kada primi gol, momčad će imati mogućnost započeti novi napad s dijametra od tri i pol ili četiri i pol metra od samog centra terena. U tom slučaju bi momčadi koje prakticiraju 7 na 6 napad bile u velikom problemu, jer bi golmanu ostalo puno manje vremena za povratak na gol, što bi rezultiralo još lakšim kažnjavanjem eventualnih grešaka napadača u sigutaciji kada igraju sa sedmoricom. 

Ovo je pravilo ujedno i usko vezano za hrvatsku reprezentaciju. Upravo je Lino Červar jedan od najvećih zagovornika takvog napada, iako je nebrojeno puta naša reprezentacija primala pregršt bespotrebnih, jeftinih, ma besplatnih pogodaka. Sjetite se samo poraza od Brazila na Svjetskom prvenstvu 2019. godine, kada je Červarovo tvrdoglavo inzistiranje na takvom napadu Brazilcima poklonilo ravno sedam pogodaka u prvom poluvremenu. Hrvatska je tada poražena 29:26 i uvelike je kompromitirala svoje izglede za polufinale.

Srećom, možda na IHF testiranjem novih pravila prisilno natjera da odustanemo od igre u kojoj se naši rukometaši očigledno nisu snašli. 

(foto: Luka Stanzl/Pixsell)


Tagovi

hrvatska rukometna reprezentacijaLino Červar

Ostale Vijesti