Action Images via Reuters/Paul Childs
Action Images via Reuters/Paul Childs

Žilavi Irci zaustavili Portugal, Njemačka rekorder dana s devet positgnutih pogodaka (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 11.11.21. | 21:36

Ispratili smo i ostale utakmice europskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kataru...

Iako su sve oči domaće javnosti bile uprte na Maltu gdje su Vatreni ostvarili prvu od dvije pobjede koje nas direktno vode u Katar, diljem starog kontinenta je odigrano još pet susreta. Rusija i Cipar su odradili svoje obveze još ranije poslijepodne pa smo opušteno gledali što se sve događa u drugim skupinama.

U Ateni je Grčka ugostila Furiju. Pošto je Švedska izabranicima Louisa Enriquea poklonila prvu poziciju izgubivši od Gruzije, ova utakmica je poslužila kao zlatna prilika za preuzimanjem prvog mjesta. Istina, Grcima bi pobjeda donijela nadu da mogu uhvatiti drugu poziciju, no Španjolska je danas bila nemilosrdna i pobijedila rezultatom 0:1.

Iako je Furija ljetos imala problema s realizacijom na Europskom prvenstvu, danas su iz prvog udarca na gol došli do vodstva. Nakon gužve u petercu kamere su zabilježile igru rukom, potom i prekršaj što je bilo dovoljno da sudac pokaže na bijelu točku. Precizan s 11 metara je Pablo Sarabia.

Iako rezultat možda tvrdi drugačije, Španjolska je u potpunosti izdominirala Grčku do kraja susreta. 70% posjeda u nogama, čak 11 udaraca od kojih ipak samo tri prema golu. Danas je od prve minute startao Moreno, Enrique će morati poraditi na realizaciji koja je i dalje rak-rana inače sjajnoj Furiji.

U Dublinu pak prvi od dva “dana D” za Cristiana Ronalda i njegov Portugal. Stanje u skupini A je itekako napeto. Srbija na krilima fenomenalnog Dušana Vlahovića nakon sedam utakmica broji 17 bodova i mirno čeka utakmicu generacije koja ih čeka u Portugalu u nedjelju. U izravnom okršaju će biti odlučeno tko će na Mundijal direktno, a tko putem dodatnih kvalifikacija, a ono što je Portugal danas imao u cilju postići je skupiti tri boda i s dva boda viška čekati Orlove koji u tom slučaju moraju pobijediti, dok je Portugalu onda dovoljan i remi. Navegadoeresi danas nisu bili pravi. Utakmica je završila uz blijedi remi (0:0) i tako zakomplicirala priću za odlazak na Mundijal.

Zbog bolje gol razlike i dalje uživaju u prvom mjestu, no sve se može promijeniti u zadnjem kolu kada Srbija stiže u Lisabon. Portugal ima pritisak pobjede jer se od njih takav ishod i očekuje. Irci pak trljaju ruke, publika je u Dublinu ispratila Ronalda i društvo uz nezadovoljna, pokisla lica.

Treća i posljednja utakmica rezultatskog značaja bila je ona između Rumunjske i Islanda. Gosti su daleko od onih slavnih dana iz Francuske kada su na Europskom prvenstvu 2016. godine dogurali do nokaut faze. Danas su Rumunji u modi, predvođeni Ianisom Hagijem koji igra za Rangerse. U Bukureštu je od ranog jutra vladala ludnica, naime današnja pobjeda bi odvela Rumunje na +2 uoči zadnjeg kola koje vodi reprezentaciju u goste Lihtenštajnu, što je u ovom ciklusu svakako najlakša moguća prepreka.

Na kraju ipak Rumunjska ne ovisi o sebi. Danas su remizirali (također 0:0) što ih ipak udaljuje od kalkulacija za doigravanje. Sjeverna Makedonija ima sve u svojim rukama ususret zadnjem kolu, dok će Rumunji žaliti što nisu zabili barem jedan gol . Imali su čak 23 udaraca od kojih je sedam išlo prema golu.

Izdvajamo još rezultatski nebitno raspucavanje raspoložene Njemačke. Elf je ugostio maleni Lihtenštajn u Wolfsburgu i očekivano, izašao u šarenom sastavu. Utakmica je bila usmjerena na mlin Flickove ekipe već u devetoj minuti kad je naša Ivana Martinčić dosudila jedanaesterac uz izravan crveni karton koji je pokazala Hoferu. Na kraju je Elf osvetio grubi start i slavio s 9:0!

Atraktivno je bilo i u Slovačkoj. Slovačka i Slovenija su ispali iz utrke za odlazak na Mundijal, pa smo danas gledali rasterećenu utakmicu s puno pogodaka. Završilo je sve remijem, konačni rezultat - 2:2. Izdvajamo golove Mevlje za 1:0 i posljednji sa susreta za 2:2 koji je u dresu Slovačke postigao David Strelec.

Slovak je pak opalio iz velike udaljenosti na opće oduševljenje domaće publike koja doma ide zadovoljna. Iako je utakmica završila remijem, gledatelji su imali što vidjeti.


Europske kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, 11. studeni

Armenija – Sj. Makedonija 0:5

Azerbajdžan – Luksemburg 1:3

Gruzija – Švedska 2:0

Rusija – Cipar 6:0

Grčka – Španjolska 0:1

Irska – Portugal 0:0

Malta – Hrvatska 1:7

Njemačka – Lihtenštajn 9:0

Rumunjska – Island 0:0

Slovačka - Slovenija 2:2


Tagovi

kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2022. godineIrskaPortugalNjemačkaLihtenštajn

Ostale Vijesti