Matija Habljak/Milan Sabic/Srecko Niketic/PIXSELL
Matija Habljak/Milan Sabic/Srecko Niketic/PIXSELL

Vraćaju se s posudbi na Poljud: Neki odlaze, neki će na pripreme, a pojedinci će sudbinu saznati tijekom ljeta

Vrijeme Čitanja: 9min | čet. 02.06.22. | 07:48

Povratak igrača s posudbi i određivanje njihove budućnosti još jedan je dio slagalice za Mindaugasa Nikoličiusa

Prošle godine predsjednik Hajduka Lukša Jakobušić donio je odluku da će ukinuti drugu momčad. Ta odluka bila je predmet rasprava koliko je ispravan potez, a procjena je bila da je sveukupno prevelik trošak za ono što nudi zauzvrat. Hajduk je u tom trenutku imao 41 igrača od ugovorom u drugoj momčadi. Odlučeno je tad da se petorica priključe prvoj momčadi, 19 ih je otišlo zauvijek, a one najtalentiranije poslali su na posude u druge klubove.

Nisu se tijekom sezone zadržali svi koji su ostali s prvom momčadi pa je tako primjerice momčad napustio sporazumno Lumbardh Dellova, kao i Bruno Unušić. Hajduk je tijekom protekle sezone poslao preko 20 igrača na posudbe, a četvorica su bila pri prvoj momčadi. Bio je tu i Marin Jakoliš koji je nakon jako dobre posudbe u Šibeniku ostvario transfer u francuski Angers.

Među ovima iz prve momčadi su Dimitros Diamantakos, Ivan Dolček, Kristian Dimitrov i Mario Čuić. Svi su na posudbe otišli u zimskom prijelaznom roku, prva trojica u nadi da će ih klubovi i otkupiti, a Čuić u Radomlje koje ima suradnju s Hajdukom. Mladom veznjaku trebala je posudba nakon oporavka od teške ozljede i Radomlje je bila idealna sredina za njega. S klubom je izborio ostanak u ligi, a upisao je i šest nastupa do kraja sezone te dva puta tresao mrežu.

Da je bilo jednako uspješno ne mogu kazati Diamantakos i Dimitrov. Grčki napadač otišao je na posudbu u izraelski Ashdod nakon što se nije naigrao u bijelom dresu na jesen. Imao je pet nastupa u prvenstvu, ali i samo 91 minutu na terenu. Bio je to alarm da potraži novu sredinu, a izbor je pao na izraelski klub u kojem je tek jednu utakmicu odigrao od početka do kraja. Skupio je devet nastupa za Ashdod i zabio jedan gol, a po svemu sudeći neće ga otkupiti dok mu ugovor s Hajdukom ističe u ljeto 2023. godine. Iste sudbine je i Dimitrov koji je otišao na zimu u Cluj i upisao samo jedan nastup. Imao je u bugarski branič opciju u ugovoru da ga Rumunji otkupe, ali s obzirom na učinak i financijsku situaciju u Cluju do toga će teško doći. I on kao Diamantakos ima ugovor do ljeta 2023.

Dolčeku ugovor s Hajdukom ističe u ljeto 2024. godine, a posudba u portugalski Famalicao ne može se baš okarakterizirati uspješnom. Zabio je jedan gol u osam nastupa, a mintuažu je dobivao na kapaljku pa je malo vjerojatno da će i on ostati u klubu u kojem je proveo posudbu.

Čuić je s 21 godinom za razliku od ove trojice kandidat za povratak u prvu momčad, dok će 3D sudbinu doznati tijekom prijelaznog roka.

Na vrata prve momčadi, barem prozivke na pripremama, kuca 17 igrača koji ulaze u kvotu onih talentirani iz ukinute druge momčadi, a proteklu sezonu su odradili na posudbama. Kod nekih je sudbina već poznata, a o nekima će se odlučiti tijekom ljeta. Sigurno je da za svih mjesta u prvoj momčadi neće biti pogotovo kad se zna koji su ciljevi Hajduka u idućoj sezoni. Za ispunjenje tih ciljeva dolazit će i nova pojačanja, a o eventualnim odlascima ovisit će i ostanak igrača koji su proteklu sezonu odradili na posudbi. Tako je povratak igrača s posudbi i određivanje njihove budućnosti još jedan dio slagalice za sportskog direktora Mindaugasa Nikoličiusa.

Popis igrača Hajduka koji su sezonu 2021./22. bili na posudbi:

Vratari

Karlo Sentić (20) – Cijelu sezonu proveo je na posudbi u Varaždinu s kojim je izborio ulazak u 1. HNL. Stao je 24 puta između vratnica za novog-starog prvoligaša i deset puta sačuvao čistu mrežu. Smatra se jednim od perspektivnih golmana, ima ugovor do ljeta 2026. godine, a u kadru je i Bišćanove mlade reprezentacije.

