Goran Stanzl/PIXSELL
Goran Stanzl/PIXSELL

VIDEO Očekuje nas repriza finala, još se ne zna idu li oba finalista u Ligu prvaka

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 29.04.24. | 08:02

Točan termin finala saznat ćemo danas, a idu li oba finalista iduće sezone u Ligu prvaka tek idući tjedan...

Futsal Dinamo prošle je godine osvojio svoj prvi naslov prvaka Hrvatske nakon što je u finalu prvenstva svladao Olmissum s 3-1 u pobjedama. Futsal Dinamo i Olmissum sučelit će se i u ovosezonskom finalu, samo što će prednost domaćeg parketa ove godine imati Dinamo koji je u redovnom dijelu sezone osvojio više bodova od Olmissuma. Futsal Dinamo je treći pobjedu u polufinalu osigurao nakon produžetaka protiv Stanoinvest Futsal Pule (4-2), a Olmissum je u utakmici s 11 golova nadvisio Square sa 7-4.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Još uvijek nisu poznati točni termini finala, raspravljalo se da bi se prve dvije utakmice finala mogle prebaciti za vikend od 10. do 12. svibnja, no, po svemu sudeći, dvije zagrebačke utakmice igrat će se u petak 3. svibnja i ponedjeljak 6. svibnja, a treća utakmica finala u Omišu 10. svibnja. Potencijalna četvrta utakmica igra se također u Omišu (vjerojatno nedjelja 12. svibnja), a eventualna majstorica u Zagrebu 16. svibnja. Točne termine finalnih susreta trebali bismo saznati danas.

Ono što još uvijek nije službeno potvrđeno, što nikoga iz futsal svijeta ne iznenađuje, je broj sudionika koje će Hrvatska iduće sezone imati u Ligi prvaka. Neslužbeno, Hrvatska će i iduće sezone imati dva predstavnika u najelitnijem klupskom natjecanju (u tom slučaju su, dakle, finalisti izborili plasman u Ligu prvaka), no, kako u futsalu ne postoji toliko jasan sustav bodovanja, kao u nogometu, i dalje postoji mogućnost da iduće sezone u Ligi prvaka igra samo prvak. UEFA bi odluku trebala donijeti nakon završetka Final Foura Lige prvaka koji se igra od 2. do 5. svibnja u Jerevanu. U polufinalu se nalaze branitelj naslova Palma Futsal i Benfica te Barcelona i Sporting, dva najjača europska kluba posljednjeg desetljeća.

No, o tom potom. Olmissum je sinoć u jednoj prilično efikasnoj utakmici i šest put ove sezone svladao Square, od čega treći put u polufinalnoj seriji, i izborio svoje četvrto finale u posljednjih pet sezona. Olmissum je sjajno krenuo u dvoboj i već do 10. minute vodio s 2-0. Prvi gol zabio je finski reprezentativac Iiro Vanha, a drugi hrvatski Antonio Sekulić. Square se vraća u utakmicu golom vratara Zorana Primića koji se voli priključivati igri, no već do poluvremena Bruno Žilić poentira za novu prednost Olmissuma od dva razlike. Žilić je ubrzo zaradio crveni karton, no Square nije uspio iskoristiti igrača više.

Kada nisu mogli zabiti dubrovački napadači, mogao je njihov golman. Primić u 22. minuti postiže svoj drugi gol na utakmici, a u idućoj minuti Maro Đuraš zabio je za potpuni povratak Gospara (3-3). Osam minuta kasnije Omišani bježe na novih dva razlike golovima Duje Kusture (30') i Jakova Hrstića (32'). Gordan Duvančić je četiri minute prije kraja vratio Square u igru. No, dva Olmissumova internacionalca, Mendoza Rejala i Vanha golovima u 37. rješavaju pitanje pobjednika i putnika u finale prvenstva u kojem će Olmissum igrati protiv sportskog rivala Futsal Dinama.

Slavlje Olmissumovih igrača i navijača nakon utakmice možete pogledati OVDJE.

Futsal Dinamo je nakon 'breaka' u Puli, obranio prednost domaćeg parketa i s dvije pobjede izborio svoje drugo finale u povijesti. Plavi su pobijedili Puljane u Zagrebu s 5-2 i 4-2, no druga pobjeda izborena je na puno teži način, tek nakon produžetaka. Na poluvremenu utakmice nije bilo pogodaka, a više od 2000 gledatelja šokirao je Daniel Moravac dalekometnim udarcem u 26. minuti. Srećom po Plave Filip Novak vratio je Dinamo u igru pravom minijaturom u istoj minuti utakmice. No, u 35. minuti uslijedio je novi šok. Ovaj put je s distance opalio Manolo Bilić, a lopta je ponovno završila iza leđa Ante Piplice. No, Puljani su igrali s pet prekršaja, jedan udarac iz akumulacije propustio je realizirati Kristian Čekol, no zato je precizan bio Tihomir Novak koji je realizirao deseterac u 36.

U produžecima je Dinamo bio bliže pobjedi, a Plavi su do pobjedničkog gola stigli u 49. minuti iz novog deseterca kojeg je ponovno realizirao T. Novak. Iskusni Dinamov prvotimac tako se prometnuo u pravog junaka polufinala. U Puli je zabilježio dvije asistencije, a u dvije zagrebačke utakmice zabio je ukupno pet pogodaka i još dvaput je asistirao svojim suigračima. Dakle, od devet Dinamovih golova, Tihomir Novak direktno je sudjelovao kod njih sedam. Konačni rezultat (4-2 za Dinamo) postavio je Ante Piplica golom u praznu mrežu, budući da je Pula pokušala izboriti šesterce u igri s golmanom-igračem. Napomenimo kako je utakmica odigrana u pravoj navijačkoj atmoseri pred više od 2000 gledatelja koje je dodatno razveselio tijek rezultata iz parsto metara udaljene Kranjčevićeve ulice u kojoj je Lokomotiva zaustavila suparnika za naslov nogometnog Dinama.

Video atmosfere možete pronaći OVDJE.

Što se tiče samof finala, u tri međusobna susreta ove sezone, između Dinama i Olmissuma, zagrebački sastav je upisao sve tri pobjede. U polufinalu Superkupa Plavi su slavili nakon boljeg raspucavanja šesteraca, u prvom kolu prvenstva slavili su u Zagrebu sa 6-1, a u prvom proljetnom kolu u Omišu s 2-1. Budući da je Dinamo slavio i u posljednje tri utakmice finala prošle sezone, Olmissum na pobjedu protiv Dinama ne zna posljednjih šest utakmica. (N.R.)



Tagovi

FutsalFutsal DinamoMNK Futsal DinamoDinamo ZagrebMNK OlmissumOlmissumMNK SquareFutsal Pulafutsalprvenstvo hrvatske u futsalu

Ostale Vijesti