Luka Stanzl/PA Images/PIXSELL
Luka Stanzl/PA Images/PIXSELL

Utakmica za pamćenje, utakmica za sve generacije, utakmica za – nastavak snova!

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 08.04.21. | 10:11

"Hrabrost je magija koja pretvara snove u realnost"

To je to – odbrojavanje je završeno. Nogometaši Dinama danas igraju prvu utakmicu četvrtfinala Europske lige protiv Villarreala, a ona počinje u 21 sat na Maksimiru. Nažalost, gledatelja neće biti, ali nema nikakve sumnje da se u cijelom Zagrebu osjeća neka posebna 'vibra'. Takav je dan, dan koji bi mogle pamtiti sve generacije, dan s kojim bi se snovi mogli nastaviti.

Damir Krznar ima problema sa slaganjem sastava. 'Frka' je u napadu, Petković je spreman za tek 15-20 minuta, Gavranović je u utakmici protiv Šibenika morao ranije od očekivanog napustiti travnjak te je mala vjerojatnost da će danas biti na raspolaganju svojem treneru.

Sve priče usmjerene su ka toj središnjoj špici. Hoće li se žrtvovati Oršić, hoće li od prve minute startati Nigerijac koji je ove sezone već ostavio svoj trag u Europi, hoće li Krznar pak u potpunosti promijeniti sustav i iznenaditi sve oko sebe kao što je to Bjelica napravio protiv Atalante? Stotine pitanja, a svi odgovori stižu u 21 sat.

Jako je dobro što se vraća Joško Gvardiol, jedan od najtalentiranijih hrvatskih nogometaša posljednjih godina. Riječi hvale na ovog središnjeg braniča, koji toliko dobro igra i na mjestu lijevog beka da mnogi pomisle kako mu je to prirodna pozicija. Gvardiol ide na kraju sezone, ali svim srcem i glavom on je u Dinamu, stoga u to da će – usprkos boli koja još uvijek postoji – stisnuti zube i ostaviti sve što ima na terenu nešto je u što ne treba sumnjati.

Ostatak momčadi – očekivan. Sve se zna, nema se razloga sakrivati karte, nema se razloga 'piliti naopako'. Dinamo je preozbiljan klub da bi igrao takve igrice, da bi uvjeravao medije i javnost u jedno, a onda pokušao nešto drugo. Dinamova najveća snaga je Dinamo, a ne kvaliteta ili manjak iste kod protivnika koji stoji sa suprotne strane.

Plavi lavovi imaju težak zadatak. Ne 'luduju', ne najavljuju nešto što ne mogu ispuniti, ne ponašaju se kao da je ovo lakši protivnik od Tottenhama. Oni jedino što rade je to da vjeruju u sebe.

Jer, i da ne ode sve u onom smjeru u kojem očekuju, i da se ne postigne rezultat kojeg navijači sanjaju, i da se dogode neke loše stvari…. Dinamo je sve svoje napravio! Sve! A mogu još…

Što se tiče konkretno današnje utakmice, bit će zanimljivo vidjeti u kakvoj je formi Mislav Oršić, je li ovo Majerova utakmica ista kao što je bila Sammirova prije 10 godina, može li Ivanušec i na europskoj pozornici pokazati kako je igrač za najviše dosege…

Obrana je standardna, uigrana, sve se zna, ni igla ne smije proći, a kamoli neki od igrača. Ristovski je svakom novom utakmicom sve bolji, Gvardiolova defenziva je vanserijska, teško da netko ima bolju, a uz sve to voli se priključiti napadu i akciju završiti među najofenzivnijim igračima momčadi. Veznjaci su najveća snaga Plavih. Uostalom, kako to i ne bi bili kad njima zapovijeda Arijan Ademi. Za kraj, tu su i centralni napadači, danas malo naspremni, ali inače svakoj obrani spremni postići pogodak.

Nije ovo danas 'Dan D', ali jednako tako može biti veliki okidač uoči svega što slijedi. Pozitivnom mišlju, srcem, ogromnim zalaganjem i spremnošću ići 'glavom gdje drugi neće nogom'… Dinamo je spreman napraviti i više od ovoga gdje je danas.

Nebitno je odakle je tko i za koga navija, nebitno je je li Dinamo, Hajduk, Rijeka ili Osijek 'vaš' klub, danas svi trebaju biti uz Dinamo. I tu je priči kraj.


Tagovi

Dinamo ZagrebMislav OršićJoško GvardiolMario GavranovićVillarrealnajava

Ostale Vijesti