VIDEO: Hrvatska peti put u Talinu protiv mušterija sa sjeveroistoka Europe

Vrijeme Čitanja: 2min | pon. 27.03.17. | 11:03

Protiv Estonije smo odigrali i jednu povijesnu utakmicu.

Hrvatska u utorak u Talinu igra prijateljsku utakmicu protiv starog znanca Estonije, deveti puta u povijesti i peti puta u gostima. Hrvatska i estonska reprezentacija imaju jednu prilično značajnu poveznicu koja će ostati zabilježena u povijesnim almanasima obiju država.

Naime 4. rujna 1994. Estonija i Hrvatska odigrale su prvu službenu utakmicu nakon osamostaljenja i to međusobnu, u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 1996. u Engleskoj. Hrvatska je pogocima tada popularnog Davora Šukera slavila 2:0.

Gotovo godinu dana kasnije, 3. rujna 1995. Hrvatska je na Maksimiru razbila Estoniju sa 7:1, što je do Andore 2006. (7:0) bila najveća pobjeda Hrvatske u službenim natjecanjima.

Estoniju će, i to ne po dobrom, pamtiti i Otto Barić koji je na klupi Hrvatske u službenoj utakmici debitirao 7. rujna 2002. kada smo u Osijeku odigrali prilično mršavih 0:0. Herr Otto je tada dobio mnogo kritika, ne samo zbog igre i rezultata, već i zbog sastava, a uslijedio je poraz u Bugarskoj (0:2).

Ipak, Barić se tada, s „nikad limitiranijom“ reprezentacijom na kraju uspi plasirati na Euro u Portugalu, između ostalog pobijedivši Estoniju u Talinu kasnim pogotkom Nike Kovača.

Treći i posljednji put Hrvatska i Estonija u službenim utakmicama susreli su se u kvalifikacijama za Euro 2008. kada su Vatreni na krilima sjajnog Eduarda Da Silve stigli do dvije pobjede za prvo mjesto u skupini.

Uslijedile su još dvije prijateljske utakmice. U Talinu smo posljednji puta igrali u svibnju 2010., pod vodstvom Slavena Bilića, kada je ostalo 0:0, a točno dvije godine kasnije, također pod Bilićem pobijedili smo ih u prijateljskoj utakmici u Puli pogocima Vedrana Ćorluke, Nikole Kalinića i Ognjena Vukojevića.

Hrvatska će deveti puta s Estonijom igrati sutra, a aktualni izbornik Ante Čačić u Talin je poveo samo 16 igrača, što je prilično malo s obzriom da glavne vedete neće zaigrati te je ovo idealna prilika da isproba pojedine igrače koji su zaslužili biti u reprezentaciji. 

Vratari: Lovre Kalinić (Gent) i Dominik Livaković (Dinamo)

Obrana: Tin Jedvaj (Bayer Leverkusen), Matej Mitrović (Bešiktaš), Marko Lešković (Dinamo), Domagoj Vida (Dynamo Kijev), Josip Pivarić (Dinamo)

Vezni: Filip Bradarić (Rijeka), Mateo Kovačić (Real Madrid), Marko Rog (Napoli), Milan Badelj (Fiorentina), Ante Ćorić (Dinamo), Ivan Perišić (Inter)

Napadači: Andrej Kramarić (Hoffenheim), Marko Pjaca (Juventus), Duje Čop (Sporting Gijon)

(Foto: Screenshot)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!


Tagovi

Davor Šuker

Ostale Vijesti