Reuters
Reuters

Vezuv je 2018. bio 'na rubu eksplozije': Stara dama opet stoji na putu snova Napolitanaca (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 7min | pet. 13.01.23. | 08:00

Večeras u 20.45 na Diegu Armandu Maradoni u Napulju, Napoli i Juventus igraju prvu utakmicu 18. kola Serie A. Napoli bi pobjedom u današnjem susretu pobjegli najmrskijem rivalu na 10 bodova prednosti. No, vrlo sličnu situaciju imali smo prije pet godina...

U prethodnih 14 sezona, u 10 navrata naslov prvaka Serie A osvojila je momčad koja je jesenski dio prvenstva završila na prvom mjestu. U sedam od tih 10 navrata to je pošlo za rukom Juventusu, dva puta Interu i jednom Milanu. U posljednje dvije sezone milanski velikani zamijenili su uloge. Milan je jesen sezone 2020./21. završio kao vodeća momčad lige, a naslov je osvojio Inter. Iduće sezone Inter je prvi dio sezone završio na prvom mjestu, a Milan na drugom. Naslov su osvojili Rossoneri ispred gradskog rivala.

U preostala dva navrata, kada 'jesenski prvak' nije osvojio naslov, Napoli je je prvi dio sezone završio kao vodeća momčad lige, a prvi je kroz ciljnu ravninu prošao njegov najveći rival Juventus.

Prvi put u sezoni 2015./16., a drugi put dvije godine kasnije kada je Napoli cijelu sezonu igrao sjajno i činilo se kako će napokon prekinuti post koji traje od 1990. kada je Diego Armando Maradona odveo Napolitance do drugog (i posljednjeg) naslova prvaka Italije. Prvog su osvojili tri godine ranije također s Maradonom...

Te sezone (2017./18.), momčad Massima Sarrija otvorila je prvenstvo sa osam pobjeda i to impresivnih. Verona i Atalanta pali su s 3:1. Bologna s 3:0, a Benevento sa 6:0. Napolitanci su upisali i dvije pobjede u Rimu. Lazio su razbili s 4:1, a Romu s 'tek' 1:0. Prvi remi doživjeli su u tom devetom kolu protiv Intera (0:0), da bi u idućih pet kola upisali četiri pobjede (između ostalog i protiv Milana 2:1) te jedan remi.

Napoli je domaći derbi s Juventusom na svojem San Paolu dočekao kao vodeća momčad prvenstva s 38 osvojenih bodova (učinak 12-2-0), sedam više od mrskog im rivala sa sjevera zemlje.

Napoli je te sezone imao izvanrednu momčad. Na vratima je stajao Pepe Reina, u obrani su igrali Kalidou Koulibaly i Raul Albiol na stoperskim pozicijiama te Elseid Hysaj i Mario Rui na bekovskim. Vezom su ordinirali Jorginho, brazilac Allan i Marek Hamsik, a napadački trozubac činio je sjajni tercet Jose Callejon-Dries Mertens-Lorenzo Insigne. Značajne uloge u toj momčadi imali su Piotr Zielinski, Cristan Maggio, Nemanja Maksimović, a svoju dionicu upotpunio je naš Marko Rog.

No, tadašnji prvak Italije i viceprvak Europe Juventus je u tom derbiju 2. prosinca 2017. na bivšem San Paolu, a današnjem Diegu Armandu Maradoni, slavio na sebi svojsvten način. Kada treba, Juventus pobjeđuje. Jedini pogodak na utakmici zabio je bivši Napolitanac Gonzalo Higuain i tako približio Staru Damu na -4.

Sarrijeva momčad je ipak prvi dio sezone zaključila s tri pobjede i remijem te je tako osvojila 'jesensku' titulu s četiri boda prednosti ispred Juventusa koji je također jednom remizirao do kraja godine. Činilo se da se titula napokon vraća na jug Italije... pogotovo jer je Napoli slavio u prvih šest utakmica 2018. No, pobjeđivao je i Juventus.

