Marko Lukunić/Pixsell
Marko Lukunić/Pixsell

Jakirović:"U ovom trenutku, Livaković brani protiv Sparte! Volio bih da Petković ostane, a Miereza bi htio svaki trener"

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 23.08.23. | 10:48

Novi Dinamov trener najavio je što očekuje u Maksimiru i kakav Dinamo ćemo gledati protiv Sparte u njegovu debiju

Sergej Jakirović novi je trener Dinama službeno se predstavio medijima. Govorio je svom dolasku u Maksimir, o planovima u Dinamu, ali i o utakmici protiv praške Sparte (četvrtak, 20 sati), u prvom dvoboju play-offa Europske lige.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Jakirović je u srijedu odradio prvi trening s Dinamom, upoznao igrače, suočio se s odlaskom Dominika Livakovića te dolaskom Luke Stojkovića, koji bi mogao za Modre debitirati već protiv Sparte.

"Rijeka je bila na vrijeme upoznata sa svime i tu završava priča", rekao je u uvodu Marko Bošnir, Dinamov glasnogovornik.

"Zahvaljujem se Rijeci, svima u klubu, imali smo vrhunsku suradnju. Morate brzo donositi odluke, smatrao sam da trebam prihvatiti ovaj izazov, moramo se tome okrenuti. Hvala svima na porukama podrške, ne mogu na sve odgovoriti. Hvala i Upravi Dinama na podršci, što su mi dali priliku da nastavim raditi kao i dosad.", rekao je potom Jakirović.

Što može napraviti u samo dva-tri dana prije utakmice?

"Najviše možemo napraviti sa psihološke strane, popričao sam sa senatorima, s mladima, koji su živnuli. Enegija će najviše napraviti, nisam imao puno vremena, ali sam iskoristio vrijeme da se pripremimo za Spartu. Igrao je Dinamo prijateljsku utakmicu s njima, pričao sam s igračima, fokusiramo se na utakmicu sa Spartom."

Stigao je Stojković, ali bit će još pojačanja?

"Stojković je potpisao, radi se na još dosta stvari. Imao sam jako dobar sastanak sa Šimićem, volim biti upućen i involviran, želim da surađujemo i da dovodimo pojačanja zajedno. Iskazali su mi u klubu maksimalnu susretljivost. Sretan sam što je Stojković ovdje."

Nije lako doći u Dinamo u ovoj situaciji?

"Moj život je oduvijek jako kompliciran. I kad sam u Rijeku dolazio rekli su mi da sam lud. Ali, sjajne stvari dolaze izvan zone komfora, dovela me sportska ambicija. Smatrao sam da ne mogu propustiti ovu priliku. Sad, što će biti, vidjet ćemo, samo da bude zdravlja glavnih igrača. Mi smo njima servis samo servis, ostalo je na njima. Donijeli smo i rezultat i u Rijeci, razvili mlade igrače, to želim i u Dinamu."

U kakvom je stanju momčad nakon drame u Ateni?

"Momčad je u dobrom stanju. Ali, to je normalno kad dođe novi trener. Imam neke svoje postulate, bitno je samo što daješ na terenu, nema alibija. Ja dajem priliku, a sve je na tebi."

Došao je u trenutku kad odlaze ključni igrači. Otišao je Šutalo, sad će i Ivanušec i Livaković, možda i Petković.

"Nije me strah odlazaka. Igrat će se nogomet i bez tih igrača. Oni su tu, sa mnom, pripremamo normalno utakmicu, svi konkuriraju za utakmicu. Da, i Livaković. U ovom trenutku Livaković sutra brani! Meni je jasno, oni su tu godinama, neki žele nove izazove, ovo je razdoblje tranzicije, ali doći će novi dečki."

Što možemo očekivati u odnosima u svlačionici, u zahtjevima prema igračima?

"Imam iskren odnos s igračima, svi su mi važni, kroz trening ćemo pokušati sve ispraviti. Ali disciplina, red i rad su glavni principi. Naravno da sam svjestan važnosti navijača, htio bih da dođu u velikom broju, da nam budu 12.igrač."

Hoće li imati podršku kluba u dovođenju pojačanja, koju Igor Bišćan nije imao?

"Ne znam što je bilo prije, prijelazni rok traje do 8.rujna, nadam se da ćemo dovesti dva-tri igrača."

Jedan od njih je Ramon Mierez? On je velika želja Dinama?

"Ja bih da Petković ostane, on bi i ostao i otišao. Mierezt? To je pitanje za sportski sektor, a on je jedan odličan igrač, kojega bi svaki trener htio u momčadi."

Kakav će sastav istrčati protiv Sparte?

"Nećemo puno čačkati što se tiče sastava, ali moramo imati i plan B. Stojković konkurira, ali neću reći hoće li igrati. Spartu znam, imaju dobra krila, imaju tog Krejčija, imaju i svojih mana i nadam se da ćemo ih zaustaviti. Rekli su mi igrači da se može s njima, osjetili su ih na pripremama, iako su to sasvim drugačije utakmice."

Koju će ulogu namijeniti Stojkoviću, koju poziciju?

"U nedjelju sam igrao protiv Lokomotive, Stojković je promijenio tri pozicije u 90 minuta. Imao je veliku slobodu, rekao sam mu da nastavi tako, da se ništa ne ustručava."

Vratimo se prijelaznom roku. Koje se pozicije traže?

"Treba nam stoper, možda još jedan vezni, napadač ako ode Petković. Možda i desni bek, ako je Ristovski stoper. Ali, mora baš biti kvaliteta, nećemo dovoditi igrače bezveze."

Izazov je i HNL, Hajduk je pobjegao na plus osam. Ali, nije nedostižna ta prednost?

"Hajduk nije nedostižan, tek je počela sezona. Ja to najbolje znam, jer sam i lani došao u Rijeku kad je zaostatak bio velik pa smo onda došli do Europe. Ali, kratkoročno, svaka nam je utakmica finale, moramo početi pobjeđivati. Hajduk je ozbiljan, naravno, normalna priča. Ipak, uvjeren sam da ćemo biti prvaci."

Bi li doveo koga iz Rijeke u Dinamo?

"Nema smisla pričati koliko bih igrača Rijeke voilo u Dinamu, napravili smo dobar posao na Rujevici. Sve je otvoreno, ako netko bude pojačanje za Dinamo, uvijek može doći. Za utakmicu svi konkuriraju, Baturina isto."



Tagovi

Sergej JakirovićGNK DinamoSparta PragEuropska liga

Ostale Vijesti