FRIEDEMANN VOGEL/Action Images
FRIEDEMANN VOGEL/Action Images

Vatreni, budite ponosni! Hrvatska ispala, ali i pokazala ogromno srce!

Vrijeme Čitanja: 5min | pon. 28.06.21. | 20:34

Hrvatska reprezentacija nažalost se oprostila od Europskog prvenstva, međutim unatoč porazu ponovno su navijače učinili ponosnima.

Na Parken stadionu u Kopenhagenu odigran je susret osmine finala Europskog prvenstva u kojem je Španjolska nakon velike drame i produžetaka slavila protiv Hrvatske rezultatom 5:3 te izborila mjesto među osam najboljih reprezentacija Starog kontinenta.

Španjolci su očekivano od samog početka susreta zavladali terenom u posjedu loptu, što su radili i u sve tri utakmice u skupinama. Međutim, iako se Hrvatska postavila defenzivno, uspijevali su zatvarati većinu pokušaja protivnika.

Prvu veliku priliku napravili su Španjolci u 13. minuti, Busquets je proigrao Moratu, koji utrčava u kazneni prostor i ostavlja povratnu za Sarabiju, čiji udarac završava na maloj mrežici, ali s vanjske strane. Furija je ponovno zaprijetila tri minute kasnije kad je Pedri sjajno proigrao Kokea, koji izlazi sam ispred Livakovića, ali Vatrena jedinica sjajnom reakcijom čita udarac i spašava gol Hrvatske.

Pogledajte priliku Kokea OVDJE.

Španjolci opet prijete u 19. minuti, Torres je ubacio odličan centaršut u peterac i pogodio Moratu, koji loše reagira.

Samo minutu kasnije Hrvatska stiže do vodstva i to na iznenađenje svih na stadionu, ali i pred malim ekranima. Pedri je vratio loptu sa sredine terena za svog vratara, koji katastrofalno reagira i lopta završava u mreži Španjolaca za vodstvo Hrvatske 1:0.

Pogledajte autogol Španjolaca OVDJE.

Naklon gola Hrvatska je dobila krila te su opasno zaprijetili u par situacija. Prvo je Vlašić u 25. minuti sjajno prošao pored obrane Španjolske te se izborio za udarac, no lopta odlazi malo pored gola. Samo minutu kasnije ponovno je Vlašić napravio dobar posao i proigrao Petkovića, koji ostavlja loptu za Kovačića, ali njegov udarac s ruba kaznenog prostora odlazi preko gola.

Španjolci su se trgnuli u zadnjih 10-ak minuta prvog dijela, a nagrada za dobru igru stigla je u 34. minuti kad su preko Sanabrije stigli do izjednačenja. Kombinirali su Španjolci s desne na lijevu stranu, obrana Hrvatske u dva navrata nije dobro reagirala, Gaya je opalio po golu, Livaković obranio, ali na loptu nalijeće Sanabria i zabija za 1:1. Nevjerojatno da se gol dogodio u trenutku kad je Ante Rebić bio van terena zbog mijenjanja kopački, šteta za tako glupu reakciju.

Pogledajte gol Sanabrije OVDJE.

Do kraja poluvremena Hrvatska je složila dvije poluprilike, Juranović je u 44. minuti poslao upotrebljiv centaršut na Rebića, koji loše reagira. Samo minutu kasnije pokušao je i Kovačić pronaći Rebića, ali Unai Simon je bio brži te se na odmor otišlo rezultatom 1:1.

Nastavak je počeo u istom ritmu kao prvo poluvrijeme, Španjolci su dominirali u posjedu lopte te bili bolja momčad na terenu. Prvu priliku Španjolci napravili su u 52. minuti, Torres je sjajno ubacio s lijeve strane te pogodio Sarabniju čiji udarac brani Livaković.

Novu veliku priliku Španjolci su pretvorili u vodstvo. Pedri je odradio veliki dio posla te proigrao Torresa, koji ubacuje s Lijeve strane i pogađa utrčalog Azpilicuetu u petercu za preokret Španjolske 2:1.

Pogledajte gol Azpilicueta OVDJE.

Nevjerojatno je kako je to prvi pogodak beka Chelseaja za Španjolsku reprezentaciju što nas je posjetilo na polufinale Svjetskog prvenstva i Liliana Thurama.

Nakon gola kao da se Hrvatska malo trgnula te krenula hrabrije prema naprijed. U 67. minuti uputili smo prvi udarac u okvir gola Španjolske, što je definitivno bila i naša najbolja prilika utakmice. Modrić je odlično kombinirao s Vlašićem, koji ostavlja povratnu za Gvardiola, no njegov udarac sjajno čita Unai Simon.

Pogledajte priliku Gvardiola OVDJE.

