Jurica Galoic/PIXSELL
Jurica Galoic/PIXSELL

Vladimir Balić: „Osijek neće riskirati, a Hajduk mora igrati hajdučki pa makar poginuo hajdučki“

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 01.04.22. | 08:00

Pred nedjeljni derbi u Gradskom vrtu razgovarali smo s čovjekom koji je uspješno nosio dresove Bijelo-plavih i Bilih

Vladimir Balić je igračku afirmaciju stekao u Osijeku na početku 21. stoljeća, prije toga je uspješno branio za Vukovar '91, a nakon kratke epizode u Zadru dobio je angažman u Hajduku. Početkom 2002. godine obukao je bijeli dres, došao u klub čiji je navijač bio od ranog djetinjstva te idućih šest i pol godina branio za Hajduk. Skupio je ukupno 122 nastupa za Splićane dok je dres Osijeka nosio 36 puta u službenim utakmicama. Nakon završetka igračke karijere dugo je radio kao trener vratara u omladinskom pogonu Hajduka, rodni Nuštar odavno ja zamijenio Splitom. Pristupačan i otvoren kao uvijek rado se javio na poziv da najavimo utakmicu njegova dva bivša kluba, Osijek i Hajduk u nedjelju u 19.30 sati igraju derbi u Gradskom vrtu.

„Po meni će to biti derbi kao svaki drugi derbi, treneri će nadmudrivati jedan drugog. Mislim da nitko neće utakmicu početi otvorenog garda, ova utakmica puno toga nosi jednima i drugima. Nekako mi se čini da bi, što se tiče Osijeka, utakmica mogla naličiti onoj koju su igrali s Dinamom. Hajduk je protivnik jednake kvalitete, mislim da Osijek neće puno riskirati“ kaže Balić pa nastavlja.

(2.55) Osijek (3.15) Hajduk (2.85)

„Hajduk ima drugo polazište. Hajduk je Hajduk i ne bi trebao gledati s kim i gdje igra. Važno je da igra hajdučki, ako treba izgubiti neka izgubi hajdučki, neka pruži sve od sebe, neka pogine hajdučki. Najgore bi bilo da odigra utakmicu 'nitko – ništa' i ostane bez pobjede. Dok sam igrao za Hajduk uvijek smo išli s gardom da pobijedimo utakmicu, nikad nismo kalkulirali. Je li današnji Hajduk sposoban za to, mislim da jest. Znam da nije lako postaviti se na taj način, ali Hajduk to može s igračima koje ima. I nadam se da hoće te da će izboriti pobjedu“.

Po Baliću jedni i drugi imaju veliku kvalitetu i jake adute u svojim redovima, ne samo na travnjaku nego i izvan njega.

„Najveća snaga Osijeka je trener Nenad Bjelica, on je ključna figura momčadi, a uz njega Osijek ima jak sastav ljudi u klubu. Tu s moji nekadašnji suigrači Almir Turković, Damir Vuica, Ivo Smoje, svi koji su igrali za taj klub i imaju kvalitetu, energiju i privrženost Osijeku. Naravno, složio je Osijek kvalitetan igrački kadar, zato i ima ovakve rezultate. Hajdukova snaga na terenu su Livaja i dva Kalinića, Nikola i Lovre, te dosta mladih igrača koji dišu hajdučki. Mislim da Hajduk ima potencijal za budućnost, da u njima ima dobar temelj već za sljedeću sezonu, uz sve veći broj igrača s hajdučkim pedigreom. Ove sezone Hajduk igra dobro i zasluženo je u borbi za trofeje, a držim da će biti još bolji u idućoj sezoni“.

Kao nekadašnji vratar Balić posebno prati čuvare mreže, Osijek i Hajduk na vratima imaju dvojicu ponajboljih u Hrvatskoj, Ivica Ivušić i Lovre Kalinić će biti vrlo važan čimbenik nedjeljnog derbija.

„Ivušića sam upoznao još u mlađim nacionalnim selekcijama, mislim u U17 reprezentaciji. Njegova je najveća kvaliteta stabilnost, vrlo je siguran i ulijeva povjerenje obrani. Ima onaj poseban dodir da je dobar kad god se lomi utakmica, da se postavi i pomogne momčadi kada joj ne ide. Nedvojbeno je zasluženo član A reprezentacije, strašno je stabilan vratar. Lovre Kalinić je po meni najbolji vratar lige, njegov ostanak u Hajduku je veliki pogodak. Iskusan je, vodi momčad i obranu premda mu ove sezone nije bilo lako jer se često mijenjala formacija obrane pa stoperi ispred njega, ali Lovre je uvijek bio siguran. Uz Livaju i Nikolu Kalinića sigurno je najveća snaga Hajduka, volio bi da Lovre opet nastupi na Svjetskom prvenstvu“ rekao je Balić.

Čeka nas uzbudljiva završnica sezone u kojoj se četiri momčadi bore za naslov prvaka, svima koji žive nogomet užitak je pratiti HNL.

„Liga napreduje otkad su tereni bolji, to je pomoglo boljim momčadima. Ranije su u prednosti bile momčadi koje se brane i imaju manju kvalitetu, danas svi moraju igrati pa se bolje vide razlike u kvaliteti pojedinaca i klubova. Svi se tome prilagođavaju, a idući korak su ulaganja u stadione, da navijači dobiju bolji komfor. Imamo dobar primjer u Mađarskoj, njihova se liga podigla s ulaganjem u infrastrukturu, naša liga je sve bolja čim su tereni bolji. Evo, Osijek gradi stadion, Rijeka ima dobre uvjete na Rujevici, Poljud je prekrasan, ali treba ga obnoviti. Imamo sve više kvalitetnih igrača i momčadi u ligi, idući korak je da se povećaju ulaganja u stadione pa će liga biti još bolja“ smatra nekadašnji vratar.

Tko će biti prvak? (1.40) Dinamo (5.00) Osijek (8.00) Hajduk (20.00) Rijeka

Jedno od najvećih priznanja u Balićevoj karijeri je nagrada „Hajdučko srce“ koju su mu dodijelili navijači Hajduka. Njegovo srce će u nedjelju biti na strani Splićana, uz maksimalan respekt prema Osijeku.

„Bez Osijeka ne bi za mene bilo ni Hajduka. U Osijeku sam izašao na scenu, dosegnuo afirmaciju i kasnije došao u Hajduk. Stoga me posebna ljubav veže za Osijek i ljude s kojima sam igrao, a koji su danas u klubu i oko njega. Naravno, svi znaju da je Hajduk moj klub, da sam Torcida iz Nuštra, moja želja je jednaka želji svih navijača. Da Hajduk ove sezone postane prvak i osvoji Kup, mislim da bi to bilo dobro i za hrvatski nogomet“ poručio je Balić.

 


*Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno. 18+


Tagovi

HajdukOsijekPrva HNLVladimir Balić

Ostale Vijesti