Brončani Možnik: Medalju posvećujem bratu

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 13.10.14. | 10:48

Hrvatska je jučer dobila i drugu medalju na Svjetskom gimnastičkom prvenstvu u kineskom Nanningu.

Nakon srebra Filipa Udea u subotu na konju s hvataljkama, jučer je oduševio Marijo Možnik osvojivši broncu na kraljevskoj spravi, preči.

S rezultatom 15.000 stao je na postolje pored najvećeg prečaša današnjice, aktualnog olimpijskog pobjednika i svjetskog i europskog prvaka, Nizozemca Epkea Zonderlanda (16.225), te srebrnog Japanca Koheija Uchimure, najboljeg višebojca posljednjih godina (15.725). Samo njih trojica uspjeli su dobiti ocjene veće od 15.000.

Ovo je Možnikova druga velika medalja nakon što je 2012. godine u Montpellieru bio viceprvak Europe. Dvaput je bio prva rezerva za svjetsko finale, a u trećem pokušaju je osvojio medalju.

Ponosan sam, sretan. U prvom trenutku bilo je toliko emocija, suza… Presretan sam. Nakon kvalifikacija u kojima sam za vježbu od 6.7 dobio 15.000 odmah sam razmišljao da u finalu idem jaču vježbu, 6.9 s pruženim Kovacsem. Znao sam da bi mi tih 6.7 bili na knap za medalju. No, 6.9 vježba nije još potpuno automatizirana i nisam htio riskirati. Išli smo na sigurno. Mirno odraditi ono što najbolje znam, što mi je najsigurnije. Kad je još jedan od velikih favorita, Zhang, pao, pa drugi kiksali, vidio sam da imam priliku života, ali kako su oni griješili, u meni je bilo sve više nervoze. A prije toga sam bio potpuno miran. No, smirio sam se, rekao si “zaboravi na njih, tu si sad, ideš svojih 6.7 najbolje što možeš“, rekao je nakon osvajanja medalje Možnik, prenose službene stranice Hrvatskog gimnastičkog saveza.

I uspio je u naumu.

„Već prvi element mi je pokazao da će sve biti OK, trener Tigran Gorički odlično je nategnuo preču, osjetio sam dobar hvat, a onda sam samo počeo razmišljati “ukopaj saskok”. Nisam ga ukopao, imao sam mali iskorak, bojao sam se da će mi to odnijeti medalju, ali na kraju sam uspio“.

Nakon europske medalje, priželjkivao je svjetsko finale, ali medalji se nije nadao.

„Nisam ni u najluđim snovima mogao predvidjeti da će na istom Svjetskom prvenstvu doći i finale i medalja. Ponestaje mi ciljeva… Nema drugoga nego sljedeće godine na SP-u osvojiti medalju i izboriti Olimpijske igre u Riu. S ovom medaljom dodatno sam dobio na imenu kod sudaca, no ono najbitnije je da ova vježba ima perspektivu za dizanje ocjene, već sada imam elemente Kovacs i Pinedu, najteži G element, to je vježba konkurentna za sve“, pojašnjava Možnik.

Hrvatska je tako zaokružila sjajan nastup u Kini. Izborila je čak tri finala i osvojila dvijie medalje.

„Čudo je bilo da Hrvatska ima trojicu finalista, ali na kraju dvije medalje i još 5. Seligmanovo mjesto onako bolestan… Opet smo pokazali da vrijedimo. Ovu medalju posvećujem svom bratu Dariju. Sve što radim je za njega. Svaki veliki rezultat prilika mi je da na glas kažem “ja sam imao brata”. Nadam se da je ovo vidio“, poručio iz brončani Možnik.

Hrvatska gimnastička reprezentacija s dvije se medalje iz Kine vraća sutra u podne, kada će im biti priređen svečani doček u Zračnoj luci Zagreb.

(Foto: Pixsell)


Tagovi

Ostali sportoviGimnastikaMarijo Možnik

Ostale Vijesti