Međutim, u trenutcima bolje igre Hrvatske ponovno se događa nevjerojatna pogreška iz koje Španjolci u 77. minuti zabijaju gol za 3:1. Gvardiol je želio iskoristiti trenutak za popiti vodu, što su iskoristili Španjolci te je lopta stigla do Torresa, koji završava akciju za 3:1. Nevjerojatno da smo na prvi gol koji nam je Španjolska poklonila odgovorili s dva velika poklona za Furiju,.

Pogledajte gol Torresa OVDJE.

Dalić je do kraja susreta promjenama pokušao vratiti hrvatsku u igru. Iako su Vatreni nakon gola djelovali kao da su potonuli, u 85. minuti se pojavio tračak nade. Modrić je sjajno prošao kroz kazneni prostor te vratio povratnu na rub peterca za Budimira, koji ne uspijeva zabiti, ali na loptu nalijeće Oršić i zabija za 3:2.

Pogledajte gol Oršića OVDJE.

Hrvatska je nakon gola bacila sve karte u napad, vrijeme nije radilo za Vatrene. Međutim, hrabrost se isplatila u 92. minuti kad je Oršić sjajno prošao po desnoj strani i preciznim centaršutem, pronašao glavu Marija Pašalića na petercu za 3:3.

Pogledajte gol Pašalića OVDJE.

U zadnje četiri minute sučeve nadoknade nismo vidjeli ozbiljniju priliku te je utakmica otišla u produžetke. Nevjerojatan je način na koji se Hrvatska vratila u ovu utakmicu, posebno nakon trećeg gola kojem je kumovala velika pogreška Gvardiola i klupe Vatrenih.

U produžetku prva je zaprijetila Hrvatska, Budimir je napravio dobar posao u kaznenom prostoru Furije, lopta je stigla do Oršića, koji je opali s ruba kaznenog prostora, ali lopta odlazi malo preko gola.

Hrvatska je ponovno zaprijetila u 96. minuti i to šansom utakmice. Oršić je napravio dar-mar po lijevoj strani te oštro ubacio u peterac, Španjolska obrana nije uspjela očistiti, lopta dolazi do Kramarića, koji tuče, ali Unai Simon fenomenalno brani.

Pogledajte obranu Simona OVDJE.

Španjolci su uzvratili samo dvije minute kasnije, bljesnuo je brzi protuudar Furije lopta je stigla do Olma, koji tuče po golu, ali Ćaleta-Car fenomenalno uklizava i spašava Hrvatsku.

Izabranici Luisa Enriquea su nakon te prilike dobili krila te su u 101. minuti stigli do novog vodstva. Olmo je ubacio s desne strane, Brekalo je jako loše reagira te lopta stiže do Morate koji bombom probija Livakovića za 4:3.

Pogledajte gol Morate OVDJE.

Hrvatska se nije ni oporavila od šoka, a Španjolci su stigli do novog gola. Olmo je ubacio s desne strane za Oyrazabala koji je primio loptu te je pospremio u donji desni kut Livakovićevog gola za 5:3.

Pogledajte gol Oyrazabala OVDJE.

Do kraja prvog produžetka poklonili smo još jednu priliku Španjolcima, Morata je krenuo prema Livakoviću, ali Vida u posljednji trenutak uklizavanjem sprječava novi gol.

Drugi produžetak Hrvatska je otvorila fenomenalnom prilikom, Pašalić je pronašao Budimira na rubu kaznenog prostora, no njegov udarac odlazi malo pored gola.

Pogledajte priliku Budimira OVDJE.

Hrvatska je do kraja susreta sve karte bacila u napad, u nadi da se još jednom poput Feniksa uzdignu i vrate u susret. Na trenutke su djelovali puno svježije od protivnika, međutim Španjolcu su preozbiljna momčad da bi protivniku dopustili ponovni povratak. Izabranici Luisa Enriquea su do zadnjeg zvižduka suca Cakira vrebali pirike iz protuudara te su u par navrata opasno zaprijetili, posebno se treba spomenuti vratnicu Olma i udarac Ruiza. Međutim, rezultat se nije mijenjao te su Španjolci konačnim rezultatom 5:3 izborili svoje mjesto u četvrtfinalu Europskog prvenstva.

Vatrenima je malo tko prije ovog susreta davao velike izglede, a posebno nakon 77. minute kad su Španjolci vodili 3:1, međutim Vatreni su se hrabro vratili i ponovno nas učinili ponosnima pa i unatoč porazu.

Španjolska u četvrtfinalu čeka boljeg iz susreta Francuske i Švicarske.


Tagovi

Euro 2021Euro 2020EUROHrvatska nogometna reprezentacijašpanjolska nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti