Grgo Jelavic/PIXSELL
Grgo Jelavic/PIXSELL

Hrvatska u finalu nakon peteraca, Mate Anić junak utakmice!

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 15.02.24. | 16:45

Veliko slavlje Barakuda u nevjerojatnoj drami u Dohi, u subotu u 15.30 nas očekuje finale protiv Italije

U izuzetno napetoj i dramatičnoj utakmici, izabranici Ivice Tucka pobijedili su Francusku boljim izvođenjem peteraca sa 17-16. Junak Hrvatske bio je Mate Anić koji je ušao u igru u 6. seriji peteraca i obranio udarac Khasza. U posljednju četvrtinu Hrvatska je ušla s tri pogotka prednosti, no 16 sekundi prije kraja Francuzi su zabili za izjednačenje te su o prolasku u finale odlučili udarci s pet metara. Nakon pet serija bez promašaja, pobjedu je donio rezervni vratar Mate Anić, inače čuvar mreže splitskog Jadrana.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Barakude su sjajno ušle u utakmicu. Harkov je osvojio plivanje, Vrlić je izborio isključenje, a krasnim udarcem s desne strane francusku mrežu načeo je Konstantin Harkov. Jedna od glavnih francuskih karika u dosadašnjem dijelu turnira - vratar Hugo Fontani - bio je nemoćan kod šuta igrača splitskog Jadrana. Iskazao se, zato, kod udaraca Biljake i Fatovića u situacijama kada smo brojčano bili izjednačeni u bazenu.

Hrvatska je na Europskom prvenstvu u Dubrovniku i Zagrebu imala dosta velikih problema s realizacijom igrača više. U četvrtfinalu protiv Srbije poslovično smo blistali u tom segmentu i izludili vratara Radoslava Filipovića. U istom smo tonu nastavili i danas. Prva tri isključenja Francuza, kaznili smo s tri pogotka. Nakon uvodnog gola Harkova, zabio je Matias Biljaka na krasno dodavanje Marka Žuvele, da bi nas Kosta Harkov izvrsnom realizacijom s desne strane vratio prednost na dva razlike, prethodno poništenu strijelom Thomasa Vernouxa. Njegov rođak - Marion Vernoux - u završnici prve četvrtine realizirao je igrača više za minimalnu prednost Hrvatske nakon prve dionice.

Strašan plivački tempo nametnuli su Francuzi od početka utakmice. Vrlo brzo su prelazili iz plitke obrane u presing, vukli su svaku napad na granicu polukontre, ali i Hrvatska je u tom segmentu jedna od najjačih selekcija svijeta. Malih problema imali smo u obrani, Francuzi su često ubacivali drugog centra u igru, otvarali prostor za svoje najjače oružje - vanjski šut. I pravili su nam mnoge probleme ovakvom igrom. Probijali su Bijača sjajnim udarcima Marion Vernoux, Bouet i Bjorch, a potom je hobotnica na hrvatskim vratima spustila roletu. Nanizao je u završnim minutama druge dionice čak pet obrana, neke s igračem više, a na drugoj strani pogocima su odgovarali Jerko Marinić Kragić i Loren Fatović dva puta, ali završnu riječ u ovoj je četvrtini imao Fontani. Obranio je čistu kontru Fatoviću i spriječio da se na poluvrijeme ode s +2 u korist Hrvatske.

Gotovo pet minuta treće dionice nismo vidjeli nijedan pogodak, razbranio se Fontani, skinuo dva teška udarca s igračem više, potom i Burićev udarac s dva metra i nije pretjerano reći da smo bili u krizi. Francuska mreža činila se kao začarana. sve dok bombetinu na isteku napada, iz daljine, pomalo i frustriran hrvatskom nemoći u napadu, nije ispalio Franko Lazić. Bio je igrač Juga nezadovoljan svojom partijom protiv Srbije, ovim potezom nadoknadio je sve, njegov zgoditak otvorio je (auto)put prema pobjedi Hrvatske. U završnici četvrtine pogodili su Marinić Kragić i Žuvela, čime su Barakude u zadnjih osam minuta ušle s velikih 9-6.

Ulaz u četvrtu dionicu nije bio dobar za Hrvatsku. Bouet i Khasz su vrlo brzo spustili prednost na samo jedan gol razlike, Burić je vratio na +2 realizacijom igrača više, no ponovno Francuzi uzvraćaju s dva uzastopna pogotka. Prvo je Thomas Vernoux realizirao peterac, a zatim i Bouet realizirao napad šest na pet za izjednačenje na ulasku u zadnje tri minute.

Ušlo se u potpunu dramu, Vrlić je izborio isključenje, Žuvelino dodavanje presjekao je Thomas Vernoux i zaradio isključenje, ali spasio nas je Bijač. Rino Burić izborio je novog igrača više, sjajno ga je realizirao Loren Fatović 50 sekundi do kraja. S druge strane, Bodegas je iznudio novu šansu Francuzima s igračem više, a Khasz je iz teške situacije probio Bijača. U završnih 16 sekundi nismo uspjeli doći do pozicije za šut, tako da je regularni dio završio 11-11 te su peterci odlučivali o prolasku u finale.

Za Hrvatsku su zabijali Marinić Kragić, Fatović, Burić, Žuvela, Vukičević, potom ponovno Marinić Kragić, dok su kod Francuske precizni bili Khasz, Bouet, T.Vernoux, M.Vernoux, Bodegas. U 6. seriji Tucak je promijenio golmana, u bazen je ušao Mate Anić i skinuo peterac Khasza za veliko finale protiv Italije, koje se igra u subotu u 15.30 sati.

Hrvatska - Francuska 17-16 (3-2, 3-3, 3-1, 2-5, 6-5 peterci)

Hrvatska: Bijač, Burić 1, Fatović 3, Lončar, Lazić 1, Biljaka 1, Vukičević 0, Žuvela 1, Marinić Kragić 2, Krapić, Harkov 2, Kržić, Anić

Izbornik: Ivica Tucak

Francuska: Dubois, Saudadier, Crousillat, Bouet 3, Khasz 2, Vernoux 2, Marion-Vernoux 2, Bjorch 1, Bodegas 0, Vanpeperstraete, De Nardi, Nardon 1, Fontani

Izbornik: Florian Bruzzo



Tagovi

vaterpoloSvjetsko prvenstvo u vaterpolufrancuska vaterpolska reprezentacijaHrvatska vaterpolska reprezentacija

Ostale Vijesti