Napolitanci su počeli posustajati tek početkom ožujka kada su od Rome na San Paolu upisali tek drugi poraz u sezoni (2:4), a Juve je isti dan nadvisio Lazio u Rimu. Rimski klubovi, koji su povijesno bili blizu Napoliju u borbi protiv bogatijih klubova sa sjevera države, sada su stali na put Napolitancima u nastojanju da svrgne svima mrski Juventus s trona....

Napoli u kasnijim utakmicama nije igrao loše, remizirao je s Interom i Milanom na San Siru (oba puta 0:0), a jedini pravi kiks, uz taj domaći poraz od Rome, bio je protiv Sassuola u gostima (1:1).

Najveći problem Napolitancima predstavljala je Juventusova dominacija. Stara dama je svoje utakmice odrađivala praktički bez greške te je međusobni susret u Torinu, u 34. kolu prvenstva, Juventus dočekao s četiri boda prednosti. Rezultat je bio 0:0 sve do 90. minute kada se u inače 'Juventusovom vremenu' ukazao Kalidou Koulibaly i glavom zakucao loptu u mrežu. Napoli je slavio i približio se Torinezima na -1.

Da Senegalac nije pogodio, Juve bi četiri kola prije kraja ostao na četiri boda prednosti, što bi bila dovoljna razlika da iskusna, rutinska i tada ipak najbolja talijanska momčad sačuva prednost i osigura 34. naslov u povijesti.

Nakon što je Koulibaly zabio za pobjedu, navijači Napolija spontano su organizirali vatromet, slavlje je potrajalo kroz cijelu napuljsku noć, a europski seizmološki centar izmjerio je povećavanje podrhtavanja tla u okolici Napulja te su oni skloni crnom humoru govorili kako se taj specifičan grad nije tako tresao od 1944. i posljednje erupcije zloglasnog Vezuva koji je u 79. godini prije Krista prouzročio jednu od najvećih erupcija u pisanoj povijesti čovječanstva i zakopao rimske gradove Pompeje i Herculaneum, kao i okolna naselja. Ukupno je tada umrlo više od tisuću ljudi, a erupcija Vezuva prouzročila je energiju jačine 100 tisuća nuklearnih bombi koje su Amerikanci 1944. bacili na Hiroshimu i Nagasaki.

Nekako se činilo da je došao taj trenutak. Ne, dakako, za novu erupciju Vezuva već za povratak titule u Napulj nakon 28 godina, budući da je ‘momentum’ bio na strani Sarrijeve momčadi, a Juventus je, k tome, imao i puno teži raspored do kraja prvenstva.

Juventus je u posljednja četiri kola ušao s bodom prednosti, ali je mora na San Siro kod Intera i na Olimpico kod Rome, dvije momčadi koje su se borile za Ligu prvaka. Pred Napolijem su bile gostujuće utakmice kod Fiorentine i Sampdorije te domaće protiv Torina i Crotonea.

Uz puno povoljniji raspored, dojam je bio da će i ostatak lige igrati za Napoli budući da, poznato je, nitko ne voli Juventus....

No, Juventus pobjeđuje kada je to potrebno. Sve snove Napolitanaca oko povratka titule na jug pale su u vodu u idućem kolu. Juventus je u subotu svladao Inter na San Siru s 3:2, a Napoli je dan kasnije teško stradao od Fiorentine (0:3). Juve je ponovno bio na +4, a u 36. kolu je otišao i na +6 budući da je Napoli na San Paolu remizirao s Juventusovim gradskim rivalom Torinom.

Juventus je osvojio sedmu uzastopnu titulu, a potom je dodao još dvije. Napoli je iduće sezone također završio drugi, ali s 11 bodova zaostatka za Torinezima, da bi iduće dvije doradio u prosječnosti, na sedmom i petom mjestu.

