REUTERS/Aly Song
REUTERS/Aly Song

VIDEO Nakon lude utakmice s pet crvenih kartona, zaboravljeni as Chelseaja i Brazila stigao do drugog naslova prvaka Kine

Vrijeme Čitanja: 2min | pon. 30.10.23. | 09:57

Gotovo svi klubovi hrvatskih igrača osigurali su ostanak

Kolo prije kraja prvenstva Kine, Shanghai Port, bivši Shanghai SIPG osvojio je drugi naslov prvaka Kine. U pretposljednjem kolu Shanghai Port na domaćem je terenu remizirao (1-1) sa Shandong Taishanom te kolo prije kraja ima nedostižnih pet bodova prednosti upravom pred Shandong Taishanom kojem je samo pobjeda ostavljala šansu za osvajanjem naslova. Zbog velikog uloga, utakmica je bila iznimno žustra, a glavni sudac na kraju je pokazao čak pet crvenih kartona. Lu Wenjuin zabio je u 16. minuti za vodstvo prvaka, a Wu Leiju u 33. nije priznat pogodak zbog igranja rukom.

U samoj završnici prvog dijela krenuo je šou. Strijelac pogotka Wenjun u razmaku od 38. do 41. minute zaradio je dva žuta kartona, a karton je zaradio i bivši prvotimac Rijeke Moises koji je član Shandong Taishana od 2019. godine. Tu nije bio kraj 'karton-ludnici'. Do kraja poluvremena pocrvenio je Shanghaijev Cai Huikang, a zbog prigovora crveni karton dobio je i trener domaćina Javier Pereira.

Shanghai je igrao s igračem manje sve do 75. minute kada je naturalizirani Kinez Fernandinho dobio drugi crveni karton za Shandong, i ukupno peti na utakmici, iako je u igru ušao 18 minuta ranije. U igri jednakim brojem igrača na terenu Shandong je zabio za 1-1 preko Xie Wennenga u 89., ali vremena za preokret i pobjedu nije bilo.

Shanghai Port stigao je do drugog naslova prvaka Kine, prvog nakon 2018.

To je ujedno bio drugi naslov prvaka za poznatog Brazilca Oscara koji je početkom 2017. za 60 milijuna eura stigao u glavni grad Kine iz Chelseaja, s kojim je osvojio Premier ligu i Europsku ligu. Prvi naslov prvaka osvojio je u svojoj drugoj sezoni u Kini (2018.) čime je prekinuo nevjerojatni niz od čak sedam uzastopnih naslova Guangzhou Evergrandea, a sada je, pet godina kasnije, predvodio svoju momčad do druge titule i to s devet pogodaka i čak 15 asiastencija!

Što se tiče klubova za koje igraju hrvatski nogometaši, napomenimo kako Zhejiang Professional, klub za kojeg igra Franko Andrijašević (zabio je osam pogodaka ove sezone), drži treće mjesto i u posljednjem kolu igra izravni susret kod Shanghai Shenuhe (isti broj bodova) za plasman u Azijsku ligu prvaka 2. Bivši klub Arijana Ademija i Marka Dabra Bejing Guoan je šesti, bez šanse za plasmanom u međunarodna natjecanja, a Cangzhou Mile Škorića 12., siguran od ispadanja.

U najtežoj situaciji nalazi se Nantong Zhiyun Davida Puclina koji ima dva boda više od zone ispadanja, a u polsjendjem kolu dočekuje Tianjin Jinmen Tiger koji nema imperativ pobjede.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.




Tagovi

Kineska nogometna ligaShanghai SIPGOscarFranko AndrijaševićDavid PuclinMarko DabroMile Škorić

Ostale Vijesti