REUTERS/Albert Gea
REUTERS/Albert Gea

Xavijev kopernikanski obrat najmanje je zabrinuo Madriđane, a najviše - suce

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 26.04.24. | 10:18

Barcelona zna ime svog novog/starog trenera i to je u ovom momentu bio najpraktičniji i najjeftiniji potez. No, ostankom na klupi Xavi je navukao metu na svoja leđa: tribine ga i dalje obožavaju, ali pitanje je do kada.

Kako je objelodanjeno prije koji dan, Xavi se predomislio i na nagovor predsjednika Barcelone Joana Laporte ipak je odlučio nastaviti svoju trenersku gažu na klupi Barcelone. A njegovim kopernikanskim obratom najviše su pogođeni – četvrti suci. Iako kao igrač nikada nije imao lošu reputaciju kod sudaca, to se itekako promijenilo otkako je uskočio u trenerske cipele. Xavi je prava napast za djelitelje pravde, a posebno agresivan bio je protiv Atletico Madrida kada je zaradio suspenziju od dvije utakmice te protiv PSG-a kada je urlao na suce pa onda i napucao stalak za kameru pored igrališta. Ukupno je zaradio 20 žutih kartona u La Ligi otkako je postao trener, a već je sada zaradio više isključenja nego tijekom cijele svoje igračke karijere. A moglo bi ih biti još u godinama koje dolaze…

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

REUTERS/Isabel InfantesREUTERS/Isabel Infantes

Osim sudaca, novonastala situacija mogla bi zabrinuti i veterane u svlačionici Barcelone. Xavi je već najavio da dolazi novi val mladih igrača što znači da će se nastaviti potpuna rekonstrukcija momčadi započeta proteklog ljeta kada su iz kluba otišli Sergio Busquets i Jordi Alba. Katalonski mediji su najavili odlazak Marcosa Alonsa i Sergija Roberta, a pitanje je što će biti s Robertom Lewandowskim. Poljski golgeter je sjena igrača koji je nemilosrdno bušio protivničke mreže u Bundesligi (dobrim dijelom i prošle sezone u La Ligi), a ne pomaže mu niti 'godina proizvodnje'. Jasno je da mu ne preostaje previše vremena na Nou Campu i vrlo vjerojatno će ga već ovog ljeta na stolu dočekati lukrativne ponude iz Saudijske Arabije i MLS-a. Ne treba zaobići ni klimavo financijsko stanje kluba, pa bi se budžet prilično rasteretio njegovim odlaskom. Lewandowski trenutno vrijedi 15 milijuna eura prema Transfermarktu, ali sasvim je jasno da bi ga Saudijci rado preplatili i nekoliko puta.

Xavi je zaradio mnoštvo kritika za svoj rad i u mnogočemu su njegovi kritičari bili u pravu. Njegove taktičke odluke u važnim utakmicama bile su u najmanju ruku upitne i očigledno nije uspio unaprijediti igru momčadi u svojoj drugoj godini.

Međutim, ne smije ga se prozivati oko promocije klinaca u prvu momčad. Pošto je i sam produkt nekada briljantne La Masije kojoj silno želi vratiti nekadašnju reputaciju (a i pritiskom onemoćalih financija), pod Xavijem je debitiralo čak 15 igrača u njegovoj dvoipolgodišnjoj gaži. Pod njegovim rukovođenjem Lamine Yamal je promoviran u jednog od najuzbudljivijih talenata današnjeg nogometa, Pau Cubarsi i Fermin Lopez su postali standardni, a po dolasku u klub označio je Gavija kao igrača kojeg se ne smije prodati ni pod koju cijenu.

REUTERS/Juan MedinaREUTERS/Juan Medina

Barça neće moći nešto previše investirati ljeta pred nama i Xavi je jako dobro svjestan te činjenice. Stoga, htio ne htio (a sasvim je jasno da želi), mora vjerovati klincima iz domaćeg inkubatora, to je ključ priče oko kompetitivne Barcelone u godinama pred nama.

Kada smo kod financija, ostanak Xavija je i pragmatičan za opstojnost kluba. I ovog ljeta će biti prisilne prodaje, kupnja bi trebala biti skromna, a kada bi se na to nadovezali i milijuni koje valja izdvojiti za vrhunskog trenera, Barça bi se dovela u situaciju da bira između C i D opcija, budući da za A i B sigurno ne bi imala love.

Xavijem ostankom nisu nimalo zabrinuti u Madridu. U španjolskoj prijestolnici teku med i mlijeko, Madriđani su savršeno zadovoljni svojim trenerom i tekućom situacijom, a kako i ne bi bili kada su na pragu osvajanja La Lige i fino guraju u Ligi prvaka. A na ljeto bi, po svemu sudeći, momčad trebali pojačati Kylian Mbappé i Alphonso Davies.

Xavi nije uspio ove sezone pošteno ugroziti Kraljeve koje je više brinula Girona, a ništa puno drugačije ne bi trebalo biti niti iduće sezone kada bi Real, barem na papiru, trebao biti još jači i bolji. Kao da ovih 11 bodova razmaka nije dovoljna glavobolja za Blaugranu…

REUTERS/Juan MedinaREUTERS/Juan Medina

Barcelona, dakle, zna ime svog novog/starog trenera i to je u ovom momenut bio najpraktičniji i najjeftiniji potez. No, ostankom na klupi Xavi je navukao metu na svoja leđa: tribine ga i dalje obožavaju, ali pitanje je do kada. Jer, i ta ljubav ima svoj rok trajanja, a ponovi li mu se još jedna ovako skromna sezona onda bi mu i navijačka baza mogla okrenuti leđa, a onda bi mu i Laporta pokazao prstom prema izlaznim vratima. Rizik je jasan, Xavi više ne može napustiti klub pod svojim uvjetima, odlučio je da više neće uzmicati pa ga sada jedino klub i navijači mogu 'skinuti'.



Tagovi

BarcelonaXavi HernandezJoan LaportaReal Madrid

Ostale Vijesti