Zbog njega je Pršo prodan iz Monaca, igrao je za Real, a sad je dobio otkaz u Turskoj

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 03.12.19. | 16:19

Veliki trag ostavio je na Otoku, nikada nije bio miljenik navijača, a karijera mu je u konačnici ispala puno slabija nego li su to mnogi očekivali.

Ovaj 36-godišnjak najbolji je nogometaš iz Toga svih vremena, a svoju karijeru započeo je u francuskom Metzu. Nakon dvije godine dobrih igara stigao je poziv Monaca kojem se priključio 2003. godine, a omiljeni klub princa Alberta za njega je morao izdvojiti 3,2 milijuna eura.

Odmah po dolasku u novu sredinu ovaj stasiti napadač prometnuo se u prvog napadača kluba koju je tih godina u svojim redovima imao Javiera Saviolu, Mohameda Kallona, Shabanija Nondu i Javiera Chevantona, a upravo radi njegovog dolaska u klub Monaco je odlučio pustiti Dadu Pršu u Glasgow Rangers.

U Monte Carlu se zadržao dvije i pol sezone nakon čega ga je u siječanjskom prijelaznom roku 2006. kupio Arsenal za okruglih 10 milijuna eura.

Arsene Wenger u njemu je vidio nekoga tko ima toliko veliki potencijal da jednoga dana postane legenda Arsenala i zamjenik Thierryja Henryja koji je tih godina bio na odlasku iz londonskog velikana. Ovaj dvojac odigrao je godinu i pol zajedno, Wenger je napokon imao napad s kojim je mogao krenuti u napad po “ušati trofej”, ali nakon što je ponajbolji stranac u povijesti Premier lige odlučio u ljeto 2007. otići put španjolske Barcelone za 24 milijuna eura, sva ona velika očekivanja koje su imali simpatizeri Topnika svela su se na Adebayora i Fabregasa. Taj famozni dvojac očekivao je veliku potporu od Robina Van Persija i Eduarda Da Silve, ali dalje od trećeg mjesta u Premier ligi i četvrtfinala Lige prvaka nije išlo.

Arsenal se nikako nije uspio oporaviti od činjenice da ih je napustila klupska legenda i, uz Iana Wrighta, najbolji napadač u povijesti kluba Thierry Henry, a njihove frustracije postajale su sve veće budući da su tih godina Chelsea i Manchester United dominirali Premier ligom te trofeja za Topnike nije bilo ni u primisli.

Odnos između francuskog stratega i togoanskog napadača postao je katastrofalan te je bilo potpuno jasno kako će Adebayor morati napustiti londonski klub. I onda, u ljeto 2009. Adebayor odlazi put Manchester Cityja koji je za njegove usluge odlučio izdvojiti 29 milijuna eura. Taj, kao i još jedan potez učinjen kasnije u karijeri, simpatizeri Topnika nikad mu nisu oprostili, a ono što će se zauvijek pamtiti je njegov prvi pogodak u dresu Građana protiv Arsenala kada je u “punom šprintu” pretrčao cijeli teren kako bi svoj pogodak u nebeskoplavom dresu mogao proslaviti pred gostujućim navijačima kluba iz sjevernog Londona koji su stigli na gostovanje u Manchester.

Ipak, Togoanac se nije dugo zadržao na Etihadu te prvo odradio jednu šestomjesečnu posudbu u Real Madridu (14 nastupa I 5 pogodaka u La Ligi) nakon čega se za nešto manje od 10 milijuna eura priključio najvećem rivalu Arsenala, Tottenhamu.

Na White Hart Laneu zadržao se četiri sezone (113 nastupa, 42 pogotka) nakon čega odlazi put Crystal Palacea u kojem je odradio jednu jako lošu sezonu te je bilo jasno kako su njegovi dani na Otoku odbrojani.

Uslijedila je avantura zvana Turska, a njegov novi klub bio je Istanbul Basakšehir u kojem je Adebayor veoma dobro igrao.

Po isteku trogodišnjeg ugovora ovaj 192 centimetara visoki napadač ovog se ljeta pridružio Kayserisporu, ali budući da je ove sezone skupio svega osam nastupa za svoj novi klub (671 minuta, dva pogotka), Kayserispor se odlučio riješiti njegovog bogatog ugovora te su s njim raskinuli ugovor na obostrano zadovoljstvo.

Emmanuel, iako se nalazi u pravim veteranskim godinama, i dalje ne misli reći svoje konačno zbogom nogometu, a svoj novi angažman vrlo vjerojatno će pronaći u nekoj od egzotičnih zemalja u kojima nogomet nije „najvažnija sporedna stvar na svijetu“.

Dodajemo još kako je u svojoj karijeri Adebayor zabio preko 200 pogodaka, okitio se titulom najboljeg afričkog igrača 2008. godine, a za reprezentaciju svoje zemlje skupio je 87 nastupa i 32 pogodaka čime je najbolji strijelac u povijesti svoje zemlje.

(foto: Reuters)


Tagovi

Super LigKayserisporEmmanuel Adebayor

Ostale Vijesti