VIDEO: Zbogom legende, vrijeme je za nova imena i nove parade!

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 19.05.15. | 16:57

Iker Casillas, Gianluigi Buffon, Victor Valdes, Petr Čech i Edwin van der Sar imena su koja su obilježila proteklo desetljeće na vratima najvećih momčadi svijeta. Idućih desetak godina njihovo će mjesto preuzeti nova petorka, a najstarijem je tek 24 godine. Svi su lideri momčadi za koje igraju, a od njih se očekuje da ubrzo preuzmu 'jedinicu' svojih reprezentacija.

Dakako, Manuel Neuer je trenutni vladar titule najboljeg vratara svijeta. Minhenski ga je Bayern dovukao iz Schalkea u pravo vrijeme, a na sličan su se potez odlučili i drugi velikani poput Chelseaja, Uniteda i Barcelone, dovevši u svoje redove, kao vrlo mlade, Thibauta Courtoisa, Davida De Geu i Marc-Andrea Ter Stegena. Leverkusen i Genoa tek će prodati svoje vrijedne eksponate, a samo je pitanje mjesta i vremena gdje će Bernd Leno i Mattia Perin graditi svoje ime.

1. THIBAUT COURTOIS (30 milijuna eura, vrijednost prema Transfermarktu)
Skidao je nemoguće u dresu madridskog Atletica i bio je nezamjenjiva karika Diega Simeonea u njegovom pohodu prema finalu Lige prvaka. Dvadesettrogodišnji se Belgijac fantastičnom trogodišnjom posudbom na Vicente Calderonu promaknuo u jednog od najboljih mladih vratara svijeta, a ove je sezone s vratiju Chelseaja maknuo legendarnog Petra Čecha.

„Highlight“ sezone 199 cm visokog Courtoisa dogodio se u utakmici Premiershipa protiv Hulla kada je unutar pet sekundi skinuo tri udarca gostujućih igrača.

2. DAVID DE GEA (25 milijuna eura)
Tek su mu 24 godine, a već ga se smatra, uz Neuera, najboljim golmanom svijeta. Upravo iz tog razloga ne čudi interes madridskog Reala koji je spreman u potpunosti ignorirati Ikera Casillasa, ne bi li na vratima 'Galacticosa' stajalo 'dostojno' golmansko ime. I on je, poput Courtoisa, svoju slavu stekao u Atletico Madridu, a prije četiri ga je godine, kao tada 20-godišnju senzaciju, kupio Manchester United.

Nasljednik Ikera Casillasa i Victora Valdesa u dresu 'Furije' jedan je od rijetkih koji je iskakao svojim izvedbama ove sezone u dresu Uniteda, a svi navijači 'Vragova' još uvijek pamte njegove parade u duelu protiv Evertona.

3. BERND LENO (16 milijuna eura)
Vratar Bayera kotira trenutno kao jedan od najtraženijih vratara.. U prilog mu ide i njemački golmanski DNK te je kalibar vratara koji je sposoban držati 'jedinicu' neke od najvećih momčadi 'Starog kontinenta' dugi niz godina. Sigurno je kako će voditi ogromnu bitku s Neuerom i Ter Stegenom oko prvog izbora na vratima nacionalne selekcije Njemačke.

Iako još nije debitirao za 'Elf', teško da je ikome promakla njegova maestralna intervencija u susretu protiv Frankfurta kada je Lanigu skinuo čiste 'rašlje'.

4. MARC-ANDRE TER STEGEN (15 milijuna eura)
Nijemac je unazad par sezona bio velika želja Barceloninog sportskog direktora Andonija Zubizarrete, a transfer se realizirao u trenucima kada je katalonski sastav bio bez vratarskih rješenja. Danas čini fantastičan tandem s Čileancem Bravom, a sasvim je sigurno kako će vrlo skoro postati nezamjenjiv na Nou Campu. Iza njega je fantastična sezona, u 19 utakmica (Kup i Liga prvaka) primio je 14 pogodaka.

Stilom branjenja podsjeća na Manuela Neuera, a osobitu je pozornost na sebe skrenuo u uzvratnoj utakmici Lige prvaka protiv Bayerna gdje je, između ostalog, nevjerojatnom reakcijom bacio u očaj bavarske navijače. 

5. MATTIA PERIN (15 milijuna eura)
Ovaj 22-godišnji Talijan na vratima Genoe udvostručio je svoju cijenu od početka prošle godine. Već ga na Apeninima smatraju legitimnim nasljednikom velikog Gianluigija Buffona. Ove je sezone dodatno poboljšao svoje brojke, a najzaslužniji je što njegova momčad u sedam susreta talijanskog prvenstva nije primila pogodak. U prosjeku prima 1,16 pogodaka po utakmici u Serie A. Na meti je mnogih europskih velikana i sasvim je sigurno kako ga u vrlo bliskoj budućnosti očekuje transfer u jedan od top klubova. Trenutno se za njegov dolazak ponajviše bore Borussia Dortmund, West Ham i Liverpool.

(Foto: Action Images)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!


Tagovi

Marc-Andre Ter StegenMattia PerinBernd LenoDavid De GeaThibaut CourtoisBarcelonaManchester UnitedChelseaBayer LeverkusenGenoameđunarodni nogometizdvajamo

Ostale Vijesti