REUTERS/Lisi Niesner
REUTERS/Lisi Niesner

Povijesni pothvat: Zrinka Ljutić treća u slalomu, na postolju uz Shiffrin, Leona Popović peta (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 2min | ned. 29.01.23. | 13:09

Nakon 16 godina i Ane Jelušić hrvatsko žensko skijanje ponovno ima predstavnicu na postolju u nekoj utrci Svjetskog kupa, a nikad nismo imali dvije skijašice među prvih pet

Mlada hrvatska skijašica Zrinka Ljutić osvojila je treće mjesto na slalomskoj utrci u Špindleruvu Mlynu, a Leona Popović završila je peta.

Pobijedila je Nijemica Lena Duerr, koja je prekinula dominaciju Mikaele Shiffrin te za šest stotinki nadmašila Amerikanku.

Nakon 16 godina i Ane Jelušić hrvatsko žensko skijanje ponovno ima predstavnicu na postolju u nekoj utrci Svjetskog kupa, a nikad nismo imali dvije skijašice među prvih pet!

Povijesni pozhvat za koji su mnogi nakon oproštaja Janice Kostelić mislili da se ne može dogoditi. A samo je pitanje dana kad će neka od ove dvije naše skijašice pobijediti u nekoj utrci Svjetskog kupa. A ne zaboravimo da 6. veljače počinje Svjetsko prvenstvo!

Zrinka Ljutić, koja je imala startni broj 17, bila je treća i u prvoj vožnji, a na kraju je imala 49 stotinke zaostatka za Njemicom koja je pobijedila s vremenom 1:30.91. Druga je bila Amerikanka Shiffrin sa šest stotinki zaostatka za Duerr.

Leona Popović je za pobjednicom zaostala 84 stotinki (1:31.75). Za Ljutić, koja je prije tri dana navršila 19 godina, ovo je prvo postolje u karijeri. Do sada joj je najbolji rezultat u Svjetskom kupu bilo peto mjesto u Courchevalu prošle godine. I Popović je današnjim petim mjestom ostvarila najbolji rezultat karijere. Dva puta prošle godine - u Leviju i u Schladmingu je bila šesta.

“Postolje je tu i stvarno sam presretna. Ovo je kao san”, rekla je Ljutić nakon trećeg mjesta u Češkoj.

Devetnaestogodišnja Zagrepčanka prvi je put u karijeri stala na postolje Svjetskog kupa, osvojivši treće mjesto u slalomu u Špindlerůvom Mlýnu.

“Sanjala sam ovo i evo, ostvarilo se. Imala sam dvije dobre vožnje, a kad sam ulazila u cilj znala sam da će biti dobro i bila sam prva, a onda na kraju i treća”, dodala je Ljutić.

Povijesni dan hrvatskog skijanja upotpunila je Leona Popović, koja je bila peta.

“Moje dvije dobre vožnje i peto mjesto, jako sam zadovoljna”, kazala je Popović.

Američka je skijašica današnjim rezultatom osigurala mali Kristalni globus u slalomu, ali je propustila ostvariti 86. pobjedu i izjednačiti rekord kojeg drži Šveđanin Ingemar Stenmark po broju pobjeda u Svjetskom kupu.

U redoslijedu skijašica u slalomu Shiffrin ima 785 bodova, druga je Švicarka Wendy Holdener sa 530, a treća Petra Vlhova s istim broje bodova. Popović je sedma sa 237 bodova, a Ljutić je deseta sa 190 bodova.

I u ukupnom redosliejdu je prva Shiffrin sa1697 bodova, druga je Vlhova sa 966 bodova, a treća Švicarka Lara Gut Behrami sa 906 bodova. Popović je 28. i ima 237 bodova, a Ljutić je 33. sa 208 bodova.

Rezultate utrke pronađite OVDJE.

Video vožnji hrvatskih predstavnica pogledajte OVDJE.

(Hina, ri)


Tagovi

Zrinka LjutićLeona PopovićMikaela ShiffrinSkijanjesvjetski kup u skijanju

Ostale Vijesti