REUTERS/Molly Darlington
REUTERS/Molly Darlington

Worry, Worry Man. United

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 07.05.24. | 19:25

Igra Uniteda je nikakva, a skupocjeni roster je uteg oko vrata. Na novom treneru će biti uistinu nezavidan zadatak, a ovog puta se s njegovim odabirom ne smije promašiti

Nije jednostavno biti navijač Manchester Uniteda ovih dana. Pa čak, i ako hoćete, posljednjih nekoliko godina. Dok je klub držao u redu Alex Ferguson, obožavatelji Crvenih vragova su se mogli naslađivati patnjama najvećih rivala – Liverpoola i Arsenala. Fergijevim odlaskom United je spiralnom putanjom zaplesao u beznađe iz kojeg se još uvijek pokušava izvući, a sada se više ne radi o štiklecu, ovo je sada postao trend – United je postao osrednji klub s ogromnim budžetom.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Navijači Uniteda prvo su morali priznati primat u vlastitom gradu koji su preuzeli „bučni susjedi“, protekle sezone je taj isti mrski im nemesis pokorio i engleski i svjetski nogomet, a ove sezone bi se ponovno mogao uspeti na engleski tron.

Povrh toga, najveći konkurenti Građanima u utrci za premierligaški naslov su upravo dva najveća rivala Uniteda – Arsenal i Liverpool.

Kao da to sve nije bilo dovoljno, onda je sinoć Crystal Palace deklasirao Vragove s 4-0, zakucavši United za skromno osmo mjesto, a ako Vragovi završe van najboljih sedam klubova lige, to će biti prvi put da dožive takav neuspjeh još od 1990. godine. Ove sezone upisali su 18 poraza, što je najviše još od sezone 1977-78.

Kako je moguće da ih još uvijek vodi čovjek koji ih je vodio otpočetka sezone, nikome nije jasno. Erik ten Hag se vjerojatno niti sam ne bi izabrao za trenera Uniteda u ovom času, ali jasno je da se ova sezone želi samo nekako izgurati pa će onda novi vlasnik Jim Ratcliffe i njegova svita odraditi opsežnu ljetnu rekonstrukciju.

A prvi bi iz kluba trebao izletjeti upravo Ten Hag. Riječ je o treneru koji je sam selektirao momčad, koji je, više-manje, dobio svakog igrača kojeg je poželio i na koncu je od svega napravio rupu u budžetu koja će se krpati još neko vrijeme.

Stoga je sasvim jasno da engleska javnost već naveliko žonglira s imenima novog trenera kluba s Old Trafforda. Sada je u prvi plan iskočio Jose Mourinho, trener koji je vodio United do najboljeg prvenstvenog rezultata u post-Ferguson eri i koji je svoje drugo mjesto Premier lige s United opisao kao svoj ponajveći uspjeh u karijeri.

Glasine su očito stigle i do Ten Haga koji je komentirao kako je „Mourinho imao privilegij da mu se dovedu svi igrači koje je želio“, aludirajući valjda na to kako bi on postizao jednake rezultate da mu je klub doveo ta dva ili tri željena igrača koja su odbila United, dok su u međuvremenu svlačionicu Uniteda iznutra vidjele na desetine novih igrača u dvije sezone otkako je Nizozemac za kormilom prve momčadi.

No, izgleda da će se Ten Hagu ova želja ispuniti. Naime, iako je Mourinho navodno jako zagrijan ponovno sjesti na klupu Uniteda nakon što ih je vodio u periodu od sredine 2016. do prosinca 2018. Godine, vrhuška kluba ipak nije toliko oduševljena idejom. Kako navode mediji s Otoka, zastupnici Portugalca su dobili odbijenicu iz kluba, stoga vrlo vjerojatno neće biti ništa od velikog povratka Josea.

Doduše, to ne znači da se Ten Hag spasio, on samo drži svoj posao do ljeta kada će mu biti pokazano prema izlaznim vratima. Godinu dana prekasno – složni su navijači Uniteda… Sada je najveća briga novih vlasnika kome povjeriti posao? Spominju se brojna imena, više ili manje iskusna, sa i bez šampionskog pedigrea, ali sasvim je jasno da se prvo mora riješiti trenerska križaljka pa sve ostalo. Igra Uniteda je nikakva, a skupocjeni roster je uteg oko vrata. Na novom treneru će biti uistinu nezavidan zadatak, a ovog puta se s njegovim odabirom ne smije promašiti.



Tagovi

Premier ligaManchester UnitedErik ten Hag

Ostale Vijesti