Icon Sport/PIXSELL
Icon Sport/PIXSELL

VIDEO Ovo je Rijeka! Lille ipak ide u Konferencijsku ligu, ali momčad s Kvarnera je pokazala da je velika momčad!

Vrijeme Čitanja: 6min | čet. 31.08.23. | 22:30

Fenomenalnu utakmicu odigrali su izabranici Željka Sopića, ali David je svojim pogotkom u 108. minuti postavio konačnih 1-1 što je u konačnici Francuzima bilo dovoljno da nastave europsku avanturu. Šteta, velika šteta, ali Riječani mogu biti ponosni na utakmicu kakvu su odigrali...

U fenomenalnoj utakmici pred gotovo pa rasprodanom Rujevicom, Rijeka ipak nije uspjela kreirati senzaciju i svladati Lille. Na kraju, nakon 120 minuta bespoštedne borbe, u kojoj su Riječani zaradili simpatije svakog nepristranog ljubitelja nogometne igre, momčad s Kvarnera odigrala je utakmicu u kojoj je finalni rezultat bio 1-1. Ivan Smolčić je u 58. minuti zabio pogodak za vodstvo, a budući da se u narednih nešto više od pola sata igre rezultat nije mijenjao, produžeci su bili ti koji su odlučili prolaznika u grupnu fazu Konferencijske lige. Jonathan David je u 108. minuti zabio pogodak za izjednačenje, a usprkos svim silnim naporima do kraja utakmice da ponovno dođu do vodstva, Rijeka više nije imala goriva kako bi ponovno matirala Chevaliera. Ostaje velika žal kod navijača, ali ne sumnjamo da će svi oni kojima je Rijeka u srcu danas zaspati primarno s osjećajem ponosa, a tek onda tuge. Rijeka je još jednom pokazala da je velika momčad i da može puno, a od ove mlade, nadarene i prije svega srčane momčadi ono najbolje tek će doći.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Riječani su nošeni fenomenalnom publikom dobro otvorili utakmicu. Odmah su dali do znanja gostima da ih danas očekuje 'pakao' od utakmice, a malo je nedostajalo da se sve 'zapali' u šestoj minuti i da domaćin vrati rezultatski deficit iz prvog ogleda. Bila je jako dobra akcija u kojoj je kao na pladnju Pašalić poslužio Hodžu koji je s 10 metara tukao vrlo dobro, ali fenomenalni Chevalier malo je izašao s linije, skratio kut veznjaku Rijeke pa onda rukama, a i glavom, ukrotio njegov udarac.

Lille je pak prvi put opasnije zaprijetio u 15. minuti. David i Cavaleiro odigrali su izvrsno dvostruko proigravanje, na kraju se Portugalac našao u mat situaciji, ali njegov snažan udarac s kojih 12 metara je ukrotio Nediljko Labrović.

Uslijedilo je manje zatišje, barem kad je riječ o velikim prilikama, s tim da valja naglasiti kako je u prvih pola sata igre Rijeka djelovala kao za nijansu kvalitetniji takmac. U 33. minuti je iz slobodnog udarca svoj udarac oprobao Galešić, ali lopta je od bloka završila u udarcu iz kuta. Iz te se prilike ništa ozbiljnije nije izrodilo.

Atmosfera je na stadionu bila magična. Lille nije bio ni sjena one momčadi koja je visokim presingom u prvoj utakmici sterilizirala cijelu momčad Rijeke. Radomir Đalović je na poluvremenu stao pred kamere Max Sporta i konstatirao da je Rijeka bolja, što je bila apsolutno istinita tvrdnja. Nedostajao je samo taj pogodak, ali domaći sastav je prepun samopouzdanja započeo i drugo poluvrijeme u kojem su htjeli ne samo vratiti se u egal, već i preokrenuti moćne Francuze.

Inače, prije utakmice je osvanula vijest, primarno, naravno, na Germanijaku, da je Rijeka sve dogovorila s Markom Pjacom koji je uspio dogovoriti sporazumni raskid ugovora s Juventusom te će u petak postati novi igrač Rijeke

U 49. minuti su sezmiološke službe zabilježile jedan mali potres koji je epicentar imao na Rujevici. Naime, publika je skočila na noge, stadion se zatresao, svi su tražili jedanaesterac nakon što je u 16-ercu gostiju pao Vukčević, ali perfidni arbitar Godinho ostao nijem. Štoviše, pokazao je žuti karton neumornom borcu Ivanoviću zbog prigovora! Da je tako lak na obaraču bio i kad su u pitanju gosti, prvo poluvrijeme ne bi završili svi oni koji su susret započeli.

Nogometaši Lillea nisu mogli ni sanjati što će ih dočekati na Rujevici. Nisu htjeli odraditi trening prije utakmice, vjerojatno su vjerovali da im to nije potrebno i da će na Kvarneru završiti ono što su na svojem prekrasnom Pierre-Mauroyu započeli, ali nešto se u cijelo priči pitalo i fanatične Riječane koji su igrali sjajno.

