Reuters/Andrew Couldridge
Reuters/Andrew Couldridge

VIDEO Baturina majstorijom načeo, a Beljo s bijele točke potvrdio pobjedu, rika mlada Tri lava u Londonu nije preplašila Bišćanovo društvo!

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 28.03.23. | 22:49

Englezi su stvorili 'mali milijun' prilika, ali show su ukrali Baturina i Kotarski. Bišćan ima razloga za zadovoljstvo, ova Hrvatska se ima čemu nadati na Euru za mlade u lipnju!

Hrvatska mlada reprezentacija do 21 godine sjajnom je izvedbom svladala svoje vršnjake iz Engleske u prijateljskom ogledu igranom na stadionu Fulhama, kultnom Craven Cottageu. Bišćanova družina slavila je rezultatom 2:1, Baturina je sjajno zabio za vodstvo iz slobodnog udaraca u 34. minuti, potom je Beljo (53.)s bijele točke povećao vodstvo, da bi onda počasni pogodak za Englesku zabio Gibbs-White (87.) koji je realizirao najstrožu kaznu koju je sam i izborio.

Ako nekoga zanima kako je izgledalo prvih 45 minuta utakmice u Londonu, dovoljno je reći samo jedno ime – Martin Baturina.

Desetka Dinama i budućnost hrvatskog nogometa zablistao je na Craven Cottageu. Plivao je premjerligaškim travnjacima kao riba u vodi, s engleskim veznjacima, koje TM cijeni na desetke milijuna eura, nosio se bez ikakvih problema, a u konačnici je i majstorski zabio iz slobodnog udarca. Da je taj pogodak zabio jedan od igrača u bijelom dresu, otočki mediji bi ‘vrištali’ s pohvalama, ovako će se isti samo ‘notirati’. Matrinova kretnja u međuprostorima, kontrola posjeda i zrelost u razmišljanju je uistinu fascinantna, pored svih tih silnih engleskih zvijedzda, ona Dinamova je uvjerljivo najviše zasjala!

Majstorski pogodak Martina Baturine za 1:0 pogledajte OVDJE

Englezi su bili nešto bolji u prvih 20-ak minuta. Velike probleme Hrvatima je stvarao krilni napadač Cityja Cody Palmer, nije uobičajeno vidjeti ‘driblera’ u redovima engleske reprezentacije, ali iako se Jureškin s njim mučio u situacijama jedan na jedan, u korekciji je jako dobar bio Smolčić koji je nije dopuštao da se nešto ozbiljnije izrodi iz svih tih (polu)prilika kad bi Palmer prošao svojeg primarnog čuvara.

Hrvatska je imala jasan plan igre. S tri relativno brza i sjajno tehnički potkovana središnja veznjaka pokušali su brzom tranzicijom doći do prilika putem kontri i polukontri, a to im je povremeno i pošlo za nogom. Englezi su pak puno više bili u napadu, konstantno su pleli mrežu oko gola Kotarskog, a iako su imali neke prilike, nijedna od njih se ne može nazvati stopostotnom. Madueke se, izgleda, ispucao na Francuzima, Čolina ga je, koji je igrao na neprirodnoj poziciji desnog beka, sjajno markirao te mlada nada/zvijezda Chelseaja danas nije pokazala zašto je za njega plaćena odšteta PSV-u od oko 35 milijuna eura. Ali da u njemu ima ‘ono nešto’, to svakako!

Hrvatska je povela u 34. minuti nakon što je Kačavenda prošao pored ‘otkrića’ Pepa Guardiole Rice Lewisa kao da je riječ o treningu na Kajzerici. Cityev bek nije imao drugog izbora nego srušiti zvijezdu Lokomotive u ozbiljnoj zoni, za što je u končanici zaradio i žuti karton. Bilo je 20-ak metara od gola, iskosa, a kod lopte je stao Martin Baturina. Udarac kao iz školskih knjiga, preko zida, neobranjivo za Trafforda – 1:0

Do kraja poluvremena vidjeli smo još nekoliko poluprilika na obje strane, ali se rezultat ipak nije mijenjao. A onda u nastavku – rapsodija!

