REUTERS/Jon Nazca
REUTERS/Jon Nazca

Želite hit-golmana La Lige? Može, ali otkupna klauzula je 100 milijuna eura

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 19.09.22. | 15:23

Gruzija bi uskoro mogla postati 'ozbiljna zemlja' u nogometnom svijetu…

Willy Sagnol iza sebe ima sjajnu igračku karijeru. 45-godišnji Francuz je osvojio skoro sve što je mogao, ali za razliku od svojeg nekadašnjeg suigrača iz reprezentacije, Zinedinea Zidanea, trenerska karijeru mu, zasad, nije bila tako uspješna. Na klupi Bordeauxa se nije proslavio, potom je kratko vrijeme bio pomoćnik Carla Ancelottija u Bayernu, da bi od veljače 2021. došao na mjesto izbornika Gruzije. Bio je to njegov izlet u nepoznato, nešto što si on kao pouzdani desni bek u igračkoj karijeri nije puno puta priuštio. No, znate kako kažu u Mućkama 'he who dares, wins', odnosno tko ne riskira, taj ne profitira. Willy je ovog puta riskirao, a mogao bi i jako profitirati.

U Gruziji danas postoje dva fenomenalna mlada igrača kojima se predviđaju velike stvari u budućnosti. Vratar Giorgi Mamardašvili je u siječnju ove godine otkupljen od strane Valencije, a transfer je ukupno iznosio nešto više od milijun eura. Kad je došao u klub (prvo na šestomjesečnu posudbu iz Dinamo Tbilisija u ljeto 2021. godine) njegova tržišna vrijednost iznosila je 800 tisuća eura, a u godinu dana ista je narasla na 10 milijuna eura. A, kako sad stvari stoje, to je samo početak...

Mamardašvili je velika uzdanica Šišmiša, brani fenomenalno te u njemu Gattuso ima ogromnu snagu. Dakako, ista stvar vrijedi i za izbornika mu Sagnola. Mnogi su skloni razmišljanju da je 21-godišnjak iz Tiflisa najbolji svjetski golman do 21 godine, a u konkurenciji su još Gavin Bazunu (Southampton, 21), Ersin Destanoglu (Besiktas, 21) i Gabriel Slonina (Chelsea, 18).

Osim njega, Gruzijci u svojim redovima imaju još jedan 'nebrušeni dijamant', a to je Kviča Kvaratškelia koji ne prestaje oduševljavati otkako je postao član Napolija. 21-godišnje lijevo krilo je u Napulju odmah morao ući u velike cipele budući da je klub napustio kapetan Lorenzo Insigne koji je otišao u MLS, ali iako je to malo tko očekivao, zasad mu ide sjajno. Giorgi i Kviča zajedno vrijede kao svi ostali igrači Gruzije, a još se velike stvari očekuju Azarovija (Crvena zvezda) i Mikautadzea (Metz) koji su njihovi vršnjaci i koji bi u skorijoj budućnosti trebali napraviti dodatni iskorak. Gruzija sigurno ima svjetlu budućnost, baš kao što su se iz redova Valencije odlučili zaštititi svojeg golmana od brojnih 'grabežljivaca' koji vrebaju i čija je platežna moć nemjerljivo veća.

Giorgi Mamardašvili danas je produljio ugovor s Valencijom do 2027. godine, a iz kluba su u ugovor ugradili odštetnu klauzulu od 100 milijuna eura. Ako nastavi s obranama kao dosad, ne bi bilo nikakvo iznenađenje da to neki od velikana jednog dana isplati bez previše cjenkanja. Neuer više nije mlad, Juventusu treba novi prvi vratar, United će uskoro tražiti zamjenu za De Geau… Tko zna, možda njihov 'pick' jednog dana bude baš Giorgi. Uostalom, da se baš to i dogodi, kao da bi itko bio iznenađen…

Vjerojatno nema puno toga što veže Gruziju i Valenciju, ali sigurno je najčvrća i najsigurnija poveznica Giorgi Mamardašvili. I to se ne bi trebalo promijeniti narednih pet godina... (I.A.S.)



Tagovi

Giorgi MamardašviliValenciaGruzijagruzijska nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti