Fatović za Germanijak: Ne treba mijenjati vaterpolska pravila, već se ugledati na promociju kakvu Mađari rade

Vrijeme Čitanja: 5min | pon. 10.11.14. | 13:35

Elvis Fatović Dubrovčanin je na privremenom radu u Australiji. Bivši vaterpolski reprezentativac i jedan od stožernih igrača Juga, nakon početka trenerske karijere na klupi dubrovačke momčadi te pomaganju Ratku Rudiću u reprezentaciji Hrvatske, u siječnju 2013. preuzeo je reprezentaciju Australije.

Pod Fatovićevim vodstvom Australija je pokazala dobre igre. Na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj Australija je igrala odlično, u četvrtfinalu su tijesno, s 6:7, izgubili od Hrvatske, a ove godine su osvojili četvrto mjesto u Svjetskoj ligi. Na svim tim natjecanjima Australci su igrali odlično, a Fatovićev rad su hvalili svi vaterpolski stručnjaci. No, kako se na slavi ne živi, tako australski izbornik trenutno radi na planu rada za sljedeće razdoblje.

„Trenutno pravimo program za cijelu sljedeću godinu s obzirom na putovanja koja su nama duža. Pravimo projekciju kako bi bilo najlakše da spojimo Svjetsku ligu i Svjetsko prvenstvo da cijelo vrijeme ostanemo u Europi. Sigurno ćemo jedan dio tradicionalno provesti u Dubrovniku s kojim su oni svi oduševljeni. Istovremeno, radimo program i za sljedeće dvije godine, znači do Ria“, rekao nam je Fatović te nam odgovorio na pitanje kako je zadovoljan do sada učinjenim.

„Imali smo tri natjecanja i na svakom smo napravili iskorak u odnosu na prijašnje rezultate. To je nešto što želimo, konstantno napredovati, a ništa se ne može napraviti preko noći. Sigurno da još postoji kvalitativna razlika u odnosu na top reprezentacije, ali to ima veze i s tradicijom i s radom u mlađim kategorijama koji je nemjerljivo bolji nego je ovdje. Međutim, pristup sportu australskih vaterpolista je fanatičan i uživam s njima raditi.“

NEĆEMO IGRATI REGIONALNU LIGU POPUT BRAZILA

Australci su poznati kao velika sportska nacija, ali vaterpolo je daleko što se tiče popularnosti u odnosu na australski nogomet, ragbi, kriket ili nogomet. Ipak, njihova je reprezentacija uvijek prisutna na velikim svjetskim natjecanjima, ali bez značajnijih rezultata. Najveći uspjesi su im četvrto mjesto na SP-u 1998. te peto na Olimpijskim igrama 1984. godine. To nije ni čudno kada se uzme u obzir da im je liga na prilično amaterskoj razini.

Liga je malo zbijena, ona se održava od veljače do svibnja i to je također jedna stvar koja je trenutno u procesu, da pokušamo to natjecanje produljiti na 5-6 mjeseci pa da ti igrači imaju neku konstantu. Ovako je jako teško. Radili smo nekakve usporedbe između europskog i australskog vaterpola koje su jasno pokazale da su europski top igrači u pogonu nekakvih 11 mjeseci, a naši su nekih 5-6 mjeseci. To je ogromna razlika, a kada se pri tom zna da imamo i manje iskustva, onda je to veliki manjak.“

Nešto slično je i u Brazilu pa je Ratko Rudić najavio mogućnost da brazilska reprezentacija u sezoni 2015./16. igra zajedno s hrvatskim, srpskim i crnogorskim klubovima u regionalnoj ligi. Ima li Fatović sličnu ideju s Australcima?

„Znam da namjeru brazilske reprezentacije, a mislim da još jedna reprezentacija ima sličnu namjeru, ali mi to ne možemo jer su ovdje svi igrači ili studenti ili su zaposleni pa oni sigurno ne bi 8-9 mjeseci biti izvan tih obveza. Mi ćemo sljedeću godinu većinu reprezentativaca koji su u Europi vratiti u Australiju tako da provedemo što više vremena zajedno. To se ne odnosi na one koji igraju u vrhunskim klubovima poput Aarona Youngera jer sam svjestan da je za njegov razvoj jako bitno igrati u Jugu. Ako bude još poneki takav slučaj, on će ostati u svojim klubovima, ali ostale ćemo u olimpijskoj godini vratiti doma.“

Fatović je spomenuo Youngera koji je u prvim mjesecima nastupa u Dubrovniku oduševio sve ljubitelje vaterpola, a australski izbornik je pun hvale za svojeg ponajboljeg igrača.

