Miroslav Lelas/PIXSELL
Miroslav Lelas/PIXSELL

Uzavreli Poljud presušio Rijeku: Ferrovo iskupljenje i Melnjakov ispunjenje sna, Rabuzinovo Sunce se vraća u Split nakon devet godina (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 5min | čet. 26.05.22. | 20:56

Slavit će se u Splitu do dugo u noć, eruptirao je Poljud nakon posljednjeg Jovićevog zvižduka

Hajduk je osvojio prvi trofej nakon devet godina. U finalu Hrvatskog kupa s Rijekom slavio je s 3:1 na Poljudu. Još od prošlog ljeta kad se krenula graditi momčad za ovu sezonu bilo je jasno da se Splićani neće zadovoljiti samo boljom višom pozicijom u prvenstvu i da ciljaju na trofeje. Prvenstvo im je izmaklo, a na Kup su bacili sve snage. Još i prije nego se znalo da je Hajduk u finalu izabran je Poljud za domaćina finala, a tim su dobili i motiv više za izbaciti Goricu u polufinalu. Imala ga je i Rijeka, koja do danas nije imala poraza od Hajduka u ovom natjecanju. Htjeli su još jednom podignuti taj trofej i to na centru rivala s Jadrana. Ali ovog puta nije išlo.

Počelo je u feštarskom raspoloženju na Poljudu, u lijepom ambijentu ispunjene poljudske školjke. Riječani su dobili službeno domaćinstvo, a na današnje finale, što morem, što kopnom, pristigao je veliki broj navijača s Kvarnera. Torcida je uoči utakmice počastila sve spektakularnom koreografijom, a onda je krenuo boj na travnjaku.

Krenulo je žestoko s puno žara i želje na obje strane. Jasne su te emocije, ipak se igrala najvažnija utakmica sezone za obje momčadi. Riječanima je bolje počelo. U 11. minuti Hajduk je izašao visoko dok je Rijeka čekala iz prikrajka priliku, a onda su je ugrabili. Ferro je loše dodao prema dobro pokrivenom Livaji. Lopta je izgubljena, sijevnula je poznata riječka kontra u par poteza, a Drmić izbio pred Lovru Kalinića i zabio za vodstvo Rijeke 1:0.

Govor tijela Ferra pokazivao je da mu nije svejedno zbog greške koju je napravio. U još par situacija bio je pomalo nesiguran, a onda je uslijedilo iskupljenje na Poljudu. Jedan korner s desne strane koji je izveo Sahiti, a skoro na rubu kaznenog prostora stoji Ferro sam i zamahom glave šalje loptu iza Labrovića za 1:1 u 24. minuti. Počele su se tresti tribine poljudske ljepotice, temperatura je rasla, a Ferro je proslavio pogodak kao da mu je pao kamen sa srca. Tko bi podnio tu muku da ga gledaju kao krivca?

Trofej se dugo čekao na Poljudu, a na ovaj se išlo pošto-poto. Još jednom je Sahiti lijepo ubacio, ovaj put iz slobodnog udarca s lijeve strane. U kaznenom prostoru loptu je maestralno primio na prsa Marko Livaja, okrenuo čuvara i vratio povratno u sredinu gdje ulijeće Dario Melnjak i zabio za 1:2 u 36. minuti.

Nije Rijeka imala rješenja za Hajduk, a onda se dogodio još jedan trenutak koji je praktički riješio utakmicu. Livaja je bježao Smolčiću pred kraj poluvremena na desnoj strani, a branič Rijeke ga je čupao za dres. Već tad je imao jedan žuti, a sucu Franu Joviću to nije smetalo da mu pokaže drugi i put u svlačionicu. Oprostio se tako kapetan Rijeke od Armade crvenim kartonom, a momčad s Kvarnera bitno oslabljena protiv Hajduka nošenog zanosom s tribina nije imala previše šansi. Imali su Riječani gromoglasnu podršku dok nije Hajduk preokrenuo, ali kako je utakmica odmicala i Armada je bila tiša.

A za potpunu tišini u njihovom dijelu tribina bio je zaslužan najbolji igrač utakmice Dario Melnjak u 56. minuti. Melnjak je danas bio Dambrauskasovo iznenađenje u pridodavanju napadu s lijevog beka. Bježao je obrani Rijeke nekoliko puta koja je bila nespremna na njegovo čuvanje i ubacivanje iz obrane. Rijeka pritisnuta s igračem manje tražila je način kako izaći sa svoje polovice, a onda je uslijedilo najgore. Selahi je uputio dodavanje prema obrani, ali zaboravio na Melnjaka koji se šuljao oko kaznenog prostora. Melnjak je uzeo loptu i poslao je Labroviću iza leđa za apsolutnu erupciju na Poljudu i rezultat 1:3.

Nakon toga gola Hajduk je ušao u mirnu fazu utakmice i igrao kao nedavno na Rujevici nakon trećeg gola. Čekali su priliku za još koji gol, a najveća opasnost za Labrovića bio je Livaja koji je u nekoliko navrata bježao obrani Rijeke. Najopasnije je bilo kad je u 70. minuti Čolina genijalno izbacio Solana i dao loptu u prostor za Livaju koji je pobjegao obrani, izbjegao Labrovića, ali korak viška i mala nepreciznost spasili su Riječane od još jednog vađenja lopte iz mreže.

Orilo se u tim trenucima s tribina večeras je naša fešta za proslavu trofeja koji se vraća u vitrine nakon devet godina. Riječki navijači nisu mogli podnijeti poraz i onda su odgovorili na najgori mogući način. Počeli su gađati bakljama svečanu ložu i tribinu na kojoj su bili smješteni domaći navijači, a policija je brzo smirilia situaciju. Posljednjim zviždukom Frana Jovića uslijedilo je slavlje na Poljudu. No slavlje na travnjaku kasnije pokvariti će i odgovor navijača Hajduka. Utrčalo je mnoštvo na teren proslaviti s igračima sa svih tribina, a nekolicina je potrčala prema dijelu gdje su bili smješteni riječki navijačii i uzvratila bakljadu.

Na kraju je sve prošlo bez većih izgreda, policija je okružila jednu i drugu stranu i smirila situaciju.

Slavlje će se sigurno nastaviti do dugo u noć diljem grada.

Finale Hrvatskog kupa

Rijeka - Hajduk 1:3

Stadion: Poljud, Split

Strijelci: 0:1 Drmić (13'), 1:1 Ferro (24'), 1:2 Melnjak (36'), 1:3 Melnjak (56')

Žuti kartoni: Marco Fossati (Hajduk), Hrvoje Smolčić, Lindon Selahi (Rijeka)

Crveni kartoni: Hrvoje Smolčić(41') dva žuta kartona

Suci: Fran Jović (Zagreb), pomoćnici Bojan Zobenica (Velika Gorica), Kruno Šarić (Županja), četvrti sudac Igor Pajač (Sv. Ivan Zelina).

VAR Ante Čuljak (Zagreb) , AVAR Igor Krmar (Zagreb)

Sastavi:

Rijeka (5-3-2) : Labrović – Ampem(od 76' Bušnja), Velkovski, Krešić, Smolčić, Vukčević – Selahi(od 63' Lepinjica), Pavičić(od 63' Murić), Gnezda Čerin – Obregon(od 46' Solano), Drmić

Hajduk (4-1-3-2): L.Kalinić - Mikanović, Ferro, Elez, Melnjak - Fossati – Grgić(od 62' Vuković), Krovinović, Sahiti(od 81' Sahiti)- Mlakar(od 62' Mlakar), Livaja


Ostale Vijesti