Zvezdin potez od „milijun dolara“: Luis Ibanez je najproduktivniji bek Europe

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 07.03.16. | 14:29

Omaleni Argentinac Luis Ibanez je zabio sedam golova i ubilježio je osam asistencija. Takvim se brojkama ne može pohvaliti niti jedan lijevi bek na Starom kontinentu.

Crvena zvezda je na ljeto dovela u svoje redove bivšeg člana Dinama Luisa Ibaneza, no nije to bilo jednostavno. Njegovi su predstavnici tražili financijske garancije, a bilo je onih koji su smatrali da Zvezda treba dići ruke od svega. Ali ubrzo se ispostavilo da je angažiranje sjajnog lijevog beka predstavljalo potez od „milijun dolara“. Priča o Luisu Ibanezu i Crvenoj zvezdi je još jedan promjer da minus i minus daju plus.

Iza nekadašnjeg člana Boce Juniors bila je ne previše vesela epizoda u Győru, u kojem se nije više mogao pohvaliti statistikom iz zagrebačkog Dinama. S druge je strane Crvena zvezda tražila lijevog beka. I dobila - bingo. Argentinac je postao junak Zvezde ove sezone i uspio je oživjeti svoju karijeru, pa i postao igrač kojeg želi dovesti lisabonska Benfica.

Ibanez je ove sezone postigao pet golova iz slobodnih udaraca, a trenutno je uvjerljivo najproduktivniji lijevi bek na sceni Starog kontinenta. Istina, prvenstvo u Srbiji nije isto što i španjolska, engleska ili njemačka liga, ali učinkom poput Ibaneza ne mogu se pohvaliti niti Jordi Alba, ni Marcelo, ni Ricardo Rodriguez, ni David Alaba. Kada se govori o asistencijama, samo je Mitchell Dijks iz Ajaxa za petama jednom od najboljih igrača Crvene zvezde.

U dosadašnjem dijelu sezone Ibanez je sakupio sedam golova i osam asistencija. A treba napomenuti da njegovi golovi i proigravanja imaju jednu specifičnu težinu. Kreirao je preokret u utakmicu u kolovozu sa Čukaričkim, s dva gola i asistencijom. Kasnije je izravno donio bodove protiv Radničkog iz Niša, zatim se isticao u kriznim situacijama protiv Mladosti iz Lučana, Partizana i naposljetku Jagodine, kada je proigrao Aleksandra Kataija za novo vodstvo.

Ni na treningu ne volim gubiti, uvijek volim pobjede. To je i razlog zašto dajem sve od sebe, čak i kad mi ne ide. Možda u subotu nisam odigrao najbolju utakmicu ali sam se iskupio golom i asistencijom. Najopasniji sam iz prekida i volim kada mi suigrači osiguraju barem taj jedan pokušaj na utakmici, ali uvijek im govorim da je najvažnije pobijediti, a ne da ja postignem pogodak“, poručio je Ibanez nakon slavlja nad Jagodinom.

U ljetnom prijelaznom roku će čelnici Crvene zvezde imati pune ruke posla. Za njih je dobra stvar što je Ibanez potpisao trogodišnji ugovor, a u nekoliko je navrata isticao kako se sa Zvezdom želi okušati u europskim kvalifikacijama. A do tada će još više pokušati popraviti skor. U sezoni 2009/2010 je postigao deset golova za Dinamo. Djeluje da slično postignuće može i sada ponoviti.

Učinak lijevih bekova u Europi:

Luis Ibanez (Crvena zvezda) - 7 golova i 8 asistencija
Ricardo Rodriguez (Wolfsburg) - 2 gola i 2 asistencije
Jordi Alba (Barcelona) - 0 golova i 5 asistencija
Marcelo (Real Madrid) - 2 gola i 2 asistencije
Maxwell (PSG) - 1 gol i 2 asistencije
Eliseu (Benfica) - 0 golova i 1 asistencija
Juan Bernat (Bayern) - 0 golova i 0 asistencija
David Alaba (Bayern) - 0 golova i 1 asistencija
Mitchell Dijks (Ajax) - 0 golova i 6 asistencija
Arthur Masuaku (Olympiacos) - 1 gol i 2 asistencije
Patrice Evra (Juventus) - 1 gol i 3 asistencije
Leighton Baines (Everton) - 0 golova i 2 asistencije
Aleksandar Kolarov (Manchester City) - 2 gola i 2 asistencije
Nacho Monreal (Arsenal) - 0 golova i 2 asistencije
Daley Blind (Manchester United) - 1 gol i 1 asistencija

Darjan Nedeljković/Mozzartsport

(Foto: Action Images)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!


Tagovi

Luis IbanezDinamo ZagrebCrvena zvezda

Ostale Vijesti