HANDOUT/Action Images
HANDOUT/Action Images

UEFA potvrdila novi format Lige prvaka!

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 19.04.21. | 17:11

Vijest o kojoj se piše već neko vrijeme danas je dobila i službenu potvrdu.

Izvršni odbor UEFA-e odobrio je danas novi format za svoja klupska natjecanja od sezone 2024/25, a objavu prenosimo u cijelosti.

Reforme su uslijedile nakon opsežnih savjetovanja unutar "nogometnih obitelji", a prošlog su petka jednoglasno su ih podržali Upravni odbor ECA-e i UEFA-in odbor za klupska natjecanja, sastavljen od većine klupskih predstavnika.

Uvedene promjene osmišljene su kako bi osigurale pozitivnu budućnost europskog nogometa na svim razinama i zadovoljile rastuće potrebe svih njegovih sudionika. Nedvosmisleno potvrđujući zajedničku predanost načelu otvorenog natjecanja i sportskih zasluga na cijelom kontinentu, zajednička svrha također je bila održavanje domaćih liga.

Komentirajući novi format, predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin rekao je:

"Ovaj novi format podržava status i budućnost nacionalnih liga u cijeloj Europi. Zadržava načelo da rezultati nacionalnih liga budu ključ kvalifikacija i ponovno potvrđuje načela solidarnosti kroz igru ​​i otvoreno natjecanje“.

"Ovaj razvijeni format i dalje će održavati na životu san bilo koje momčadi u Europi da sudjeluje u UEFA-inoj Ligi prvaka zahvaljujući rezultatima postignutim na terenu i omogućit će dugoročnu održivost, prosperitet i rast svima u europskom nogometu, ne samo sićušni, samoizabrani kartel“.

"Nogomet je društveno i kulturno blago, obogaćeno vrijednostima, tradicijom i osjećajima podijeljenim na cijelom našem kontinentu. Kao upravljačko tijelo i odgovorni upravitelj europske igre, UEFA-ina je uloga da zaštiti ovo nasljeđe dok vodi pozitivan budući razvoj nogometa u Europi za nacionalne Saveze, lige, klubove, igrače i navijače na svim razinama. Zbog toga smo tijekom posljednje dvije godine imali opsežan proces savjetovanja koji je doveo do jednoglasne potpore našem prijedlogu i uvjereni smo da ove reforme postižu te ciljeve. "

Daljnje odluke u vezi s pitanjima poput rebalansa popisa sudionika, datuma utakmica, sustava, formata završnice, koeficijenata i financijske raspodjele donijet će se do kraja godine, a moguće prilagodbe danas odobrenog formata, ako bude potrebno, mogu se naknadno donositi.

UEFA će također otvoriti dijalog sa svim relevantnim sudionicima s ciljem predlaganja zaštitnih mjera i zaštite zdravlja igrača na svim natjecanjima i na svim razinama.

Pojedinosti novog formata:

Uzimajući ukupan broj momčadi s današnjih 32 na 36 sudionika u UEFA-inoj Ligi prvaka, najveća promjena vidjet će transformaciju iz tradicionalne grupne faze u fazu jedne lige koja uključuje sve momčadi koje sudjeluju. Svakom klubu sad će biti zajamčeno najmanje 10 ligaških utakmica protiv 10 različitih protivnika (pet domaćih, pet gostujućih), a ne prethodnih šest mečeva protiv tri momčadi, odigranih kod kuće i u gostima.

Osam najboljih momčadi lige automatski će se kvalificirati za nokaut fazu, dok će se momčadi koje završe od devetog do 24. mjesta natjecati u doigravanju na dvije utakmice kako bi osigurale svoj put do 16 finala natjecanja.

Slične promjene formata primijenit će se i na UEFA-inu Europsku ligu (8 susreta u ligaškoj fazi) i UEFA-inu Europsku konferencijsku ligu (6 utakmica u ligaškoj fazi). Ovisno o daljnjim raspravama i dogovorima, ova dva natjecanja mogu se proširiti na ukupno 36 momčadi u ligaškoj fazi.

Kvalifikacije za UEFA-inu Ligu prvaka i dalje će biti otvorene i stečene učinkom momčadi u nacionalnim natjecanjima.

Jedno od dodatnih mjesta pripast će trećeplasiranom klubu iz petog prvenstva na UEFA-inoj ljestvici, Ligue 1. Još će jedan biti dodijeljen nacionalnom prvaku proširenjem sa četiri na pet klubova koji se kvalificiraju putem takozvanog "puta prvaka".

Posljednja dva mjesta pripast će klubovima s najvišim klupskim koeficijentom u posljednjih pet godina koji se nisu plasirali u grupnu fazu Lige prvaka, ali su se plasirali bilo u kvalifikacijsku fazu Lige prvaka, Europsku ligu ili Europsku ligu konferencija.

Sve utakmice prije finala i dalje će se igrati sredinom tjedna, prepoznajući važnost kalendara nacionalnih natjecanja diljem Europe.

 

 

 

 


Tagovi

Izvršni odbor UEFA-eUEFAAleksander Čeferin

Ostale Vijesti