Reuters
Reuters

Viđat ćemo se i dalje... Ako ćemo imati sreće!

Vrijeme Čitanja: 6min | pon. 05.06.23. | 11:09

Njegova nogometna ostavština nisu svi ti trofeji, nisu individualni rekordi koje je postavljao praktički u svakoj momčadi u kojoj je igrao. Njegova nogometna ostavština su njegov karakter. Njegova pojava. Njegovi golovi kakve nogometni svijet nije vidio, a vjerojatno niti neće. Golove kakve je Ibrahimović zabijao na mjesečnoj bazi, 99.9 posto igrača ne zabije u cijeloj karijeri. Niti jednom.

Kada će se za 50 ili 100 godina netko osvrtati na nogometnu povijest, ime Zlatana Ibrahimovića bit će označeno kao jedno od najvećih imena koji su ikada igrali danas, a vjerojatno i tada najpraćeniji i najpopularniji sport na svijetu. Teško da će mu itko prišiti titulu najvećeg ikada, Ibra, uz sve silne trofeje nikada nije osvojio Ligu prvaka, nikada nije bio Zlatna lopta, a igranje za globalno skromniju reprezentaciju Švedske otežalo mu je osvajanje trofeja na nacionalnoj razini. Međutim, zbog svoje karizme, mentaliteta, karaktera, ali i surovog nogometnog talenta i umijeća, Ibrahimovića će nogometni svijet pamtiti kao jednog od najvećih u povijesti ovoga sporta.

Ibrahimovićeva biografija Ja sam Zlatan (Jag Ar Zlatan Ibrahimović), objavljena je 2013., odnosno 10 godina prije kraja karijere, je, kao i sam Ibrahimović kao nogometaš i osoba, zasigurno jedna od najzabavnijih biografija sportske tematike ikada objavljena.

U njoj, uz brojne anegdote, možemo saznati kako je Zlatan, kao sin imigranta Bošnjaka Šefika Ibrahimovića i Hrvatice Jurke Gravić, odrastao u imigrantskom naselju u predgrađu Malmöa. S nogometnom se prvi put susreo sa šest godina u Malmo BI-u, klubu za kojeg su igrali pretežito autohtoni Šveđani, uz nekoliko imigranata. U njemu se nije snašao, treneri su mu stalno vikali "Dodaj loptu, Zlatane". Tek mu je prelaskom u FBK Balkan na površinu isplivao njegov talent.

"U MBI-u švedski očevi stajali su uz ogradu i vikali 'Idemo, dečki. Jako dobar posao'. Dolaskom u FBK Balkan iza ograde se čulo "J***t ću ti majku" i slične psovke. Tamo su stajali ludi Jugoslaveni koji su puno pušili i bacali su cipele na sve s kojima se nisu slagali. Pomislio sam: 'Odlično, osjećam se kao doma!' Trener je bio Bosanac, za nas igrače kao drugi otac".

U biografiji je i analizirao svoj sukob s jednim od najvećih trenera svih vremena Pepom Guardiolom, a iz knjige datira i njegova poznata izjava: "Prijatelj mi je rekao, Zlatan, to je kao da je Barca kupila Ferrari, a vozi ga kao da je Fiat. Guardiola je od mene tražio da postanem jednostavniji, ali i lošijih igrač nego što jesam. To je bio gubitak za cijelu momčad". To je kasnije rekao i Guardioli.

S profesionalnom karijerom započeo je u lokalnom Malmöu. Još 2000. primijetio ga je iskusni lisac Arsene Wenger. Pozvao ga je na probu u Arsenal. "Nema šanse. Zlatan ne ide na audicije", u trećem je licu rekao Ibra.

S 19 ga je kupio Ajax u kojem je zabio jedan od najspektakularnijih pogodaka u povijesti nogometa. U Italiji je nosio dresove tri najjača kluba Apenina. Krenuo je u Juventusu, u Interu je dosegnuo svoj vrhunac, a onda je preko Barcelone stigao u Milan u kojem je i zaključio svoju karijeru.

Između dva Milana postao je apsolutna legenda PSG-a, Manchester United je s njime ostvario najbolji rezultat od odlaska Alexa Fergusona, a u dvije sezone provedene u Los Angelesu zabio je nevjerojatna 52 pogotka u 58 utakmica za Galaxy. S 38-godina na leđima vratio se u crveno-crni dio Milana. Predvodio je Rossonere do prvog naslova nakon 11 godina čekanja i njegovog odlaska iz kluba.

Švedsku je predstavljao na tri Eura i jednom Mundijalu. Ne trebamo napominjati da je riječ o najboljem strijelcu u povijesti reprezentacije.

Što je osvojio u karijeri? Teško je sve nabrojati. S Ajaxom dva prvenstva, Kup i Superkup. S Juventusom dva (kasnije oduzeta) Scudetta. S Interom tri Serie A i dvije Supercope. S Barcelonom pet trofeja (Svjetsko klupsko prvenstvo, UEFA Superkup, La Ligu i dva španjolska Superkupa. S Milanom dvije titule i Supercoopu. S PSG-om četiri naslova i osam različitih kupova. S Manchester Unitedom Europsku ligu, Liga kup i Superkup.

