Želite postati trener, a nemate licencu ni znanje? Upoznajte TC Freisenbruch, njemački klub po Football Manager principu!

Vrijeme Čitanja: 5min | pet. 31.03.17. | 11:37

Priča o ovom njemačkom niželigašu zatirat će srca svih ljubitelja Football Managera.

Jeste li zamislili ikada kako bi izgledalo da se omiljeni Football Manager stil vođenja utakmice adaptira da može biti održiv u stvarnom životu?

U prijevodu, je li vam ikada palo na pamet kako bi to izgledalo da ste doslovno trener ekipe, ali iz udobnosti fotelje u svojoj sobi ili dnevnom boravku? E pa, radost života u informacijskoj eri nam je omogućila da se upoznamo i s tom mogućnošću.

Jučer je odigran susret devetog razreda njemačkog nogometa u kojem je TC Freisenbruch, klub iz predgrađa Essena, u gostima svladao SuS Niederbonsfeld s uvjerljivih 3:0. Bila je to čak 22 pobjeda u 24 natjecateljska kola za Freisenbruch. U prvom dijelu sezone ti momci u zelenim dresovima pobijedili su 17 od 18 susreta, uz samo jedan remi. Primili su tek četiri pogotka, a to je učinak na koji bi bio ponosan bilo koji trener. Ali, dok je to istina, zbog čega čitate o njemačkom devetoligašu na hrvatskom portalu? Pa, jer je na sjajan učinak igrača iz Freisenbrucha ponosan njihov trener Mike Mollensiep, dijete velikog  Schalkea, ali i ostatak od njihovih gotovo 400 trenera. Da, nije tipfeler – TC Freisenbruch, devetoligaša, vodi čak 390 trenera, od kojih mnogi vjerojatno nikada neće uživo vidjeti Waldstadion Bergmannsbusch, simpatični teren karakterističan za niželigaški nogomet.

Riječ je o vjerojatno jedinom klubu na svijetu kojeg možete voditi bez potrebnih trenerskih i inih licenci, kao i trenerskog iskustva. Sve što vam je potrebno je - stabilna internetska veza i pet eura mjesečno. TC Freisenbruch je naime klub koji je prije osam godina, kada je grad Essen prestao subvencionirati tekuće poslovanje njihovog amaterskog kolektiva morao pronaći altetnativni način življenja. Za tako mali klub povlačenje gradskih sredstava bila je smrtna presuda, jer nije naravno imao nikakve druge stabilne prihode.

„Uprava je došla pred zid. Morali smo odlučiti – je li priči stigao kraj, ili možemo izmisliti nešto potpuno suludo da spasimo klub“, započinje ovu – pa, zbilja osebujnu – priču Peter Schafer, klupski predsjednik.

„Planirali smo sve gotovo dvije godine: jedan informatičar, jedan poslovni analitičar, jedan nogometni ekspert i ja. Nakon razrade, ono što su osmislili presedan je u svijetu nogometa. Odlučili su da vođenje momčadi prepuste svakom za cijenu od svega 60 eura godišnje. Naravno, trener Mollensiep je tu zadužen za svakodnevno bavljenje ekipom lice u lice, ali njegov utjecaj na sastavljanje momčadi nije presudan; dapače, jednak je kao i jučer registriranom korisniku iz Australije, inače prvom „menadžeru“ kojeg je klub imao s tog kontinenta.

Kada se ulogirate na njihovu web stranicu kao plaćen korisnik, sustav vam izbaci sučelje nalik onom kultnog Football Managera. Na izboru imate sve igrače koji su registrirani za momčad, sa njihovim profilima i detaljnim stanjem forme. Takvo praćenje ne dobivaju ni određeni prvoligaši u Hrvatskoj, ali ovdje je to ključ funkcioniranja. Na temelju tih podataka, kao i videosnimke koju trener Mollensiep snimi ususret svake utakmice kako bi, kao čovjek koji ipak s tim igračima trenira svaki dan, dao sugestije iz prve ruke koju bi on momčad odabrao da je – bizarno – on taj koji o tome odlučuje. Sve što vam onda preostaje je da u maniri FM-a kliknete na igrače koje želite selektirati za utakmicu iduće kolo. Morate biti brzi, jer je rok do 5 ujutro na dan utakmice.

„Neki misle da je ideja perverzna“ tvrdi predsjednik Schafer, „ali ja mislim da je otvorena i transparentna. Svi znaju na čemu su“.

Ti virtualni menadžeri također odlučuju i o tekućem poslovanju kluba, kao što su primjerice marketing ili cijena ponude pića oko igrališta; kao i organizaciju pripremnih utakmica ili cijena ulaznice. Ali naravno da je za klub najbitniji rezultat na travnjaku. Tako primjerice menadžeri mogu odlučiti žele li zadržati ili odbaciti određenog igrača na kraju sezone. Primjerice, ako igrač na kraju sezone dobije ispod 60 posto ukupnih pozitivnih ocjena od strane korisnika, klupska je politika da mu klub uručuje slobodne papire bez pitanja. Ofanzivni veznjak Kuvinthan Yogarathnam je trenutno na 58 posto.

„U bilo kojoj nogometnoj ekipi vam budućnost određuje učinak, stoga ne vidim zbog čega bi trebalo biti drugačije ovdje“, ozbiljan je Yogarathnam.

Freisenbruch ima i svoje navijače, one prave, koji ne sjede iza laptopa kući. Patrick Schmidt je jedan od najvjernijih navijača koji se prije svake utakmice okupljaju iza malene tribine, noseći šal za čiji je dizajn i izradu glasovalo svih tih 390 menadžera. On za svaku domaću utakmicu prođe 200 kilometara, a ne treba spominjati kako je i on među ovih 390 „šefova.

„Većinom vremena se ne slažem s trenerom Mollensiepom, ali je svejedno lijepo pogledati njegov video. Gledam ove momke već godinama i neke od njih poznajem osobno, stoga imam svoje mišljenje o najboljem sastavu“, tvrdi Schmidt.

Ipak, sustav ima svoje očekivane nuspojave. „Fizički trener“ Mollensiep je zatražio da mu se predoči klupski budžet za iduću sezonu. Problem je nastao jer sustav jednostavno konceptualno ne omogućuje da se zaključe uplate za aktualnu sezonu i tako otvori prostor za slaganje budžeta oko iduće. Mollensiepu je to očito došlo kao konačan dokaz da je njegovo vrijeme u ovom osebujnom klubu stiglo do kraja. Objavio je kako odlazi na kraju aktualne sezone, ali da će „se truditi da rezultati ostanu odlični do kraja njegove karijere na klupi Freisenbrucha.

„Ipak, više od svega bi volio voditi momčad u kojoj isključivo ja donosim odluke“, odvažio se biti potpuno iskren bivši Schalkeovac.

TC Freisenbruch je čudesan hibrid direktne demokracije od strane navijača i bizarnog komercijalnog koncepta koji je na kraju krajeva spasio klub. Oni sami su se pohvalili kako su dobili prve trenere iz Australije i Novog Zelanda a tko zna, možda se netko i s ovih prostora odvažiti krenuti u avanturu zvanu grupno online vođenje nogometnog kluba u Njemačkoj.

Kakvo vrijeme za biti živ!

(Foto: Wikipedia)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!


Tagovi

FreisenbruchFootball Manager

Ostale Vijesti