Vice Baždarić (22) – Tijekom sezone imao je dvije drugoligaške posudbe i skupio sveukupno devet nastupa. Prvi dio sezone proveo je u Opatiji gdje je skupio sedam nastupa, a drugi u vinkovačkoj Cibaliji gdje je stao između vratnica dva puta. Ugovor mu ističe ovog ljeta.

Luigi Mišević (17) – Ove zime otišao je na kaljenje u 3. HNL jug gdje je branio za Zmaj iz Makarske. Ugovor mu traje do kraja 2023. godine

Braniči

Kristian Dimitrov (25) – Stigao je u Hajduk s pedigreom bugarskog reprezentativca, ali se nije uspio kroz dvije godine nametnuti kao prva opcija. Na zimu je otišao na posudbu u potrazi za minutažom u rumunjski Cluj, ali i to je prošlo neuspješno. Odigrao je samo jednu utakmicu i zabio gol, ali čini se nedovoljno da bi prvaci Rumunjske iskoristili opciju otkupa ugovora. Ugovor mu traje do ljeta 2023.

Ivan Ćalušić (22) – Bio je u rotaciji prve momčadi bijelih tijekom prvog dijela prvenstva i upisao ukupno šest nastupa. Na zimu je otišao u Hajdukovu filijalu Radomlje gdje je bio standardni prvotimac i upisao 14 nastupa, dva puta zabio gol i tri puta asistirao. Prošlog ljeta potpisao je na godinu dana s opcijom produženja na tri godine pa tek preostaje vidjeti hoće li se ta klauzula aktivirati.

Ante Bekavac (20) – Mladi lijevi bek odradio je dvije drugoligaške posudbe. Prvi dio sezone bio je u Dugopolju gdje je skupio četiri nastupa, a drugi je proveo u Croatiji iz Zmijavaca i deset puta obukao njihov dres te po jednom bio strijelac i asistent. Ugovor mu ističe ovog ljeta.

Luka Škaričić (20) – Ovaj polivalentni branič jedan je od onih u koje se uzdalo za budućnost. S Hajdukom ima ugovor do 2024. godine, a pokriva pozicije stopera i desnog beka. Prvi dio sezone igrao je u juniorskoj momčadi koja izborila nokaut fazu Lige prvaka, a onda na zimu prešao u Varaždin s kojim je izborio 1. HNL. Odigrao je deset utakmica za Varaždince, pet puta u punoj minutaži.

Ivan Dolček (21) – Nije se uspio nametnuti u prvoj momčadi Hajduka na lijevom beku, a nakon dolaska Daria Melnjaka postao je treće opcija. Na zimu je potražio minutažu u portugalskom Familicau gdje je skupio osam nastupa i jednom zabio. Ugovor ga veže za Hajduk do 2024. godine, ali s obzirom na situaciju vjerojatnije da će ovog ljeta potražiti novi klub.

Tvrtko Buljan (19) – Prvi dio sezone odradio je na posudbi u trećeligašu Neretvancu, a onda na zimu prešao u drugoligaša Solin gdje je skupio 10 nastupa. S Hajdukom ima ugovor do ljeta 2023. godine.

Robert Pelivan (19) – Cijelu sezonu proveo je na posudbi u Uskoku u 3. HNL jug. Ugovor mu ističe ovo ljeto.

Vezni

Dino Skorup (22) – Od početka sezone je bio plan da je provede na posudbi u prvoligašu. Ona prva u Hrvatskom dragovoljcu je naprasno prekinuta, a onda je na zimu dobio priliku u Šibeniku. Ukupno je odigrao tijekom sezone 17 prvoligaških utakmica, a ugovor s Hajdukom ga veže do ljeta 2024. godine.

Mark Bushaj (21) – Mladi albanski reprezentativac nije se zadržao na posudbi u Dragovoljcu pa je šansu dobio u dresu Croatije iz Zmijavaca. Odigrao je 18 utakmica za njih, a ugovor mu ističe na ljeto.

Bruno Jenjić (21) – Još jedan veznjak kojem ugovor ističe ovog ljeta. Posudbu je odradio u Dugopolju te upisao 23 nastupa i jednu asistenciju.

Madžid Šošić (19) – Jedan od perspektivnijih igrača kojeg je Hajduk otkrio u školi Željezničara. Pretprošle sezone je osvojio prvenstvo s juniroima, a u prošloj ga je Hajduk poslao na posudbu u prvaka BiH Zrinjski. Tamo je na treningu pretrpio tešku ozljedu na treningu zbog koje će morati pauzirati još neko vrijeme. S Hajdukom ga ugovor veže do 2023.

