foto: Swifthesper.lu
foto: Swifthesper.lu

Zaboravite Haalanda i Livaju, ovaj napadač s 28 golova i 25 asista u 27 kola vodi momčad prema Ligi prvaka

Vrijeme Čitanja: 2min | uto. 02.05.23. | 12:15

Nevjerojatna statistika 22-godišnjaka.

Utrka za osvajanjem Zlatne kopačke sve je samo ne zanimljiva. Erling Braut Haaland zabio je nevjerojatna 34 gola u 30 prvenstvenih nastupa za Manchester City i čak i da do kraja sezone više ne zatrese mrežu na premijerligaškim terenima, teško će ga bilo tko skinuti s vodeće pozicije. Drugi najučinkovitiji je Harry Kane s 25 golova, a potom slijede Kylian Mbappe i Robert Lewandowski, dok je u Hrvatskoj nogometnoj ligi, usporedbe radi, najefikasniji Marko Livaja s 18 golova i 11 asistencija.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

No, iako je Haaland najefikasniji strijelac, postoji jedan napadač koji imponira ne samo golovima, već i asistencijama, a nestvarna statistika od 28 golova i 25 asistencija u samo 27 odigranih prvenstvenih utakmica zaslužuje da ga istaknemo kao možda i najučinkovitijeg igrača Europe. Njegovo ime je Rayan Phillipe, a igra za Swift Hesperange, vodeću momčad luksemburškog prvenstva.

Phillipe je 22-godišnji Francuz koji je svoju momčad odveo na prag naslova prvaka. Tri kola prije kraja, imaju šest bodova više od Dudelangea i samo ih veliki preokret u završnici sezone može maknuti s vrha. S obzirom na formu u kojoj Phillipe igra cijele sezone, teško da će dozvoliti rasplet kojim se u Herperangeu neće slaviti naslov i prolazak u kvalifikacije za Ligu prvaka.

I dok će netko osporiti da su ove brojke ostvarene u ligi koja se nalazi u donjem europskom domu, treba istaknuti kako luksemburški nogomet doživljava pravi procvat posljednjih godina. Stasale su generacije doseljenika s Balkana, a isto tako, portugalska manjina iznimno je brojna i čini okosnicu sve jače reprezentacije Luksemburga, koja se u ždrijebu za netom započete kvalifikacije za Europsko prvenstvo našla u četvrtoj od šest jakosnih skupina. Prilikom određivanja pozicija za ždrijeb, iza njih su, između ostalih, ostali Bugarska, Sjeverna Makedonija, Slovačka i Sjeverna Irska, tako da Luksemburg s punim pravom više ne svrstavamo u reprezentacije protiv kojih se unaprijed upisuju tri boda i tretira ih se kao sredstvo za popravljanje gol-razlike.

A napreduju i na klupskom planu. Dudelange je, primjerice, u sezonama 2018/19 i 2019/20 igrao grupnu fazu Europske lige! Do tamo su dolazili izbacujući momčadi poput Legije iz Varšave te Cluja, a pamte i gostujuću pobjedu kod ciparskog APOEL-a. S obzirom na to da je za prvake znatno olakšan put do europske jeseni, barem u Konferencijskoj ligi, neće nas niti najmanje iznenaditi ako izgledni novi prvak Luksemburga odigra i odličnu europsku sezonu. Na krilima Rayana Phillipea na pragu su prvog trofeja u povijesti kluba i nastupu u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Transfermarkt ga procjenjuje na samo 300 tisuća eura, ugovor mu istječe krajem lipnja, no ako ga Hesperange uspije zadržati u svojim redovima, bit će vrlo zanimljivo ispratiti njihove nastupe u kvalifikacijama europskih kupova.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Ostale Vijesti