STEPHANE MAHE/Action Images
STEPHANE MAHE/Action Images

UEFA sprema odluku o bakljama

Vrijeme Čitanja: 2min | uto. 19.10.21. | 15:33

Čini se da se stav o pirotehnici mijenja.

Kako javlja nekoliko medija iz Grčke, zemlje poznate po užarenoj atmosferi na sportskim borilištima, UEFA je veoma blizu odluke da dozvoli bakljade i upotrebu pirotehničkih sredstava na stadionima, a implementacija odluke mogla bi krenuti već unutar idućih mjesec dana.

Krajem 2017. godine povodom seminara održanog u Münchenu UEFA je objavila rezultate istraživačke studije koja je prema njihovim navodima dokazala da ne može biti sigurne upotrebe pirotehnike na nogometnim stadionima. Tada su najavili da će u suradnji s institucijam EU poduzeti različite mjere prevencije korištenja pirotehnike.

Četiri godine kasnije izgleda da se pristup mijenja, i to radikalno. Izvori iz Nyona govore kako je UEFA veoma blizu objavljivanja službene odluke prema kojoj bi se u natjecanjim pod njenom ingerencijom (Ligi prvaka, Europa ligi itd.) dozvolila upotreba pirotehničkih sredstava pod određenim sigurnosnim propisima i ograničenjima.

Kako pišu grčki mediji, zabrana pirotehnike rezultirala je jedino čestim kaznama za klubove, jer navijači ionako unose pirotehnička sredstva, tako da željeni efekt povećanja sigurnosti na stadionima nije postignut. Idućih dana, navijači diljem Europe iščekivati će istup Michael van Praaga, pročelnika UEFA-inog Odbora za sigurnost.

Ovakva odluka mogla bi značajno doprinijeti očuvanju autentične atmosfere na nogometnim utakmicama. Svi mi koji rado posjećujemo tribine znamo koliko veličanstvenu atmosferu mogu stvoriti adekvatno upotrebljene baklje i dimne bombe u kombinaciji s pjesmom tisuća ljudi. Dokaz tome su stadioni poput onih Njemačkoj, zemlje s izuzetno bogatom navijačkom i nogometnom kulturom, u kojoj su gledatelji u potpunosti naviknuti na kulisu poput dimne zavjese i velikog broja upaljenih baklji, a sigurnosni hazardi i štetne posljedice su veoma rijetki.


Tagovi

navijačiUEFALiga prvaka

Ostale Vijesti