David Damnjanovic/PIXSELL
David Damnjanovic/PIXSELL

Hrvatska je velik favorit u lovu na finale, ali protivnik je već napravio (po)najveće iznenađenje u zadnjih 15 godina

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 15.02.24. | 08:00

Polufinale je na rasporedu od 15.30 sati, a izravan prijenos bit će na HRT 2 kanalu

Hrvatska vaterpolska reprezentacija ponovno se našla u samoj završnici velikog natjecanja. Izabranici Ivice Tucka velikom su pobjedom 15-13 protiv Srbije u četvrtfinalu izvadili vizu za još jedno polufinale i borbu za medalje. Iako smo u današnjem dvoboju očekivali Mađarsku, koja je bila najveći favorit za pobjedu od svih četvrtfinalista, taj scenarij ipak nismo i doživjeli, a Francuska je priredila jednu od najvećih senzacija u svijetu vaterpola u posljednjih 15 godina. Polufinale je na rasporedu od 15.30 sati, a izravan prijenos bit će na HRT 2 kanalu.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Barakude su pri kraju dugačkog putovanja koje traje sad već mjesec i pol dana, koliko je uostalom i ove kalendarske godine. Dubrovnik, Zagreb, Doha, ali i s pripremnim međupostajama u Rovinju, pa opet malo Zagreba i Dubaija. Hrvatski vaterpolisti nadomak su još jednog finala Svjetskog prvenstva, četvrtog od 2007. godine. No, u redovima Hrvatske nitko ne govori o finalu, Ivica Tucak jasno naglašava kako je Francuska itekako ozbiljna momčad, a tome u prilog ide i pobjeda protiv Mađarske.

Bit će ovo drugi susret današnjih rivala u nešto manje od mjesec i pol. Ždrijeb ih je 6. siječnja spojio u grupnoj fazi Europskog prvenstva, a pred više od dvije tisuće navijača u Gružu, Hrvati su uvjerljivo slavili sa 12-7. Bila je to još jedna fantastična izvedba cijele momčadi, koja je, prije svega, izvanrednom obranom u potpunosti neutralizirala čudesnog Thomasa Vernouxa i sjajne šutere Uga Crousillata i Mehdija Marzoukija. Potonjeg neće biti danas u bazenu, no ostatak momčadi bit će s druge strane, spreman za još jedan pothvat.

Četvrtak u Kataru nosi novu utakmicu i ništa nije usporedivo s onim što je bilo prije. Slaže se s tim i Ivica Tucak, hrvatski izbornik.

"Mislim da samo glup sportaš može podcijeniti suparnika, jer time samo podcjenjuješ i svoj rad. Ne dolazi u obzir, a pogotovo ne u polufinalu Svjetskog prvenstva i protiv suparnika koji se zove Francuska. Svi smo svjesni toga, nema govora o načinu razmišljanja ‘lako ćemo', niti sam ja ikada tako razmišljao", jasno je Tucak uoči utakmice naglasio da nikakvog opuštanja neće biti.

No, Hrvatska je velik favorit za pobjedu. Tome u prilog idu i rezultati ovih reprezentacija. Francuska će u danas prvi put u povijesti igrati polufinale nekog svjetskog prvenstva, a posljednju medalju s nekog od velikih natjecanja osvojili su na Olimpijskim igrama 1928. godine u Amsterdamu. Dakle, gotovo pa sto godina je prošlo.

Barakude se, pak, nakon kiksa u Fukuoki na prošlogodišnjem prvenstvu svijeta i osvajanja 9. mjesta, ponovno vraćaju u polufinale, gdje su, bez prestanka, bili od Montreala 2005., pa sve do Budimpešte 2022. godine. Devet puta u nizu plasirali smo se u samo završnicu, pritom u kolekciju pospremili dva zlata, jedno srebro i četiri bronce. Niz polufinala kakav nijedna druga reprezentacija nije uspjela postići.

Za kraj, ponešto će nam o statusu favorita reći i povijest međusobnih ogleda. Hrvatska i Francuska ukupno su odigrali 22 službene utakmice, a čak 21 utakmica završila je slavljem Barakuda. Poraz tek jedan, bilo je to u Rio de Janeiru na Olimpijskim igrama 2016., kada se u zadnjem kolu grupne faze ponešto i kalkuliralo te odmaralo uoči nokaut faze.

Zanimljivo, od 22 susreta, Hrvati i Francuzi nisu se nikada ogledali na Svjetskom prvenstvu. Pa neka prvi pokušaj bude pobjednički za Ivicu Tucka, Marka Bijača, Marka Žuvelu i ostatak društva u kockastim kapicama. Novi niz polufinala smo započeli, bilo bi šteta ne pojačati kolekciju s nekom od dvije najsjajnije medalje.



Tagovi

francuska vaterpolska reprezentacijaHrvatska vaterpolska reprezentacijaSvjetsko prvenstvo u vaterpoluvaterpolo

Ostale Vijesti