DANIEL MIHAILESCU/Action Images
DANIEL MIHAILESCU/Action Images

Zapamtite 28.06.2021.: Francuska u 75. povela 3:1, Gavranović u 90. zabio za 3:3, a onda je Mbappe promašio ključni penal - Švicarska u četvrtfinalu protiv Španjolske!

Vrijeme Čitanja: 5min | pon. 28.06.21. | 23:26

Ono što nije uspjelo Hrvatskoj, je Švicarskoj.

U Bukureštu je odigrana utakmica osmine finala Europskog prvenstva koja je bila svojevrsna repriza ranije utakmice u Kopenhagenu. Švicarska je povela pogotkom Harisa Seferovića (15'), Francuska je u nastavku preokrenula 'blitzkriegom' Benzeme (57', 59'), a onda je i pogotkom Paula Pogbe (75') stigla do prednosti od dva razlike.

Isto kao i u Kopenhagenu, činilo se da je sve riješeno. A onda je Seferović zabio drugi u 81., a Dinamov igrač Mario Gavranović svoj prvi u 90. Zanimljivo, četiri minute ranije, Gavranoviću je poništen pogodak iz minimalnog zaleđa.

U produžecima nije bilo pogodaka, a onda je Švicarska došla do četvrtfinala protiv Španjolske boljim raspucavanjem penala. Prvih devet izvođača bilo je precizno, a onda je Sommer obranio udarac najvećoj zvijezdi Tricolora Kylianu Mbappeu i gurnuo Švicarsku u četvrtfinale.

Francuzi su u susret ušli kao apsolutni favoriti te su već u drugoj minuti nakon kornera i udarca Varanea opasno zaprijetili golu Sommera. Izabranici Didera Deschampsa od početka su nametnuli visoki tempo, no Švicarci su se kvalitetno postavili te su odolijevali svim pokušajima protivnika.

Hrabra igra Švicarcima se isplatila u 15. minuti kad je Zuber sjajno ubacio s lijeve strane i pronašao Harisa Seferovića koji glavom posprema loptu u mrežu za iznenađujuće vodstvo 1:0.

Pogledajte gol Seferovića OVDJE.

U 22. minuti Francuzi su bili jako blizu povratka, Rabiot je dobio loptu u kaznenom prostoru s lijeve strane te je oštrim ubačajem pokušao proigrati Benzemu, ali Sommer u zadnji trenutak sjajno reagira te riješena opasnost ispred svog gola.

Pogledajte priliku Francuza OVDJE.

Rabiot je u 28. minuti oprobao svoj udarac s nekih 25 metara, ali lopta prolazi tik do lijeve vratnice. Švicarci su uzvratili u 31. minuti, Shaqiri je ubacio s lijeve u kazneni prostor, ali ipak malo previsoko za Embola.

Do kraja prvog poluvremena vidjeli smo još po jednu priliku s obje strane, prvi su zaprijetili Švicarci u 41. minuti, ali Varane sjajnom reakcijom čisti ispred Embola. Samo dvije minute kasnije Francuzi su dobro kombinirali, ali Mbappeov udarac odlazi pored gola kao i prvo poluvrijeme.

Nastavak su otvorili Švicarci s velikom prilikom u 50. minuti. Embolo je dobio loptu na desnoj strani kaznenog prostora, oslobodio se Kimpembea i tražio Seferovića na drugoj stativi, ali napadač Švicarske nije uspio zahvatiti loptu na željeni način iako je pred sobom imao skoro prazan gol.

Samo dvije minute kasnije ponovno su zaprijetili Švicarci i to preko sjajnog Zubera, koji je probio lijevu stranu te umjesto ubačaja udario lažnjak, ali ga čisti obrambeni igrač Tražili su Švicarci kazneni udarac, ali sudac Rapallini je samo odmahnuo rukom. Međutim, minutu kasnije dobio je signal iz VAR sobe te je nakon provjere sporne situacije ipak pokazao na bijelu točku za Švicarsku. Rodriguez je preuzeo odgovornost, ali Lloris mu sjajno čita udarac i ostavlja Francuze u igri.