Tonio Teklić (22) – U seniorski nogomet je ušao s etiketom jednog od većih talenata Hajdukove omladinske škole, ali kod nijednog trenera se nije ustalio u prvoj momčadi ni dobio pravu priliku. Druga posudba u Varaždin opet je bila plodonosna. Nakon što je u paketu sa Skorupom i Bushajem otišao iz Dragovoljca, odlučio se otići u poznatu sredinu i brzo se nametnuo kao jedan od glavnih igrača Marija Kovačevića u pohodu na 1.HNL. Tamo je odigrao 24 utakmice, zabio četiri gola i tri puta asistirao. Ugovorom je vezan do ljeta 2023.

Mario Čuić (21) – Bljesnuo je još u mandatu Igora Tudora, a ostao upamćen po dva gola Dinamu. U listopadu prošle godine pretrpio je tešku ozljedu gležnja lijeve noge na treningu, a morao je zbog toga pauzirati četiri mjeseca. Hajduk ga je po oporavku na zimu poslao na posudbu u Radomlje gdje je u šest utakmica zabio dva puta.

Tino Blaž Lauš (21) – Proveo je posudbu u Posušju i to uspješno. Pomogao im je da ostanu u ligi, skupio 26 nastupa, dva puta zabio i asistirao, a to je privuklo pažnju Plemića čije je vjerojatno prvo pojačanje ovog ljeta. Nije još poznato kako će ostvariti transfer u Zrinjski s obzirom da ga ugovor za bijele veže do ljeta 2023.

Jakov Blagaić (21) – Iza njega je posudba u Širokom Brijegu tijekom koje je skupio 24 nastupa i po jednom zabio te asistirao. Za prvu momčad Hajduka je dosad nastupao devet puta, a ugovor ga veže za bijele do ljeta 2023. godine. S obzirom na situaciju vrlo je vjerojatno da će ofenzivni veznjak i ovog ljeta potražiti novu sredinu.

Ivan Čubelić (18) – Iza njega je godina u Dugopolju s 18 nastupa, tri gola i jedne asistencije. Jedan je od talentiranijih veznjaka iz Hajdukove škole, a svojevremeno je bio uvršten na The Guardianovom popisu najvećih svjetskih talenta. Vjerojatno će ga Valdas Dambrauskas povesti na pripreme, a moguće je da i ove sezone ostane s prvom momčadi.

Marko Žulić (19) – Jedan od onih koji su otišli u Radomlje na posudbu. Na ljeto mu ističe ugovor,a u Hajdukovu omladinsku školu je stigao 2016. iz Čakovca.

Napadači

Dimitrios Diamantakos (28) – Stigao je u ljeto 2020. kao pojačanje u napadu, ali s dva gola u 30 nastupa za bijele nije opravdao taj naziv. Nije se baš ni nametnuo kao prvi izbor u napadu, a manjak minutaže primorao ga je da je potraži negdje drugdje. Otišao je za minutama u Izrael, gdje se isto nije naigrao. Ugovor ga veže do 2023. godine, a vrlo vjerojatno će tražiti način da ga ne odradi do kraja.

Michele Šego (21) – Prati ga stigma velikog talenta koji se nije snašao u prvoj momčadi Hajduka, ali je na posudbama. Posebice u zadnjoj gdje je s Varaždinom ušao u prvu ligu, a u tome je pomogao sa sedam golova i devet asistencija u 25 nastupa. Ovo mu je dosad bila najbolja sezona u seniorskoj karijeri i vjerojatno će dobiti priliku barem jedan dio priprema odraditi s prvom momčadi pod palicom Valdasa Dambrauskasa. S Hajdukom ima ugovor do kraja svibnja 2023. godine.

Ivan Šarić (21) - Pionir odlaska na posudbu u Radomlje gdje je po dojmu odigrao dosta dobro uz solidan učinak. Pomogao im je osigurati ostanak u ligi sa sedam golova i pet asistencija, a dres Radomlja nosio je 34 puta protekle sezone u slovenskom prvenstvu. Posebno je oduševljavao publiku atraktivnim golovima koji su se vrtjeli na špicama slovenskih televizija. Ugovor s Hajdukom mu ističe ovog ljeta.

Duje Škugor (19) – Došao iz Šibenika 2018. godine, ovu sezonu proveo tamo na posudbi. Ugovor mu ističe na ljeto.

Ivo Čengić (19) – Sezonu proveo u Dugopolju gdje je igrao za juniore. Ima dva nastupa i za prvu momčad Dugopolja, a jednom je i asistirao. Ugovorom je vezan do ljeta 2023.

Leonardo Petrović (19) – Od veljače je bio u Zmijavcima gdje je upisao devet nastupa za Croatiju. U ljeto 2023. mu ističe ugovor s Hajdukom

Dino Klarić (20) – Krilni napadač dobro je iskoristio posudbu u Kustošiji. Minutaže nije manjkalo, a za 21 nastup zabio je dva puta i isto toliko asistirao. Ugovor mu završava na ljeto.


Tagovi

HajdukposudbaNK Hajduk SplitHNL

Ostale Vijesti