Za ovako lošu ligu su i prosječni hrvatski igrači dobitak

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 22.07.20. | 08:59

U susjednoj nam Sloveniji pratimo nikad viđenu dramu oko pitanja naslova prvaka, a glavne uloge u toj borbi pripadaju hrvatskim topnicima.

>>> Pogledajte TEČAJEVE za utakmice 36. kola slovenskog prvenstva

Dvoboj će obilježiti i izravan okršaj prva dva strijelca lige. Ante Vukušić, čuveni 'sinjski dijamant', igra najefikasniju sezonu karijere. Nakon što je davnih dana eksplodirao u dresu Hajduka, uslijedila je višegodišnja agonija prožeta lošim odabirom klubova, ali i zdravstvenim problemima. U Ljubljani je konačno zdrav, motiviran i prepun samopouzdanja, a u 34 kola zabio je čak 26 golova i dodao osam asistencija. S druge strane, Celje predvodi sedam godina mlađi Dario Vizinger. Ovaj 22-godišnji Čakovčanin odnedavno je mladi reprezentativac Vatrenih, a u celjskoj sezoni iz snova doprinio je s 22 gola i čak 12 asistencija.

Iako su navedene brojke i značaj utakmice sasvim dovoljan uvod i motivacija da večer provedete uz ovaj derbi, kako bismo dobili potpuniju sliku uoči susreta u Celju, kontaktirali smo poznatog slovenskog novinara Simona Maljevca, koji nam je dodatno objasnio što se krije iza lude sezone u Sloveniji.

„Celje je pravo osvježenje sezone. Iskoristili su brojne kikseve Olimpije i Maribora i došli na korak do titule. Motor momčadi je Mitja Lotric koji igra sezonu karijere, na čijim krilima igraju napadački, oku lijep nogomet. Takav stil igre izuzetno odgovara Vizingeru koji se sjajno snašao, a treba reći da je neke važne golove zabio i Ivan Božić, koji je na posudbi iz Dinama“, javio se Maljevac za Germanijak.

Prognoze je uoči današnjeg dvoboja nezahvalno davati, no naš sugovornik upućuje na zanimljivu povijesnu činjenicu.

„Celje uvijek nekako poklekne pod pritiskom i baš me zanima kako će se rasplesti današnja utakmica. Ali teško je bilo što predvidjeti jer je sezona bila prepuna preokreta i možemo reći kako gledamo dosta specifičnu sezonu. Velika je šteta što stadion ne može biti pun. Inače prima 13 tisuća gledatelja i sigurno bi bio krcat, ali zbog epidemioloških mjera samo 500 ljudi smije biti na utakmici.“

Današnji je domaćin do prilike za naslov došao zahvaljujući nestvarnim kiksevima Olimpija koja je u zadnja tri kola osvojila samo jedan bod, dok Celje u istom periodu ima šest više. Što se krije iza eksplozije Celja u ovoj sezoni?

„Stručan i dugoročan rad, trener Kosič radi sjajan posao već nekoliko godina. On je tip trenera koji u pozitivnom nizu rezultata ne pada u euforiju, a i nakon kikseva je dizao momčad. U Celju su polako gradili momčad, a ove godine im se sve poklopilo. Njihov naslov barem bi nakratko potvrdio da ne pobjeđuje uvijek novac.“

Osim već spomenutih Vizingera i Božića, njihov dres nose još dva Hrvata – Josip Čalušić i Karlo Plantak.

„Obojica su odigrali solidnu sezonu. Nisu glavni igrači, ali su našli svoje mjesto u momčadi i odigrali dosta utakmica. Ima u Celju još dosta zanimljivog materijala, mladi stoper Žan Zaletel je veliki potencijal, iskusni vratar Matjaž Rožman sjajno brani, a odlično igra i Jakob Novak, centralni veznjak koji je prije dvije godine bio otpisan baš u Olimpiji.“

Kada smo već spomenuli Zmajčeke, koji je razlog za drastičan pad Ljubljančana u završnici sezone?

„Dok Celje svoj posao odrađuje u miru, kod Olimpije je svakih mjesec dana neki kaos. Vlasnik Milan Mandarić stalno mijenja trenere, svakih par mjeseci najavljuje odlazak. Imao je Bišćana koji mu je osvojio duplu krunu, da bi se potpuno naprasno posvađao s njim nakon čega je Bišćan otišao u Rijeku s kojom je napravio sjajan posao. Olimpija već 2-3 godine luta s trenerima“, tvrdi Maljevac i dodaje pokoju rečenicu o Dini Skenderu, koji je preuzeo momčad sredinom lipnja. Krenuo je s četiri pobjede, no u posljednja je tri kola sve kompromitirao.

„Krenuo je dobro, ali nije donio ništa spektakularno. Vidi se da mu fali iskustva, nanizao je nekoliko kikseva i u lošem ozračju idu u Celje. S obzirom na sastav i iskustvo, Olimpija bi morala osvojiti naslov s 5-6 bodova prednosti.“

Za kraj nas je zanimalo mišljenje o hrvatskim igračima u slovenskoj ligi. Vukušić je svojim golgeterskim izdanjima natjerao medije da ga ponovno povezuju s reprezentacijom, Vizinger pokazuje veliki potencijal, Ante Živković je u Aluminiju zabio 15 golova, a Luka Bobičanec četiri manje u dresu Mure.

„Što se tiče Vizingera - ima mota, ali kvaliteta slovenske lige ove sezone nije baš na nekom nivou. Za ovako lošu ligu i prosječni hrvatski igrači su očito dobitak, tako da ne bih brzao s procjenama. Inače, baš je slovenska liga prije 2-3 sezone slovila za odličnu odskočnu dasku za mlade slovenske talente, no oni sve češće odlaze u inozemstvo i tu rupu popunjava sve više hrvatskih igrača“, zaključio je Simon Maljevac.

(foto: Olimpija Ljubljana)

 


Tagovi

izdvajamoDario VizingerAnte VukušićSlovenska nogometna liga

Ostale Vijesti