I onda, u 58. minuti, Rijeka je došla do vodstva. I malo koji igrač je više zaslužio pogodak od Ivana Smolčića. Dečka koji diše za Rijeku, koji osjeća ovaj klub i ovaj grad, čiji je brat blizanac bio kapetan kluba i kojeg on jednog dana planira naslijediti u istoj ulozi. Njegovu dosadašnju karijeru obilježile su ozljede, ali on nije klonuo duhom, nije spuštao glavu, već je svakim danom radio sve više i sve napornije. I vratilo mu se.

Slobodni udarac izveo je Fruk, ubačaj je išao skroz na drugu vratnicu, nastala je velika gužva, a onda je nakon jednog karambola lopta došla na nogu Smolčića koji je s pet metara matirao fenomenalnog Chevaliera – 1-0

Pogodak Ivana Smolčića pogledajte OVDJE (Max Sport)

Lille je nakon tog pogotka malo živnuo, a do pogotka za 1-1 stigli su u 69. minuti. David je bio sretan i spretan, ali je nakon pregleda VAR-a pogodak prve vedete Lillea poništen. Na prvu, nije bilo ništa jasno, ali Riječani se neće buniti na tu odluku portugalskih arbitara…

Četiri minute kasnije je fenomenalno odapeo s kojih 25 metara Gomes, ali njegov je pokušaj otišao malo pored, odnosno iznad gola Labrovića.

Lille je uhvatio zamah, krenuli su plesti mrežu oko gola Rijeke te su njihovi napadi postajali sve opasniji. Najbliži poravnanju gosti su bili u 78.minuti kad je nakon jednog udarca iz kuta Labrović, što inače ne radi, otišao u prazno, ali je Alexsandro iz neposredne blizine pogodio vratnicu. Sreća je u tim trenucima bila saveznik domaćina…

Ubacio je u završnici Sopić u igru brzonogog Grgića i nepredvidljivog Obregona umjesto istrošenog mladog dvojca Pašalić Ivanović koji su s terena ispraćeni ovacijama. Lille je u završnici utakmice bio otvoreniji, baš kao što je djelovalo da imaju nešto više snage od igrača u bijelim dresovima, ali je u 90+1. minuti Rijeka bila blizu da završi priču na Rujevici. Fruk je izveo udarac iz kuta, Smolčić je pravovremeno utrčao na prvu vratnicu, ali nije uspio najbolje zahvatiti loptu glavom pa je tako malo prejako 'prenio' loptu na drugu vratnicu što je u prijevodu značilo da je ozbiljna prilika Bijelih otišla u nepovrat.

Četvrti sudac označio je da će se igrati osam minuta dodanog vremena, a u tih 480 sekundi je veću želju za pobjedom pokazala domaća momčad. No, do pogotka ipak nisu došli pa se tako preko produžetaka potražilo novog člana grupne faze Konferencijske lige.

U produžecima su Riječani dobro parirali Francuzima, ali u prvih 15 minuta istaknutijih prilika ipak nije bilo. Doduše, Diakite je opasno tukao glavom u 105. minuti nakon jednog udarca iz kuta, ali Labrović nije bio primoran intervenirati.

A onda je u 108. minuti Lille došao do poravnanja. Yezici je sjajno tukao s kojih 13 metara iskosa, Labrović je malo dirao loptu, ona završava na vratnici, ali se isto tako odbija direktno na nogu spretnog i sretnog Davida koji je još jednom demonstrirao da osjaćaj za pogodak kakvog on ima nije moguće naučiti, već je to nešto s čime se jednostavno rodiš - 1-1

Pogodak Davida pogledajte OVDJE (Max Sport)

Do kraja utakmice Rijeka nije uspjela doći do novog vodstva, što bi u prijevodu značilo da će Francuzi igrati grupnu fazu Konferencijske lige. Pala je Rijeka, ali ovom posrtaju nitko ne može pronaći zamjerku, Izmješani su osjećaji ponosa i tuge kod svakog Riječanina, ali u svakom slučaju je svima sasvim jasno kako će ova momčad s vremenom biti sve veća, sve jača, sve bolja, sve goropadnija. Bit će Rijeka što je nekad bila. A i već sad je.


Rijeka - Lille 1-1

Strijelci: 1-0 Smolčić (58.), 1-1 David (108.)

Stadion Rujevica, gledatelja: 8500

Sudac: Godinho (Por); pomoćnici: Teixeira, Almeida (Por); VAR: Miguel (Por), AVAR: Narciso (Por)

Žuti kartoni: Fruk, Galešić, Ivanović, Obregon (Rijeka) David (Lille)

Crveni kartoni: /

Rijeka (4-2-3-1): Labrović - Smolčić, Galešić, Mitrović, Goda - Hodža, Selahi (od 87. Ilinković) - Pašalić (od 77. Grgić), Fruk (105.), Janković (od 46. Vukčević) - Ivanović (od 77. Obregon)

Lille (4-2-3-1): Chevalier - Santos, Yoro (od 87. Diakite), Alexandro, Ismaily - Andre, Gomes - Zhegrova, Cabella, Cavaleiro - David



Tagovi

HNK RijekaRijekaKonferencijska liga

Ostale Vijesti