Veliki Di Montezemolo ipak se povlači

Vrijeme Čitanja: 2min | sri. 10.09.14. | 09:26

Predsjednik momčadi Formule 1, Ferrarija, Luca Di Montezemolo podnio je ostavku.

Iako je nakon Velike nagrade Italije prošlog vikenda tvrdio kako ne planira otići, čini se kako je ipak promijenio mišljenje. 67-godišnjak je u Monzi izjavio kako ima ugovor koji vrijedi još tri godine i da je on taj koji će reći kada je vrijeme za odlazak. No, izgleda da je došlo vrijeme za rastanak.

„Ovo je kraj moje ere nakon gotovo 23 čudesne i nezaboravne godine“, rekao je Di Montezemolo, donosi BBC.

Bila mi je privilegija voditi Ferrari“, rekao je Talijan, koji će se službeno povući s funkcije 13. listopada.

BBC navodi da je razlog odlaska loša sezona Ferrarija i neslaganje s izvršnim direktorom partnerske kompanije Fiat, Sergiom Marchionneom. Nedavno je kritizirao Di Montezemola i slabe nastupe momčadi te izostanak dobrih rezultata, a upravo će ga Marchionne i naslijediti na mjestu predsjednika talijanske momčadi.

Posrnuli velikan Ferrari je na prošloj utrci osvojio samo dva boda, a već je nekoliko sezona izvan borbe za naslov. U ovosezonskom poretku konstruktora trenutno je četvrta sa 162 boda.

Okončao je tako jednu od najuspješnijih era u povijesti najpoznatijeg brenda u Formuli 1.

Počeo je kao pomoćnik Enzu Ferrariju 1973. godine, godunu kasnije postao je menadžer Scuderije, otkad je počeo surađivati s Ferrarijem, momčad je je osvojila Svjetsko prvenstvo sa Nikijem Laudom 1975. i 1977. godine. Ubrzo je postao glavni čovjek u Fiatu, a 1991. godine, dobiva mjesto predsjednika Ferrarija. Zacrtao si je glavni cilj - još jednom osvojiti konstruktorski naslov Svjetskog prvaka. Montezemolo je vrlo brzo unio neke promjene u momčadi. Laudu je angažirao za konzultanta i promotora, a Lombardija za menadžera momčadi.

2000. godine osvojili su naslov, prvi nakon 1979. godine, a 1999. su bili najbolji u poretku konstruktora, prvi put nakon 1983. godine. Uslijedila je era Michaela Schumachera, pa i Kimija Raikkonena, a upravo od Finca 2007. godine kada je u posljednje dvije utrke preoteo naslov Lewisu Hamiltonu i Fernandu Alonsu, Ferrari čeka na titulu. Posljednji od 16 konstruktorskih naslova osvojen je 2008. godine. Kriza je očigledna, nemaju konkurentan bolid i ne mogu se nositi sa Mercedesom, Red Bullom i Williamsom. 

Očigledno je vrijeme za promjene. 

Di Montezemolo je zahvalio suradnicima, ali ne i Marchionneu, s kojim se očigledno nije slagao.

"Ferrari je najdivnija kompanija na svijetu. Bila mi je velika čast biti njezin vođa. Minulih godina posvetio sam joj sav svoj entuzijazam i prednost. Uz moju obitelj, bila je i još uvijek je, najvažnija stvar u mom životu"

"Želim svojim naslijednicima, posebice Pieru Ferrariju, koji je uvijek bio na mojoj strani i svima ostalima, još mnogo uspješnih godina što Ferrari i zaslužuje".

(Foto: Action Images)


Tagovi

auto motoAutomotoFerrariLuca Di Montezemolo

Ostale Vijesti