Možnik, čija preča je zavezana za šank, se vratio kući: Za Rio mi treba dvorana

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 21.04.15. | 08:30

Hrvatski gimnastičar Marijo Možnik je na Europskom prvenstvu u francuskom Montpellieru Hrvatskoj donio prvu zlatnu gimnastičku medalju na velikim prvenstvima ikada.

Do proteklog vikenda smo imali olimpijsko, svjetsko, europsko srebro, ali nikada zlato. Zagrepčanin je na istom mjestu prije tri godine postao viceprvak Europe, kada je osvojio svoju prvu europsku medalju, a u nedjelju je na posljednjoj spravi, posljednjeg dana Europskog prvenstva, 28-godišnji Možnik došao do najvišeg postolja. Nastupao je u finalu prvi, bez greške i zadržao je prvo mjesto do kraja s visokom ocjenom 14.833.

Jako sam sretan s ovim rezultatom. Moje prvo europsko zlato, a i prvo u povijesti hrvatske gimnastike. Ne mogu vjerovati da je došlo do ovog rezultata. Znao sam da je moguće, ali sam i znao da će trebati napraviti idealnu vježbu za ovaj plasman. To sam napravio. Uspio sam se koncentrirati, isključiti sve oko sebe, koncentrirati se samo na svoju izvedbu“, rekao je nakon velikog uspjeha Možnik.

U finalu je sve išlo kako treba i rezultat nije izostao.

Napravio sam jednu od najboljih vježbi u svom životu i znao sam da će biti konkurentna za medalju, samo nisam znao koju. Budući da sam prvi nastupao, morao sam čekati do kraja, ali sve se pogodilo da sam uzeo ovo zlato“.

Velike zasluge za zlato idu i treneru novog europskog prvaka, Tigranu Goričkom.

„Devet finalista, puna dvorana u Montpellieru, prvi put Hrvatska ima prvaka na velikom natjecanju. Marijo Možnik je prvak Europe! To stvarno zvuči veliko. U pravom trenutku je bio onaj pravi, napravio je svoju najbolju vježbu. Išao je prvi, što je u jednu ruku i otežavajuća, ali i olakšavajuća okolnost, jer svojeg se riješiš i čekaš kako će konkurencija napraviti. Pritisak je bio velik na sve finaliste, znali su da nema olimpijskog pobjednika Epkea Zonderlanda, Nijemca Fabiana Hambüchena, svi su znali da je medalja dohvatljiva, to je jednostavno u mnogima pobudilo nervozu koja je uzrokovala puno padova i sreću za Hrvatsku“, kazao je Gorički, prenose službene stranice Hrvatskog gimnastičkog saveza.

Možnik se zajedno s ostatkom hrvatske reprezentacije sinoć vratio iz Montpelliera, dojmovi se još nisu slegli, ali povratak u hrvatsku realnost, nažalost ne obećava mnogo.

Do ovih nevjerojatnih rezultata, došao sam iz jako skromnih uvjeta. Da bih otišao još korak dalje, osvojio svjetsku medalju, moram usavršiti element 'Pineda' s kojim bih puno sigurnije mogao reći da sam konkurentan za medalju koja mi treba da odem u Rio. No, taj element nećemo moći ubaciti u vježbu jer nemam uvjete da ga treniram. Zbog njega bih trebao stalno biti u Nedelišću jer Zagreb nema adekvatnu dvoranu, ali ja imam posao u Zagrebu i ne mogu to“, pojasnio je Možnik za Sportske novosti.

Iako je europski prvak, to mu ne jamči nastup na Olimpijskim igrama sljedeće godine u Rio de Janeiru. Mjesto na igrama donosi mu medalja na Svjetskom prvenstvu koje će se od 23. listopada do 1. studenoga održati u Glasgowu. A za dobar plasman, trebaju mu i bolji uvjeti rada.

Najbitnija mi je jama sa spužvama, a to u Sokolskom domu ne možemo imati jer je kulturno dobro koje se ne smije adaptirati“, naglašava Možnik, u nadi da će se možda nešto uskoro promijeniti i da kao europski prvak više neće morati trenirati na preči zavezanoj za šank noćnog kluba ispod dvorane.

Marijo u Zagrebu kao vrhunski gimnastičar trenira u 19:30 navečer najriskantniji element uz prisutnost 60 klinaca iz gimnastičke rekreacije jer nemamo drugi izbor da preživimo. Zato sada pitam sve u našem glavnom gradu, zar nije sramota da milijunski grad koji ima europskog prvaka, ima gimnastičku dvoranu staru 140 godina? Nek' se srame, 25 godina nam samo obećavaju“, razočaran je Gorički.

(Foto: Pixsell)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!


Tagovi

Ostali sportoviGimnastikaEuropsko prvenstvo u gimnasticiMarijo Možnik

Ostale Vijesti