REUTERS/Ian Walton
REUTERS/Ian Walton

Unatoč lošoj formi i teškom rasporedu, Arsenal može spasiti jedna stvar

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 27.04.23. | 09:52

Nakon jučerašnjeg debakla, Arsenal je od mnogih prekrižen, ali jedan detalj mogao bi ih održati u borbi za naslov.

U jučerašnjem dvoboju, koji će uvelike kreirati vrh ljestvice Premeir lige, Manchester City deklasirao je Arsenal s 4:1 i napravio golem korak ka obrani naslova. Doduše, još uvijek nisu na prvom mjestu, imaju dva boda manje od londonskog sastava, ali vjerojatno više niti u redovima Arsenala nitko ne očekuje da se dugo zadrže na čelu. Razlog je taj što City ima dvije utakmice manje, nakon kojih bi, u slučaju dvije pobjede, pobjegao Topnicima na četiri boda prednosti.


No, iako je sastav Pepa Guardiole u sjajnoj formi i djeluju nezaustavljivo, tek trebaju pokazati da mogu sezonu u tom tonu i završiti. Kako trenutno igraju, čine se kao sigurna oklada za obranu naslova, no jedan detalj, barem malo, vodu tjera na mlin Artetine momčadi.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Naime, Građani su još uvijek u borbi na tri fronta, a lov na silne trofeje sa sobom nosi i pakleni raspored u 35 dana. Počevši s 30. travnja, pa sve do 3. lipnja, Manchester City odigrat će čak 10 utakmica, dok Arsenalu slijedi samo pet dvoboja tijekom svibnja. Topnicima će svako od preostalih kola Premier lige biti malo finale, bez prava na kiks. Previše su poklanjali u travnju, prosuli su dva gola prednosti protiv Liverpoola i West Hama, a vrijedna dva boda otkinuo im je i davljenik Southampton. Da su u tim utakmicama odradili što su trebali, jučerašnji debakl ne bi im ugrozio poziciju da sami odlučuju o svojoj sudbini.

Vratimo se još malo na plavi dio Manchestera. Osim standardnih pet kola prvenstva, očekuju ih dvije zaostale utakmice i obje su protiv vrlo neugodnih momčadi – West Hama i Brightona. Uz to, slijede im Fulham, Leeds, Everton, Chelsea i Brentford. Pored sedam prvenstvenih obaveza, City će 9. i 17. svibnja imati dvije utakmica oko kojih se, ipak, vrti najveća pozornost. Naravno, radi se o polufinalnim utakmicama Lige prvaka protiv Real Madrida. Prvenstvo je bitno, posebno Englezima, ali u Cityju je glavni fokus na konačnom osvajanju jedinog natjecanja u koje nisu zlatnim slovima upisani kao jedan od pobjednika. Lov na „ušati trofej“ prioritet je broj jedan na Etihadu i osvajanje kontinentalnog naslova napokon bi opravdalo silan novac koji su bogati vlasnici uložili u klub kroz posljednjih petnaestak godina.

Šlag na tortu paklenog rasporeda bit će finale FA Cupa. Ono se, doduše, igra nekoliko dana nakon zadnjeg kola prvenstva, a tamo ih očekuje Manchester United. Tenzije uoči tog finala svakako će postojati, no ne bi smjele u značajnijoj mjeri omesti lov Guardiolinih trupa na prethodna dva trofeja.

Cityjev težak i zgusnut raspored, kao i fokus na Ligu prvaka, čini se da su posljednji aduti koje Mikela Artetu i Arsenal drže u borbi za naslov prvaka Engleske, koji se na Emiratesu nikad nije proslavio. Zadnji od 13 naslova, Topnici su osvojili 2004. godine, kada su igrali na Highburyju. Od tada nijednom nisu bili toliko blizu konačnom slavlju kao ove sezone, a prezentacije u posljednja četiri kola ne idu u prilog prekidu posta. Arsenal u preostalim utakmicama očekuju domaći ogledi protiv Chelseaja, Brightona i Wolverhamptona, kao i gostovanja u Newcastleu i Nottinghamu. Raspored im baš i ne ide na ruku, no kao što smo rekli, puno je veći problem loša forma zbog koje su prosuli svu bodovnu zalihu. Pored barem dva posrtaja Cityja, Arsenalu treba 15 bodova iz zadnjih pet kola da bi osvojili. Možemo li ih već sada prežaliti ili će ih spasiti protivnikov lov na tripletu?

Arsenalov raspored do kraja sezone:


Cityjev raspored do kraja sezone:




Tagovi

ArsenalManchester CityPremier ligaPep GuardiolaMikel Arteta

Ostale Vijesti