Eduard Vinatoru/PIXSELL
Eduard Vinatoru/PIXSELL

VIDEO Hrvatska je ovakav debakl doživjela samo jednom do sada: Portugalci utrpali 'petardu', Ljubičić zabio utješni penal 'panenkom'

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 26.03.24. | 20:25

Od šoka s početka utakmice, mladi Vatreni se nisu oporavili

Hrvatska nogometna reprezentacija do 21 godine doživjela je debakl protiv Portugala vodeće reprezentacije skupine G u kvalifikacijama za Euro. Domaćini Portugalci slavili su s visokih 5-1 (4-1).

Po tek drugi put u povijesti, hrvatska nogometna U21 reprezentacija je primila barem pet pogodaka u jednoj utakmici. Rekordan poraz je onaj od 6-0 protiv Španjolske u rujnu 2012. godine.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Muke mladih Vatrenih krenule su već u drugoj minuti susreta. Pedro Santos ušao je u kazneni prostor s lijeve strane, pucao i pogodio u gredu, a lopta je pala na crtu gdje ju je u mrežu pospremio Fabio Silva za početnih 1-0, ali gol se na kraju pisao ipak Santosu (Video pogledajte OVDJE, MaxSport). Isti je igrač zaslužan bio i za povećanje vodstva domaćina za manje od 10 minuta. Grozdanić je napravio veliku pogrešku, poklonio loptu Santosu, a on je matirao Čavlinu jedan na jedan prizemnim udarcem (OVDJE).

Nakon početnog šoka, svoju priliku je dobila i Hrvatska. Portugalski vratar Soares nokautirao je Maura Perkovića nakon kornera. U skoku je promašio loptu pa šakama pogodio Dinamovog beka u glavu, a dok se Perkoviću pružala pomoć, sudac je odmah pokazao na bijelu točku. Loptu je uzeo Marin Ljubičić koji je 'panenkom' hladnokrvno riješio portugalskog vratara (OVDJE).

Učinilo se da je to trenutak za koji će se Skočićevi momci moći uhvatiti, ali u 22. minuti - novi gol Portugala i opet - Pedro Santos. Do hattricka je došao nakon odbijanca kojeg je gogeter zakucao u gornji lijevi kut. Samo tri minute kasnije, mreža iza Čavline opet se zatresla. Ovoga puta je strijelac bio Paulo Bernard koji je također pokupio loptu odbijenu od našeg bloka nakon ranijeg pokušaja Fabija Silve (OVDJE). Iako to nije bila posljednja prilika domaćih u prvih 45 minuta, srećom po Hrvate, nisu uspjeli dodatno povećati svoju prednost, barem ne do nastavka.

Dragan Skočić u nastavak je ušao s dvije promjene u sastavu. U igru su ušli Šotiček i Valinčić, a u svlačionici su ostali Biuk i Grozdanić. Probudili su se mini Vatreni pa su tako svoje prilike nanizali Ljubičić u 50., a Hodža i Maurić u 60. minuti, ali nije tu bilo dovoljno preciznosti i većinom su pokušaji završavali u rukama portugalskog golmana, a onda - nova kazna.

Fabio Silva pobjegao je Perkoviću, a hrvatski branič zakasnio je sa startom i srušio portugalskog ofenzivca. Sudac je, jasno, pokazao na bijelu točku, a Čavlina je pročitao stranu u koju će Silva pucati, ali je udarac bio previše silovit i na semaforu je uppisano neugodnih 5-1 (OVDJE). Pokušao je u posljednjih 20 minuta Skočić promjenama spasiti stvar pa su izašli Ljubičić i Maurić, a ušli Zvonarek i Matanović, ali nije to donijelo pretjerane promjene u smjeru ove utakmice. Izgledalo je to kao jednosmjerna utakmica, a Portugal je bio nezasitan i vrebao novi pogodak.

U 81. minuti je Zvonarek uspio izvozati obranu domaćina, pucao iskosa, ali zatresao dalju stativu, lopta se odbila od leđa Soaresa, ali opet ne u mrežu, nego u drugu stativu, tako da Hrvatska, možemo reći, nije imala čak niti sreće.

Bio je ovo prvi poraz u kvalifikacijama za Hrvatsku U21 koja je treća s 13 bodova. Ispred je Grčka koja ima 14 bodova, ali i dvije odigrane utakmice više. Prvi Portugal uz utakmicu više ima i pet bodova ispred mladih Hrvata.

U idućem susretu Hrvatska U21 će biti domaćin Ovčjim Otocima U21, a ogled je na rasporedu 5. rujna. Potom 10. rujna Hrvatska U21 dočekuje Portugalce.



PORTUGAL - HRVATSKA 5-1

Strijelci: 1-0 Santos (2.), 2-0 Santos (11.), 2-1 Ljubičić (15., 11m), 3-1 Santos (22), 4-1 Silva (25), 5-1 Paulo Bernardo (65.)

Žuti kartoni: Soares, Chermiti/ Prpić, Perković

PORTUGAL (4-3-1-2): Soares – Santos, Araujo, Veiga, Rodrigues (od 77. Esteves) – Mateus, Folha, Bernardo (od 77. Neto) – Santos (od 70. Marques) – Tomas (od 70. Gomes), Silva (od 70. Chermiti)

HRVATSKA (4-3-3): Čavlina – Grozdanić (od 46. Valinčić), Živković (od 88. Crnac), Prpić, Perković–Sigur, Hodža, Maurić (od 70. Zvonarek) - Biuk (od 46. Šotiček), Ljubičić (od 70. Matanović), Bukvić



Tagovi

Hrvatska U21Marin Ljubičić

Ostale Vijesti