Međutim njegova nogometna ostavština nisu svi ti trofeji, nisu individualni rekordi koje je postavljao praktički u svakoj momčadi u kojoj je igrao. Njegova nogometna ostavština su njegov karakter. Njegova pojava. Njegovi golovi kakve nogometni svijet nije vidio, a vjerojatno niti neće. Golove kakve je Ibrahimović zabijao na mjesečnoj bazi, 99.9 posto igrača ne zabije u cijeloj karijeri. Niti jednom. Što napisati o čovjeku koji je, između ostalog, Engleskoj zabio škarice s udaljenosti od 25 metara od gola u utakmici u kojoj je Švedska pobijedila 4-2, a Ibrahimović je zabio sva četiri gola za svoju momčad!?

Što napisati o čovjeku koji je u svojem debiju za LA Galaxy s 36 i pol godina ušao u igru u 71. minuti pri rezultatu 1-3 za suparnički Los Angeles FC. LA Galaxy je na kraju slavio s 4-3 uz dva Ibrahimovićeva gola od kojih je prvi bio volejem s 35 metara od gola!?

Na oproštaju od kluba napisao je. "Došao, vidio, osvojio. Željeli ste Zlatana, dobili ste Zlatana. Nema na čemu".

"Ne trebaju mi trofeji da mi netko kaže da sam najbolji", jedna je od njegovih kultnih samodopadnih izjava kao i: "Što sam stariji, to sam bolji. Kao crveno vino".

Na pitanje novinara hoće li se Švedska plasirati na Svjetsko prvenstvo 2014., Zlatan odgovara: "Samo Bog zna što će se dogoditi". "Teško ga je to upitati", uzvratio je reporter. "Kako? Pa pričaš s njim".

Nije se libio ni ismijati kolege nogometaše.

"Ono što John Carew može s loptom, ja mogu s narančom".

Taj njegov samodopadno-arogantni pristup, u kojem je o sebi često govorio u trećem licu, a nije se libio ni usporediti se i sa samim Bogom, dio je njegovog obrambenog mehanizma kojeg je razvio još u najmlađim danima svoje borbe prema nogometnom Panteonu iz imigrantskog predgrađa Malmöa, a kasnije, kada je već postao ispunjena nogometna superzvijezda, takav način komunikacije postao je i dio njegovog identiteta i imidža.

Ipak, njegove suze i izjave navijačima Milana nakon konačnog oproštaja potvrda su da je ipak riječ o čovjeku, a ne Bogu.

"Opraštam se od nogometa, ali ne i od vas. Sa sobom nosim toliko sjećanja i emocija. Kada sam prvi put ovdje došao, dali ste mi sreću. Kada sam se vratio, dali ste mi ljubav. Želim se zahvaliti svojoj obitelji i bližnjima na srtpljenju. Želim se zahvaliti svojoj drugoj obitelji, igračima treneru i stručnom stožeru na odgovornosti koju ste mi pružili. Posljednje, ali ne najjmanje važno, želim se zahvaliti Vama, navijačima", rekao je Ibrahimović fokus stavljajući na druge, ne na sebe. Ali, na kraju nije mogao pobjeći od 'Zlatana':

"Viđat ćemo se i dalje. Ako ćete imati sreće. Forza Milan i doviđenja".

Sinoć je nogometnu igru napustio jedan od najosebujnijih nogometaša svih vremena, ali i najkvalitetnijih. Sinoć je završena jedna era najpopularnijeg sporta svih vremena.

Za kraj, preporučamo vam da pročitate jedan tekst kojeg je na kraju prošle sezone napisao naš novinar Ižak Ante Sučić, očekivajući, kao i cijeli svijet, da će Zlatan obznaniti oproštaj od nogometa nakon Milanove šampionske sezone. Zlatan ga je, kao i cijeli svijet, za***o i oproštaj objavio tek godinu dana kasnije.

"Zlatan nije osvojio Zlatnu loptu, nema trofej s reprezentacijom, nema čak ni Ligu prvaka. Zlatan nema besprijekornu karijeru, nije jedan od onih koje svi vole. Ali, Zlatan ima nešto drugo. Ima poštovanje. Od svih i svugdje. Od navijača Juventusa, Milana i Intera, od navijača Barcelone i Real Madrida, od onih PSG-a, Lyona i Marseillea ili pak Bayerna i BVB-a. Na svim stadionima na kojima je bio, sve oči su uvijek bile uprte samo u njega. Svi žele upijati te poteze, nešto naučiti, njegovoj magiji svjedočiti. Ono što je on bio, drugi ne mogu biti. Kopija ne nedostaje, ali original je samo jedan. Onaj koji se nikada nije mijenjao, onaj koji je sve radio po svom. I to kako je to sve radio…

Zlatan odlazi. Da, zaista odlazi. Teško je to prihvatiti, kako njemu, tako i nama. Dao je toliko toga, a opet, koliko god to ludo zvučalo, znamo da je mogao još više. Možda je baš zato igrao toliko dugo. Mađioničari svoje najbolje trikove čuvaju za kraj, a da nam netko kaže da će i ovog puta nešto neviđeno izvući iz svog šešira, odmah bismo mu povjerovali. Jednostavno, takav je, s njim smo se nadali nečemu što nismo mogli ni zamisliti. A takvih je bilo malo...


Tagovi

Zlatan Ibrahimovićšvedska nogometna reprezentacijaMilanInter

Ostale Vijesti