Luka Stanzl/PIXSELL
Luka Stanzl/PIXSELL

Veznjak Rijeke želi s Rujevice: Došao je kao pojačanje, a već godinu dana se ne može nametnuti

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 14.12.21. | 12:51

Prije nepune tri godine ga je Osijek prodao za gotovo tri milijuna eura pa pomalo nevjerojatno djeluje da je ove sezone skupio tek četiri nastupa u svim natjecanjima.

Pred kraj siječnja 2020. godine navijači Rijeke bili su jako zadovoljni. Ivan Mance je, kao nebrojeno puta ranije, iz šešira izvukao ime Roberta Mudražije i nekadašnjeg U-21 reprezentativca Hrvatske doveo na 1.5-godišnju posudbu iz Kopenhagena u Rijeku. Pola godine ranije Riječani su spomenuti klub svladali u playoffu za grupnu fazu Europske lige, a već tada su napravljeni prvi razgovori po pitanju ovog transfera.

Riječane su zanimala dvojica Hrvata – Karlo Bartolec i Robert Muražija. Budući da na mjestu desnog beka Rijeka ima pouzdanog Ivana Tomčeka, a tu je i mladi Filip Braut, puno im je važnije bilo dovesti nekog igrača koji će konkurirati za sredinu vezne linije. Mudražija je imao kvačice u svim kućicama kad se tražio igrač po volji trenera Rožmana – izdržljiv je, igra u oba smjera, ima i kreaciju i destrukciju, tehnički je dobro potkovan i te je na terenu i van njega pravi profesionalac. Mnogi su vjerovali da je to fenomenalno pojačanje te da se s njim ne može pogriješiti, ali kao što to svi znamo, u nogometu postoji sve samo ne 'sigurna kupovina'…

Otkako je stigao, u prvih 15 utakmica u Rijeci, on je igrao u njih 14. Samo je protiv Dinama bio na klupi, dok je u ostalim ogledima uvijek bio 'tu negdje'. Osam utakmica je započeo, u sedam startao sa klupe, ali učinak je izostao. Nije zabio, nije asistirao pa je tako, malo po malo, njegova uloga postala sve manje izraženija. U samoj završnici prvenstva, kad je Rijeka s tri vezane pobjede na kraju dogurala do trećeg mjesta, Mudražija je skupio svega devet minuta.

No, nije to nikoga obeshrabrilo. Rođenom Zagrepčaninu bilo je važno da se vrati u kontinuitet nakon teške ozljede koju se prebrodio u Danskoj, a u novoj sezoni mnogi su smatrali da će postati član udarnih 11. Lončar je otišao, a u konkurenciji kraj Libera, Lepinjice, Selahija, Čerina, Pavičića i Stanića mnogi bi u njega uprli prstom kad bi se birala trojica za početni sastav. Ipak, Goran Tomić je razmišljao drugačije, a budući da je Rijeka trenutno druga momčad HNL-a te su se plasirali u polufinale Hrvatskog kupa gdje ih očekuje ogled s Osijekom, malo tko mu za odabir igrača može išta prigovoriti.

U svakoj momčadi, samim time i Tomićevoj Rijeci, neki igrači izlete u prvi plan, a neki padnu u zaborav. Tomić je tako za svoje zvijezde, Roberta Murića i Josipa Drmića, podredio sve kako bi oni bili još sjajniji na nogometnim terenima. Neki od igrača, od kojih je javnost imala velika očekivanja, su pali u drugi plan, a tu se najviše ističu Jorge Obregon, Matej Vuk, Ivan Lepinjica i Robert Mudražija.

Zanimljivo, potonji je odradio sjajne ljetne pripreme, bio je među boljim strijelcima, ali kad je počela sezona, naprosto je pao u drugi plan. Nema se Tomići što spočitati, on radi najbolje što zna i bira one za koje smatra da mu najviše mogu dati, a Mudražija, očito, nije jedan od njih.

Ove sezone skupio je tek četiri nastupa u svim natjecanjima. U Kupu je na gostovanju kod Oriolika (0:6) odradio svih 90 minuta, dok je u prvenstvu, nakon što je u prve dvije utakmice sezone bio starter, od 3. do 19. kola upisao jedan nastup (pet minuta u 4:1 pobjedi protiv Dragovoljca).

Puna dva mjeseca, od 10. do 17. kola 1.HNL, 24-godišnjeg veznjaka nije bio ni na klupi. Istina je da je konkurencija za središnji dio vezne linije velika, ali od igrača koji je prije nepune tri godine prodan iz Osijeka u Kopenhagen za gotovo tri milijuna eura se očekivala veća kontribucija.

Nezadovoljstvo Mudražije polako je postajalo sve veće, a kako nam govore izvori bliski klubu, ono je sad doseglo svoj vrhunac. Iako bi u Rijeci trebao ostati do kraja sezone, nije nemoguće da se postigne dogovor kojim bi Rijeka prekinula posudbu s ovim veznjakom već ovog siječnja. Njega bi iz kluba potom gotovo pa sigurno proslijedili u neki drugi klub gdje bi pokušao ostvariti sve ono što u Rijeci nije mogao, odnosno uspio, ali o svemu tome će se u Rujevici 10 diskutirati nakon što se odigra posljednje kolo jesenskog dijela sezone.

Osim toga, kako nam tvrde isti izvori, ove zime bi se na Kvarneru mogle dogoditi poprilične promjene. Nije nikakva novost da je Rijeka klub koji živi od prodaje pa se tako u svakom prijelaznom roku nastoji pronaći neki klub za igrača koji je u proteklom periodu ostavio najbolji dojam. Pogledamo li unazad godinu dana, u svakom prijelaznom roku je Rijeka ostvarila barem jedan milijunski izlazni transfer. Ovog ljeta su klub napustili Lončar i Ristovski, dok su u siječnju ove godine prodani Nevistić, Štefulj i Halilović. U ljeto 2020. godine su klub napustili Čolak i Pandur, a pola godine ranije klub napustili Župarić, Puljić i Acosty.

Dakle, modus operandi je jasan. Kupi jeftino, revitaliziraj, istakni kvalitete i onda prodaj i višestruko zaradi. Rijeka tako radi godinama, nema razloga zašto bi stala i sada. U izlogu je nekoliko zanimljivih igrača, a najviše upita dolazi za Smolčića, Ampema i Murića. Iako, to možda nije sve, jer u kuloarima se spominje i jedna prava bomba koja bi odjeknula i van HNL-a, ali sve u svoje vrijeme. Neka prvenstvo završi, neka igrači odu na odmore i onda u prvi plan dolaze ljudi iz kancelarija. Hoće li nas više zaintrigirati oni ulazni transferi ili izlazni, tek treba vidjeti, ali na Rujevici će sigurno biti zanimljivo. I prometno.


Tagovi

Goran TomićHNK RijekaRijekaDamir MiškovićRobert PalikućaIvan ManceRobert MudražijaFC Kopenhagennogometni transferiposudba

Ostale Vijesti