Upoznajte suparnike Dinama: Bogataši iz Salzburga, limitirani Celtic i nova rumunjska senzacija!

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 29.08.14. | 14:32

Predstavljamo skupinu D, u kojoj će igrati Dinamo...

Hrvatski prvak ždrijeb je dočekao u trećem potu. Modri nisu dobili laganu grupu, ali opet, u Maksimiru se imaju pravo nadati. Moglo je biti i puno gore, primjerice da je Dinamo umjesto Evertona završio u grupi H s Lilleom i Wolfsburgom, a gdje je kasnije došao i Krasnodar.

PREDSTAVLJAMO PROTIVNIKE RIJEKE

Protivnici Dinama bit će Salzburg, Celtic i Astra. Evo najvažnijih informacija o njima...

SALZBURG

Godina osnutka: 2005. (Austria Salzburg 1933.)

Stadion: Red-Bull Arena, kapacitet 31.000

Trofeji: prvak Austrije (8 – 5 naslova pod imenom RB Salzburg), Kup Austrije (2), Superkup Austrije (3)

Trener: Adolf Hütter

Najskuplji igrač: Kevin Kampl, 9 milijuna eura

Vrijednost momčadi (Transfermarkt): 66.4 milijuna eura

Kratki rezime:

Salzburg je stari Dinamov znanac, ali od onog međusobnog okršaja za Ligu prvaka otprije nekoliko godina puno toga se promijenilo. Danas Salzburg više nije poligon za islužene veterane, nego super potentna momčad, s jednim 'ali'... Kada su prošle godine u nokaut fazi Europske lige razbili Ajax svi su od njih očekivali da isto učine Baselu, no Austrijanci su podbacili. O nedavnom ispadanju iz Lige prvaka od Malmöa da ne pričamo. Nikako da Salzburg uđe u elitno društvo, pa im je opet za utjehu ostala Europska liga. Itekako je vidljiv nedostatak trenera Rogera Schmidta koji je ovoga ljeta otišao u Leverkusen. Sve se pak i dalje vrti oko napadačkog kvarteta Kampl-Alan-Soriano-Mane, a tu su i dvije nove mlade alternative, Bruno i Sabitzer.

CELTIC

Godina osnutka: 1887.

Stadion: Celtic Park, kapacitet 60.355

Trofeji: prvak Škotske (45), Kup Škotske (36), Liga kup Škotske (14), Europski kup (1)

Trener: Ronny Deila

Najskuplji igrač: Mubarak Wakaso, 5 milijuna eura

Vrijednost momčadi (Transfemarkt): 54 milijuna eura

Kratki rezime:

Rangers po niželigaškim travnjacima znači i slabiji Celtic. Iako su prošle godine lakoćom osvojili škotsku ligu, na Celtic Parku ne mogu tvrditi da imaju konkurentnu momčad za europske okvire. To se pokazalo i ljetos; već je poznato kako su prošli Legiju iako su na terenu primili šest komada u dvije utakmice, a sve limite kadra kojim raspolaže Norvežanin Ronny Deila potvrdio je Maribor, koji je eliminirao Celtic u ključnoj utakmici za Ligu prvaka. Imaju širok roster, međutim nemaju klase. Ovo ljeto napustili su ih prvi vratar Forster i ponajbolji igrač Samaras.

ASTRA GIURGIU

Godina osnutka: 1921.

Stadion: Stadionul Marin Anastasovici, kapacitet 8.500

Trofeji: Kup Rumunjske (1), Superkup Rumunjske (1)

Trener: Daniel Isaila

Najskuplji igrač: Alexandru Matel i Constantin Budescu, 2.2 milijuna eura

Vrijednost momčadi: 26.4 milijuna eura

Kratki rezime:

Astra je prije šest godina igrala u 3. rumunjskoj ligi, a sada ih eto u Europi. Tipično za Rumunjsku, gdje sve ovisi o raspoloženju i trenutnim financijskim sposobnostima lokalnog gazde. Prošle sezone Astra je bila viceprvak, ali uzela je Kup, a ovoga ljeta protiv Steauee i Superkup Rumunjske. Dojam je da su jači od Petrolula, tim više što su upravo izbacili Lyon, i to na račun pobjede na Gerlandu 2:1. Imaju dosta stranaca, Afrikanaca, Brazilaca, Grka, Francuza... Tu je i 23-godišnji Denis Alibec, povratnik u domovinu nakon što se nije probio u Interu iz Milana, premda je nekoć glasio kao velika rumunjska nada. Interesantno, Astra je također iz Ploiestija odakle i Petrolul, no prije dvije godine klub se preselio nešto južnije u Giurgiu.

(Foto: Wikipedia)


Tagovi

Astra GiurgiuCelticSalzburgDinamo Zagreb

Ostale Vijesti