REUTERS/Ints Kalnins
REUTERS/Ints Kalnins

VIDEO Lakše se diše! Hrvatska upisala rutinsku pobjedu, u Zagrebu lovimo Euro!

Vrijeme Čitanja: 3min | sub. 18.11.23. | 19:43

Hrvatska je pobijedila Latviju u Rigi golovima Lovre Majera i Andreja Kramarića u ranoj fazi utakmice i skočila na drugo mjesto kvalifikacijske ljestvice.

Nakon što smo saznali rezultat ranije odigrane utakmice u Jerevanu (1-1), Hrvatska je ponovno imala sve u svojim nogama, što je zasigurno bio dodatni motiv našim reprezentativcima u Rigi. Dalićevi izabranici postavili su se sukladno svojem renomeu, kojeg su marlivo gradili posljednjih pet godina osvojivši čak tri velike medalje. Hrvatska je svladala Latviju s 2-0, a pitanje pobjednika bilo je riješeno praktički do 16. minute utakmice.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Ovom pobjedom Hrvatska je skočila na drugo mjesto ljestvice. Za plasman na Euro sada nam je potrebna pobjeda u Maksimiru protiv Armenije (utorak, 21. studenog), a Njemačku ćemo izboriti i u slučaju da Wales u posljednjem kolu ne pobijedi Wales u Cardiffu.

Hrvatska je odigrala jednu pravu kvalifikacijsku, 'rutinsku' utakmici, pred 6747 navijača među kojima su navijanjem dominirali hrvatski navijači kojih se više od tisuću otisnulo na dalek put na Baltik.

Zlatko Dalić na teren je poslao malo 'izmiješani' sastav, Luka Ivanušec i Lovro Majer s krila su se često 'zabijali' u sredinu, a iza isturenog Ante Budimira ordinirao je 'sveprisutni' Andrej Kramarić. Trebalo bi svakako pohvaliti aktivnost hrvatskih bekova, Joška Gvardiola i Josipa Stanišića, i neuništivog 'maestra' ove reprezentacije Luke Modrića koji je sjajno dirigirao našom igrom kroz 86 minuta, koliko je proveo na terenu..

Hrvatska ništa nije prepustila slučaju. Od prve minute nametnula je svoj tempo igre, cijelo vrijeme kontrolirala loptu u svojem posjedu, a do vodstva stigla već u sedmoj minuti i to nakon kombinacije ex-Lokomotivinog i ex-Dinamovog dvojca Luka Ivanušec – Lovro Majer. Ofenzivac Feyenoorda primio je loptu na lijevoj strani, poslao povratnu loptu do Majera koji puca iz prve i matira Robertsa Ozoisa za 1-0 vodstvo Hrvatske.

Majeru se pripisuje i idući pokušaj Hrvatske, a veznjak Wolfsburga sudjelovao je kod drugog pogotka naše reprezentacije, a koji je pao u 16. minuti. Josip Stanišić probio je desnu stranu nakon dodavanja Luke Modrića, ubacio u šesnaesterac, a tamo se od Majera, ili nekog od braniča Latvijaca, lopta odbila do Andreja Kramarića koji preciznim udarcem pogađa za sigurno 2-0 vodstvo Vatrenih.

Nakon furioznog starta Hrvatske, naši reprezentativci malo su umirili pritisak te u idućih 15-ak minuta nismo vidjeli ništa vrijedno spomena. Na novi udarac na gol čekali smo do 27. minute, kada je Kramarić dalekometnim udarcem pokušao iznenaditi Ozolsa. Uslijedio je novi prodor Stanišića i udarac Ante Budimira glavom kraj gola.

Hrvatska je na odmor otišla sa zasluženom prednosti od 2-0, a Latvijci u prvih 45 minuta nisu uputili niti jedan udarac na gol Dominika Livakovića...

Nastavak utakmice krenuo je u jednakom tonu, Hrvatska je sigurno kontrolirala tijek dvoboja, ali bez konkretnih prigoda, potpuno limitiravši domaću reprezentaciju. Prvi pokušaj, i to prilično bezopasan, Latvija je imala tek u 57. minuti kada je Cigankis pucao kraj gola.

Prvu pravu priliku u nastavku utakmice imao je Josip Šutalo, ali je njegov udarac glavom Ozols izbio u korner. Uslijedila je serija prilika Hrvatske. Majer je pucao preko gola iz slobodnog udaraca, a udarac je okušao i Mario Pašalić, koji je ušao u igru umjesto Luke Ivanušeca.

A svoj debi za reprezentaciju danas je zabilježio i drugi Pašalić, Marco, koji je u igru ušao u 79. umjesto Kramarića, a u 90. minuti mogao je zabiti i svoj prvijenac! Izbio je sam na suparničkog golmana na dodavanje Majera, matirao ga i pogodio stativu!

Ovu večer u Rigi, osim Marca Pašalića, pamtit će i Martin Baturina koji je u 86. minuti utakmice zamijenio svojeg 'prethodnika' Luku Modrića...

Golove s utakmice možete pogledati OVDJE.

Utakmica protiv Armenije igra se u utorak, 21. studenog u Maksimiru s početkom u 20.45.

LATVIJA - HRVATSKA 0-2

Strijelac: 0-1 Majer (7, Ivanušec), 0-2 Kramarić (16.)

Stadion: Skonto, Riga

Gledatelja: 6747

Sudac: Urs Schnyder (Švicarska)

Žuti kartoni: Tobers 30., Saveljevs 65.

Crveni kartoni: -

LATVIJA: Ozols - Savalnieks, Černomordijs, Balodis, Ciganiks - Tobers, Saveljevs - Jaunzems (od 89. Jurkovskis), J. Ikaunieks, Daškevičs (od 90. Zelenkovs) - Uldrikis (od 82. Krollis)

HRVATSKA: Livaković - Stanišić, Šutalo, Erlić, Gvardiol - Modrić (od 86. Baturina), Brozović - Majer, Kramarić (od 79. Marco Pašalić), Ivanušec (od 61. Mario Pašalić)- Budimir



Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijaEUROEuro 2024Kvalifikacije za Euro 2024Kvalifikacije za Euro

Ostale Vijesti