Pogledajte penal i obranu Llorisa OVDJE.

Kazna je uslijedila već nakon tri minute i to blitzkriegom Francuza, koji su u praktički dva napada zaredom zabili dva gola i stigli do preokreta. Prvo je Mbappe odlično proigrao Benzemu, koji se sjajno snašao i pospremio loptu iza leđa Sommera za 1:1. Da bi samo dvije minute kasnije isti igrač zabio za preokret. Shaqiri je izgubio loptu na nekih 20 metara od svog gola, a Francuzi su to brzo kaznili. Mbappe i Griezmann su sjajno kombinirali, napadač Barcelone je izašao sam pred golmana te ga pokušao prebaciti, no na putu ka mreži se našao Benzema, koji s par centimetara gura loptu u mrežu za 2:!.

Pogledajte prvi gol Benzeme OVDJE.

Pogledajte drugi gol Benzeme OVDJE.

Na novu priliku čekali smo do 68. minuti kad je Pogba proigrao Mbappea, ali Sommer sjajno reagira. Međutim, golman Švicarske nije imao nikakve šanse u 75. minuti kad je Pogba s nekih 20-ak metara fantastično pogodio lijevi gornji golmanov kuta za 3:1.

Pogledajte eurogol Pogbe OVDJE.

Iako su nakon trećeg gola Švicarci djelovali izgubljeno u 81. minuti se ipak pojavljuje tračak nade za izabranike Vladimira Petkovića. Mbabu je ubacio s desne strane, Varane malo zakasnio, ali nije Haris Seferović, koji glavom zabija drugi gol na utakmici za 3:2.

Pogledajte drugi gol Seferovića OVDJE.

Samo tri minute kasnije Mario Gavranović zabija za 3:3, ali sudac Rapallini gol poništava zbog malog zaleđa. Napadač Dinama definitivno nema sreće na ovom turniru, jer mu je ovo već drugi poništeni gol zbog par centimetara.

Međutim, sve je to Gavranović naplatio u prvoj minuti sučeve nadoknade kad je sjajnim udarcem s ruba kaznenog prostora matirao Llorisa za 3:3.

Pogledajte gol Gavranovića OVDJE.

U zadnje dvije minute sučeve nadoknade obje ekipe su mogle do pobjede, no jednostavno je neka sila htjela da na drugoj utakmici dana gledamo produžetak. Prvo je Mehmedi dobio upotrebljivu loptu, ali je nije uspio primiti, da bi u protuudaru lopta stigla do Comana koji je sjajno gađao, ali njegov udarac odsjeda na vratnici.

U produžecima momčadi su nastavile s otvorenom igrom. Benzema je u 93. napustio igru i ušao je Oliver Giroud, a odmah je veliku šansu za Francusku propustio Pavard. Vladimir Petković potom je izvadio dvostrukog strijelca Seferovića a za Švicarsku je zaprijetio Mbabu koji nije uspio pronaći Gavranovića na drugoj stativi.

U drugom produžetku Mbappe je imao dvije ogromne šanse, od kojih je posebno dobra bila u 110. minuti, ali je pucao kraj gola. Na kraju, mreže se više nisu tresle i o pobjedniku su odlučili penali.

Gavranović je sigurno pogodio prvi, a još sigurniji bio je Pogba. Schar i Giroud bili su sigurni u drugoj seriji, kao i Akanji i Thuram u trećoj. Lloris je zamalo obranio udarac Vargasa, ali je lopta završila u mreži, a puno sigurniji bio je Kimpembe. Petu seriju pogodio je Mehmedi s pogotkom, a onda je Sommer obranio penal Mbappeu i odveo Švicarsku u četvrtfinale u kojem će u petak igrati protiv hrvatskog krvnika Španjolske.


Tagovi

FrancuskaFrancuska nogometna reprezentacijaŠvicarskašvicarska nogometna ligaEUROEuro 2020Euro 2021Karim BenzemaKylian MbappéMario GavranovićHaris Seferović

Ostale Vijesti