„Pratim njegove igre, a Jug me je kontaktirao prije nego su postigli dogovor s njim. No, bez obzira što je on jako mladi igrač, on nije nepoznato ime. Strahovito je moderan tip igrača koji može igrati na više pozicija i svakoj momčadi bi dobro došao. Mislim da on ima kalibra da igra u bilo kojoj reprezentaciji na svijetu. Sigurno da će mu iskustvo u Jugu, da igra svakodnevno s vrhunskim igračima, još i pomoći. Ja mislim da je zadovoljstvo obostrano – i njegovo, ali i kluba prema njemu.

TEK ĆEMO S NOVIM PRAVILIMA SVI POSTATI ZBUNJENI

Pitali smo Fatovića i o promjenama pravila koje LEN i FINA najavljuju, a koja se počinju primjenjivati u nekim natjecanjima. Tako će juniori igrati sa šest (pet i vratar) umjesto sedam igrača, a teren će se za natjecanja u Svjetskoj ligi smanjiti. Australski izbornik ima zanimljivo mišljenje o tome.

„Generalno sam protiv promjena koje se sada događaju. Recimo, sljedeće ćemo godine imati tri različita pravila na natjecanjima. Juniorska reprezentacija će igrati šest na šest, vaterpolska Svjetska liga će se igrati po novim pravilima, sa skraćenim terenom, a Svjetsko prvenstvo će se igrati po starim pravilima. Tek će sada svi postati zbunjeni. Što se tiče približavanja vaterpola publici, tko je bio na Europskom prvenstvu u Budimpešti i tko je vidio kakvu su Mađari promociju napravili i na čemu im treba skinuti kapu, nitko nije spomenuo pravila nego su svi bili oduševljeni sa svim popratnim sadržajem, što su odavno svi sportovi napravili. Mađari su o vaterpola uspjeli napraviti zabavu i onda nitko ne pita za pravila. Ako mi organiziramo utakmicu samo za sebe i svoju rodbinu, onda je normalno da je dosadno. Po meni je to odgovor.“

S reprezentativnih, australskih tema, okrenuli smo se klupskim, domaćim. Zanimalo nas je što Fatović misli o novoj regionalnoj ligi u koju su sada uključeni i srpski klubovi.

„Osobno mislim da je to dugoročno sjajna stvar. Kratkoročno možda neće imati veliki efekt jer su srpski klubovi iz raznih razloga nisu na tako visokom nivou kao ranijih godina. Međutim, oni imaju strahovito dobru školu vaterpola i neprestano izbacuju mlade igrače. Izuzetna je stvar da će se dobiti na kvaliteti što se tiče samog vaterpola, a sjajna je stvar da se napokon potpisao ugovor s jednom televizijskom kućom o prijenosima utakmica iz svakog kola. Dugoročno su to stvari koje će samo pomoći promociji vaterpola.“

LORENU JE BOLJE DA SE SAM RAZVIJA

Najveći favorit ove godine sigurno je momčad Juga u kojoj je svoju minutažu počeo dobivati i Elvisov sin Loren. Otkrili smo da iz Dubrovnika prema Australiji rijetko kada ode neko pitanje za savjet ili slično.

Loren je dosta škrt na pitanjima. Mislim da je bolje za njega da se sam razvija, da se sam izbori za svoje mjesto pod suncem. U neku ruku mislim da mu je prezime Fatović opterećenje, baš kao i svim sinovima poznatih sportaša jer ih svak uspoređuje s ocem, ali ako imaju kvalitetu oni će se samo izboriti za svoje mjesto. Ako nemaju, bit će prirodna selekcija“, istaknuo je Fatović koji je jako zadovoljan životom u Australiji.

Imam relativnu sreću da sam stalno u ljetu. Sva su natjecanja u Europi preko ljeta pa sam bio što s reprezentacijom što na odmoru u Europi 4-4 i pol mjeseca. To je sigurno san snova. Ja ovdje uživam. I kao sportaš sam jedno od najljepših iskustava na Olimpijskim igrama i kada se pojavila opcija za Australiju nisam dvojio nimalo. Meni se strahovito sviđa njihov stil života tako da trenutno uživam u poslu. Obitelj nije sa mnom jer Loren treba završiti srednju školu, a kada se to dogodi onda će moguće doći do malih promjena u mjestu stanovanja nekih članova obitelji“, zaključio je Fatović.

(Foto: Pixsell/Action Images)


Tagovi

planet HrvatskaElvis Fatovićvaterpolo

Ostale Vijesti