REUTERS/Jonathan Nackstrand
REUTERS/Jonathan Nackstrand

Vraški opasan: Christian Eriksen

Vrijeme Čitanja: 5min | pon. 04.07.22. | 21:47

Iako je sve gotovo, službenu potvrdu vjerojatno ćemo dobiti za nešto manje od 24 sata.

Egipćani su govorili da je feniks ptica koja na kraju životnog ciklusa izgori te da onda iz pepela nastane mladi feniks. Isto tako, ono što je krasilo feniksa kao pticu je mogućnost samoizlječivanja, ali prije svega je feniks simbol besmrtnosti.

Nije potrebno isticati zašto nam baš feniks pada na pamet kad je glavna tema Christian Eriksen, 30-godišnji ofenzivni veznjak koji nakon nešto više od polugodišnje pauze u proljetnom dijelu prošle sezone dobio priliku braniti boje Brentforda. Iako su mnogi bili skeptični glede njegovog povratka, Eriksen je već u svojoj trećoj utakmici upisao asistenciju, a u četvrtoj pogodak. Bila je to konačna potvrda da se vratio, da je 100 posto spreman i da mu je glava 'na mjestu'. Iako mnogima ne bi bila nakon onoga što je prošao…

Kad je došao u malu dansku koloniju nedaleko Londona, Eriksen je 'za početak' s Brentfordom potpisao ugovor do kraja sezone. No, isti se neće nastaviti jer danski veznjak je sve dogovorio s Manchester Unitedom te bi baš on u eri novog trenera Ten Haga trebao postati prvo pojačanje Crvenih vragova.

Bilo je za očekivati da će čelnici Uniteda potražiti nove veznjake budući da su klub napustili Paul Pogba i Nemanja Matić. Prvi će, vjerojatno, natrag u Torino, dok je drugi nedavno potpisao jednogodišnji ugovor s Romom. Isto tako, Teatar snova napustili su Jese Lingard i Juan Mata, ali usprkos silnoj kvaliteti koju potonji dvojac posjeduje, njihov se odlazak (vjerojatno) neće pretjerano odraziti na klupske ambicije budući da nisu bili uži dio rotacije te se na njih već dulje vrijeme 'ne računa'.

Eriksen ima 30, fenomenalan je izvođač prekida, sposoban razigravati iz dubine, ali je i dalje najopasniji kad igra na svojoj poziciji 'desetke'. Baš se od njega očekuje da šalje lopte u prazan prostor u punom sprintu jure Rahford, Elanga, Sancho ili Ronaldo (ako ostane, naravno) te da svojim preciznim prizemnim dodavanjima i kombinacijama s Fernandesom, McTominayom, Van de Beekom ili Fredom dominira protiv suparničkih veznih linija.

S novim je klubom danski veznjak, kojeg cijeli svijet unazad godinu dana gleda nekim drugim, brižnijim očima, dogovorio trogodišnju suradnju, a osim njega bi dres Crvenih vragova u skorijoj budućnosti trebali odjenuti Malacia i Martinez koji su veoma blizu završnog dogovora.

Kod dolaska sve trojice navedenih igrača ključna je uloga bila trenera Ten Haga. On je taj koji ih je uvjerio da je dolazak u Manchester za njih najbolja moguća opcija, baš kao što su sva trojica sigurni kako nizozemski trener itekako cijeni njihove kvalitete. Englezi su oduvijek bili skloni podcjenjivanju. Uostalom, njihov nemali broj nogometnih fanatika i francusku, portugalsku, a samim time i nizozemsku ligu smatraju 'farmerskim ligama'. A zamislite kako gledaju na neke druge lige, poput primjerice hrvatske…

Sada, kad je trener tog svjetskog velikana postao 'farmer' Ten Hag, možda se ipak nekakav generalni dojam malo promijeni. Iako, o tome će najviše odlučivati rezultat, trofej, uspjeh u Europi, konkurentnost u domaćem prvenstvu… Do tada je na snazi status quo.

Eriksen, doduše, nema status nekog anonimca u očima prosječnog navijača Uniteda. Dokazao se Danac u Ajaxu, Tottenhamu, Interu… Ipak su to velikani. No, da nije bilo tog Tottenhama, odnosno prošle sezone u Brentfordu, onda bi skepsa postojala. Jednostavno, to su Englezi i protiv toga se nema smisla boriti.

Cijeli svijet utihnuo je tog 12. lipnja 2021. godine. Ničim izazvan, Eriksen se samo srušio na tlo. Elektrošokrerima su ga liječnici vratili 'među nas', a mnogi su vjerovali da je nogometna karijera tu za njega završila. Finci su na kraju slavili, ali to je bilo najmanje bitno.

„Može biti sretan što je živ“, nešto je što smo nebrojeno puta čuli kad se u stranim medijima naveliko krenulo pisati o njegovom povratku. Iako nikome nije imao ništa više za dokazati, on je osjećao da nije rekao svoju posljednju riječ na nogometnim terenima. I nemojte se zavaravati, United ga sigurno nije kupio kao neki 'marketinški trik', on će put Teatra snova samo i isključivo zbog svoje kvalitete. Ne starih zasluga, ne dobrih odnosa s trenerom, ne neke posebne ljubavi na relaciji igrač – klub. United želi najbolje, a Eriksen i dalje spada među njih.

Danas-sutra i trebala bi stići službena potvrda. Fabrizio Romano je već objavio svoj 'here we go' na Twitteru uz jednu lijepu montažu Eriksena u dresu Uniteda. Dakle, sve je gotovo, samo se čeka bijeli dim iznad Teatra snova.

Eriksen je svoje snove već ispunio. I onaj prvi, da postane jedan od najboljih na svojoj poziciji, baš kao i onaj drugi, da se nakon nemilih scena ipak vrati profesionalnom nogometu. Teatar snova za njega je samo jedan bonus, dres Uniteda za njega je samo još jedna potvrda. No, na staroj slavi ne misli živjeti, jer Ten Hag ga treba. Onakvog, pravog… A ako bude takav, što je pokazao da može, onda se drugima loše piše. Još nek' si klikne s Cristianom, nek 'osjeti' Sancha i Rasforda, nek' se na pogled uspije razumjeti s Brunom… United bi ove godine stvarno mogao biti vraški opasan.



Tagovi

Christian EriksenChristian EriksenManchester UnitedPremier liga

Ostale Vijesti