Reuters
Reuters

VIDEO Sevilla je začarala ovo natjecanje, do titule nije mogao ni 'nepobjedivi' Mourinho

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 31.05.23. | 23:54

Sedmi put u svojoj povijesti Sevilla je osvojila Kup UEFA/Europsku ligu. Nakon boljeg raspucavanja jedanaesteraca Andalužani su nadvisili Mourinhovu Romu.

Nakon dva osvajanja Kupa UEFA, Sevilla je i peti put podignula pokal namijenjen osvajaču Europske lige. Andalužani su 'privatizirali' drugo najjače europsko natjecanje, a tu dominaciju nije mogao spriječiti niti Mourinho koji je upisao svoj prvi poraz u šestom europskom finalu. Roma je povela golom Dybale nakon greške Ivana Rakića, no Sevilla je početkom nastavka krenula u napad, a pogodak im je donio igrač Rome, Mancini nakon centaršuta Jesusa Navasa. Do kraja 90. minuta nije bilo pogodaka, kao ni u produžecima koji su umjesto 30, potrajali ukupno 41 minutu! A u 131. Roma je mogla doći do pobjede, ali je Smalling pogodio gredu.Zanimljivo, ovo je bilo treće finale Europske lige u nizu koje je odlučeno nakon produžetaka.

U raspucavanju jedanaesteraca iskusnija Sevilla nije pokleknula. Iako je bio blizu svojem šestom europskom trofeju, Jose Mourinho jednostavno nije mogao protiv svemoćne Seville. Barem kada je riječ o ovom natjecanju. Portugalcu je ovo bio prvi poraz u finalima europskih natjecanja...

Ivan Rakitić odigrao je svih 131 minutu za Sevillu, a od 94., i izlaska Navasa iz igre nosio je kapetansku traku. Izgubio je loptu kod gola Rome, ali je ostatak utakmice bio odlična, sjajno je izvodio prekide, a u sedmoj minuti prvog dijela pogodio je i Sevillu. U raspucavanju jedanaesteraca bio je neumoljiv. Sofascore ga je ocijenio najboljim igračem utakmice (8.3). Imao je dva ključna dodavanja i kreirao jednu veliku šansu, a dodavao je s uspješnošću od 87 posto.

Od starta se očekivalo da će Sevilla uspostaviti kontrolu posjeda lopte, a da će Roma svoju priliku tražiti iz kontranapada. To se i dogodilo, Andalužani su imali preko 60 posto vremena loptu u svojim nogama, no susret je bolje otvorila Roma koja je imala prvu priliku na utakmici. Spinazzola se našao sam na nekakvih 11 metara od gola, ali pucao je ravno u golmana Seville Bona.

Igralo se s puno ritma na obje strane, ali rimski sastav u potpunosti je neutralizirao andaluzijski, a do pogotka je stigla u 35. minuti. Mancini je oduzeo loptu Ivanu Rakitiću, proigrao Paola Dybalu, a Argentinac vješto matira marokanskog golmana i dovodi svoju momčad u vodstvo.

Pogodak Dybale za vodstvo Rome možete pogledati OVDJE.

Tek je primljeni pogodak malo razbudio Sevillu. Ivan Rakitić u dva se navrata umalo iskupio za grešku kod pogotka. Prvo je sjajno centrirao iz kornera, ali je Fernando glavom pucao preko gola, a onda je, u šestoj minuti sudačke nadoknade prvog dijela, odapeo s 20 metara, no uzdrmao je okvir Rui Patricijevog gola. Udarac Rakete koji je odsjeo na stativi Rominog gola možete pogledati OVDJE.

Na odmor se otišlo s minimalnom prednosti Rome, a Jose Mendilibar na poluvremenu je napravio dvije zamjene. Ušli su Suso i Eric Lamela, a izašli Oliver Torres i Bryan Gill.

Te promjere unijele su dinamiku u igru Seville koja je u nastavak ušla puno bolje. Posebno raspoloženi bili su upravo jokeri s klupe Lamela i Suso, no gol je pao preko prekaljenog veterana Jesusa Navasa, koji se na desnoj strani izborio za centaršut, ubacio na peterac na kojem se najlošije snašao Mancini i zabio u vlastitu mrežu za poravnanje.

Pogodak za 1-1 pogledajte OVDJE.

Kao što je u prvom dijelu Sevilla proigrala nakon gola Rome, tako je u nastavku Roma proigrala nakon gola Seville. U jednom trenutku nastala je velika gužva pred petercem Seville, pucao je Abraham iz blizine, Bono obranio, a Romanisti niti nakon odbijanca nisu uspjeli poentirati,

Taylor je nekoliko minuta kasnije pokazao jedanaesterac za Sevillu, ali je VAR pokazao da je Ocampos simulirao. Tražili su i Romanisti jedanaesterac na suprotnoj strani, Fernando je Matićev ubačaj zaustavio rukom, ali nije bilo namjere. Roma je ipak u nastavku akcije dobila slobodni udarac, nakon kojeg se Belotti našao u kolosalnoj šansi, ali mu je Bono vršcima prstiju obranio udarac (ali nije dobio i korner).

I to je bilo to od 'regularnih' 90 minuta. Finale Europske lige ušlo je u produžetke!

Prvih 15 minuta produžetaka prošlo je bez šansi, a ništa zanimljiviji nisu bili ni drugi produžeci koji su produženi 11 minuta, odnosno potrajali do 131 minute! A u toj posljednjoj 131. Chris Smalling je pogodio gredu i zamalo Romi donio pobjedu. Ipak, o pobjedniku Europske lige odlučili su jedanaesterci!




Tagovi

Europska ligaSevillaRomaIvan Rakitić

Ostale Vijesti