Reuters
Reuters

Utakmica koju nismo vidjeli, ali ćemo je zauvijek pamtiti

Vrijeme Čitanja: 2min | pet. 01.07.22. | 13:39

Dinamo u 18 sati igra protiv protivnika koji ima važno povijesti u klupskoj povijesti. Bila je to utakmica za europsko proljeće, utakmica koja je zamalo bila odgođena i koju danas nitko ne može opisati. A svi je se sjećaju, vječno

Dinamo će večeras u 18 sati (prijenos na Dinamovom Youtube kanalu), utakmicom u Lendavi protiv Spartaka iz Trnave okončati slovenski dio priprema. Klub koji je ušao u povijest Maksimira, koji će uvijek ostati upisan u zlatnim knjigama Dinama. I jednog dana kad će se pisati biografije o ovoj Dinamovoj generaciji, slovački klub imat će važno mjesto, vjerojatno i cijelo poglavlje u toj knjizi.

Tog 8. studenog 2018. Dinamo je nakon 49 godina prvi put izborio europsko proljeće, u utakmici koju nismo vidjeli, ali ćemo je zauvijek pamtiti. Magla, gusta magla tu je večer obgrlila Zagreb, dok je rasprodani Maksimir čekao svoju 'utakmicu života', činilo se da će opet nešto krenuti ukrivo, kao što je toliko puta znalo krenuti i kad je izgledalo da je sve lijepo i pozitivno. Neće se valjda opet probuditi neko 'prokletstvo'? Jer, magla je bila sve gušća, s tribina se nije vidjelo ništa. Danas, gotovo četiri godine poslije, možemo ponoviti ili zaključiti da je utakmica bila na rubu prekida. Naime, u poluvremenu je delegat, nakon razgovora sa sucima, zaključio da je magla pregusta, da 'ovo' s nogometom nema veze i da bi susret trebalo odgoditi za drugi dan. Odluka je, praktički, već bila donesena. No, Dinamova diplomacija donijela je preokret. Uvjerili su ljudi iz Maksimira delegata i suca da imaju informacije od meteorologa kako će se magla uskoro dići i vidljivost biti bolja, kako se na terenu vidi dovoljno dobro da se može igrati. Nisu niti Slovaci inzistirali na odgodi, nisu se, zapravo, niti miješali. Dok su trajali ti pregovori, igrači su već istrčali na teren, došao je trenutak početka drugog poluvremena i ono je krenulo. Dinamo je iz prvog dijela imao prednost od 2:0. I danas kad sretnemo Amera Gojaka sjetimo se tog trenutka iz 22. minute, pogotka petom, jednog od najvažnijih golova moderne Dinamove povijesti. Ali, s obzirom na vremenske uvjete, jer s tribina se nije vidjelo ništa, teško će taj gol ući u kategoriju najljepših i najlegendarnijih golova u Dinamovoj povijesti. Više će postati anegdota, poput onog Zambatinog 'novčića', tko zna kako će(mo) ga opisivati za 20, 30 godina. Uglavnom, nevjerojatna večer, nevjerojatna utakmica koju nitko nije vidio, a svi je pamte kao jednu od najvećih i najvažnijih u modernoj Dinamovoj eri.

Jedan je pogodak bio autogol Kadleca, jedan je, onaj konačni za 3:1 zabio Mislav Oršić. Večeras, nešto manje od četiri godine kasnije, u Dinamu su i dalje Livaković, Theophile, Perić, Dilaver, Ademi, Gojak, Oršića, Zagorac i Petković. U Spartaku je ostao tek tadašnji pričuvni vratar Dobrivoj Rusov. Ali, neka bude ova večerašnja utakmica svojevrsni 'remake', ono što je sigurno, ovu ćemo utakmicu sigurno vidjeti.


Tagovi

GNK DinamoSpartak TrnavaGermanijak u Sloveniji s DinamomHNLAmer GojakMislav Oršić

Ostale Vijesti