REUTERS/Aleksandra Szmigiel
REUTERS/Aleksandra Szmigiel

Starta nova sezona Formule 1: Verstappen i Red Bull ponovno bez konkurencije, a priča sezone mogao bi biti Alonso

Vrijeme Čitanja: 3min | ned. 05.03.23. | 12:20

Velika nagrada Bahreina počinje u 16 sati

Puno je pitanja oko nove sezone Formule 1. Primjerice, koliko je uistinu Red Bull brži od ostatka grida, jer Adrian Newey i njegovi protežei iz odjela aerodinamike su opet odradili sjajan posao, sada samo treba vidjeti koliko to u praksi znači glavobolje za sve ostale. Najpesimističnije prognoze govore da će to biti gotovo pola sekunde u prosjeku...

To bi ponovno moglo ubiti bilo kakvu neizvjesnost, pa će se teško ponoviti ono što smo imali prije dvije sezone kada je Max Verstappen u spektakularnom finišu oteo Lewisu Hamiltonu osmi naslov, a u svoje vitrine stavio prvi. Lani je stigao i do drugog, a stručnjaci ističu da će ove sezone ponovno obraniti titulu.

Red Bull i dalje bez konkurencije

Verstappen se u potekloj sezoni čak 15 puta penjao na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja, a titula je osvojio četiri utrke prije kraja sezone. Uz sebe je imao poslušnog sekundanta Sergija Pereza koji svojim dobrim vožnjama pomaže mlađem kolegi da sakuplja pobjede i trofeje. Pa ako je i bilo nekih nedoumica oko brzine Red Bulla, kvalifikacije Velike nagrade Bahreina su ih ekspresno odagnale: Verstappen starta s pole pozicije, a Perez je odmah do njega u prvom startnom redu. Bilo je priča o poskakivanju bolida, kakav je imao Mercedes prošle sezone, no očito je kako u Red Bullu sve ide kao po špagi. Izgleda da će ove sezone sebi biti najveći protivnik, odnosno jedino ih nekakav ludi scenarij i brojna odustajanja mogu zaustaviti u osvajanja pojedinačnog i konstruktorskog naslova.

Je li Ferrari riješio problem pouzdanosti?

Najbliže Red Bullu trebao bi, kao i prošle sezone, biti Ferrari. Nakon brojnih pogrešaka prošle sezone, momčad iz Maranella se zahvalila šefu Mattiji Binottu koji je na toj poziciji bio od 2019. i na njegovo mjesto ustoličila prošlogodišnjeg šega Alfe Romeo Frédérica Vasseura. Inače, Vasseur je dugogodišnji prijatelj Charlesa Leclerca pa se u legendarnoj momčadi nadaju kako će imati velike koristi od te činjenice u ovoj sezoni. Prošle godine su imali jako dobru brzinu, u nekim utrkama su bili i ispred Red Bulla, no mehanički problemi u kombinaciji s katastrofalnom taktikom i vođenjem utrka pretvorili su sezonu u novo veliko razočaranje. I Leclerc i Carlos Sainz su istaknuli kako su zadovoljni bolidom nakon testiranja, no priznaju i kako je Red Bull ipak ispred.

Mercedesu nedostaje brzine

Odmah do njih nalazi se Mercedes. Za razliku od protekle sezone i katastrofe tijekom testiranja, ove sezone je situacija bila tek neznatno bolja. I ponovno je jasno da Mercedes neće biti najbrža momčad na gridu. Puno toga još Srebrne (u ovom slučaju crne) strijele moraju nadoknaditi, ali barem su zadovoljniji stanjem u odnosu na protekla testiranja. Lewis Hamilton kreće u novi pokušaj izdvajanja na vječnoj ljestvici vozača s najviše titula, i dalje je na sedam koliko ih ima i Michel Schumacher, međutim, malotko vjeruje da će upravo ova sezona biti ta u kojoj će skinuti velikog Nijemca. Prvo bi trebao pokazati da je brži od mlađeg kolege Georgea Russella koji je protekle godine bio bolji u međusobnim dvobojima, pa na koncu je i završio u poretku ispred poznatijeg Britanca. Famozno poskakivanje su riješili, „sada samo treba pronaći brzinu“, ističe Hamilton.

Alonso i Aston Martin – potencijalna priča sezone

Svaka čast Red Bullu, Ferrariju i Mercedesu, ali priča početka sezone je ipak Aston Martin. Momčad je jednog šampiona zamijenila drugim – četverostruki prvak Sebastian Vettel ustupio je mjesto dvostrukom prvaku Fernandu Alonsu, a momčad je ove godine jedna od najbržih na stazi. Alonso je pokazao da je i s 41 godinom itekako konkurentan, njegove vožnje u Alpini su pokazale kako još ima ulja u svijeći, a koliko je tek sada Španjolac motiviran kada zna da u rukama ima konkurentan bolid. Alonso je dominirao slobodnim treninzima u Bahreinu, a s današnje utrke će krenuti kao peti u poretku i to ispred oba Mercedesa. Mogao bi dobru sezonu imati i njegov momčadski kolega Lance Stroll, a Aston Martin iznenaditi mnoge.

Danas od 16 sati ćemo više toga znati, a oni koji duže prate Formulu 1 ističu kako bi ovo mogla biti jedna od najuzbudljivijih sezona do sada.



Tagovi

Formula 1Max VerstappenLewis HamiltonFernando Alonso

Ostale Vijesti