Prštalo je od prilika sa svih strana, Englezi su se ‘napalili’, pod svaku cijenu su nastojali izbjeći poraz, ali u tome, ispostavit će se kasnije, nisu uspjeli.

Posebnu pohvalu zaslužio je danas kapetan, a jasno je i zašto prvi vratar Hrvatske, Dominik Kotarski. Pucali su Lewis, Madueke, Palmer, Jones i Gardner, ali vratar PAOK-a sve je kao od šale obranio.

Mladi Vatreni povećali su vodstvo u 53. minuti. Sjajnom dubinskom loptom je Pršir uposlio Frigana, napadač Rijeke pobjegao je Thomasu koji ga 'sapliće', a poljski arbitar bez previše razmišljanja pokazuje na bijelu točku. Beljo je bio siguran realizator koji je poslao loptu u jednu, a engleskog vratara u drugu stranu - 2:0

Beljin pogodak pogledajte OVDJE

Koju minute kasnije Kačavenda je propustio ogromnu priliku da poveća vodstvo Hrvatske, a nakon tog promašaja je uslijedilo 15-ak minuta engleskog ‘maltretiranja’ Kotarskog. Ali, vratar PAOK-a je bio sjajan, pokazao je da ima reflekse poput prave mačke, nekoliko sjajnih prilika je obranio Englezima, ali je onda ipak kapitulirao u 87. minuti kad ga je s bijele točke svladao Gibbs-White. Baš je Kotarski skrivio taj kazneni udarac, srušio je strijelca jedinog engleskog pogotka te samo rad toga se ne može reći da je odradio utakmicu za 10. Platio je danak neiskustvu, ali u svakom slučaju je dobro da se to dogodilo u prijateljskom ogledu.

Pogodak Gibbs-Whitea pogledajte OVDJE

Do kraja utakmice Englezi više nisu pronašli način kako doći do pogotka za izjednačenje pa su tako mladi Vatreni, 10 godina nakon A reprezentacije protiv Južne Koreje, upisali pobjedu u prijateljskom ogledu na Craven Cottageu. Izbornik Bišćan nije čovjek koji ćete često uhvatiti nasmijanog, ali večeras mu osmjeh ne bi trebao silaziti s lica. Na stadionu na kojem je nekoć davno zabio u dresu Liverpoola, danas je upisao pobjedu kao izbornik. Ako će netko večeras imati miran san, onda je to on.


Engleska U21 - Hrvatska U21 1:2

Strijelci: 0:1 Baturina (34.), 0:2 Beljo (53. - 11m.), 1:2 Gibbs-White (87. - 11m.)

Stadion: Craven Cottage (London)

Glavni sudac: K. Jakubik, pomoćnici: A. Wojcik, B.Heining, četvrti sudac: W. Myc (svi Poljska)

Žuti kartoni: Lewis, Johnson (Engleska U21) Frigan, Pršir (Hrvatska)

Sastavi:

Engleska U21: Trafford (46. Griffitsh) - Lewis (62. Spence), Johnson, Wood, Thomas (62. Aarons) - Doyle (67. Elliot), Garner, Ramsey (62. Gibbs-White) - Palmer, (80. Gomes) Jones (80. McAtee), Madueke (62. Smith-Rowe)

Hrvatska U21: Kotarski - Čolina, Soldo, H.Smolčić (69. Jelenić), Jureškin (70. Perković) - Pršir, Baturina (80. Palaversa), Vidović (61. Marin) - Kačavenda (69. Hodža), Beljo (80. Šimić), Frigan


Tagovi

engleska U-21 nogometna reprezentacijaHrvatska U21Prijateljska utakmica

Ostale Vijesti