Tek dolaskom Luciana Spallettija 2021., Napolitanci ponovno prilaze vrhu, a tekuća sezona prilično podsjeća na tu 2017./18. kada je Napoli posljednji put bio kandidat za osvajanje titule.

Napoli je godinu završio na impresivan način, s 13 prvenstvenih pobjeda i samo dva remija. U prvenstvu su, između ostalih, svladali Lazio, Milan, Romu i Atalantu u gostima, a ostvarili su i najbolji učinak u grupnoj fazi Lige prvaka. Liverpool su pobijedili s 4:1, Ajax sa 6:1 i 4:2, Rangerse dva puta po 3:0…

Zbog, neuvjerljivih igara ostalih konkurenata za naslov, prije svega Intera i Juventusa, ali i prvaka Milana, Napoli je 2022. završio na čelu ljestvice s osam bodova prednosti pred Milanom, 10 pred Juventusom i 11 pred Interom.

Činilo se da ovaj put ništa ne može zaustaviti Napolitance da nakon 33 godine suše ponovno okuse slast naslova prvaka Italije....

SVE ‘MIRIŠE’ NA SEZONU 2017./18.

Ako se vratite na četvrti odlomak ovog teksta, prisjetit ćete se da je Napoli prvi remi u sezoni 2017./18. doživio protiv Intera. U tekućoj sezoni Napoli je prvi poraz doživio u prvom kolu nastavka prvenstva i to - Intera.

Napoli je tada (prosinac 2017.) dočekao Juventus s +7, pobjedom je mogao pobjeći mrskim rivalima na +10. Juventus je pobijedio i ponovno ‘zakuhao’ prvenstvo. Sada Napoli dočekuje Juventus s +7. Pobjedom može pobjeći mrskim rivalima na +10. Porazom, Juventus će ponovno zakuhati prvenstvo....

Nakon poraza od Intera Napoli se na pobjednički kolosijek vratio u idućem kolu svladavši Sampdoriju u Genovi s 2:0 te je na taj način vratio poljuljano samopouzdanje. No, večerašnji dvoboj Napoli dočekuje s velikim pritiskom.

Jer, njima je ova utakmica ‘sve’, meč lopta za naslov prvaka. Slična onoj koju su imali prije pet godina, ali su je prokockali. Juventus pak nema što izgubiti. A, poznato je, Juventus pobjeđuje kada treba. Tako je u posljednjim trenucima utakmica početkom godine izvolijevao pobjede protiv Cremonesea i Udinesea (obje s 1:0), a momčad Massimiliana Allegrija, koji je potpisao posljednje pobjede Juventusa u Napulju, bilježi seriju od devet prvenstvenih pobjeda u nizu.

Luciano Spalletti pred ovu utakmicu ima slatke brige budući da su mu svi igrači na raspolaganju. Ostaje pitanje samo hoće li u vezi koristiti Elifa Elmasa ili Piotra Zielinskog, hoće li na lijevom beku zaigrati Mathias Olivera ili Mario Rui, na stoperu bivši dinamovac Amir Rrahmani ili Juan Jesus

S druge strane, Allegri ima velikih problema s izostancima. Paula Pogbe nema ni dalje, kao ni Dušana Vlahoviča, Leonarda Bonuccia, Juana Cuadrada, a upini su i Mattia De Sciglio te Gleson Bremer.

Također u vrhu napada se, uz bivšeg Napolitanca Arkadiusza Milika, očekuje Di Marija umjesto još uvijek nedovoljno spremnog Federica Chiese koji se prije par mjeseci vratio na teren nakon teškog prednjih križnih ligamenata.

Prema tome, Napoli je na svojem Diegu Maradoni favorit, što potvrđuju i naši tečajevi, no, poznato je, Juventus pobjeđuje kada je to potrebno…

MOGUĆI SASTAVI

Napoli (4-3-3)

Juventus (3-5-1-1)



Tagovi

Serie AJuventusNapoliHviča Kvarachelija

Ostale Vijesti