Sanjin Strukic / Pixsell
Sanjin Strukic / Pixsell

Uefa mijenja kvalifikacije za sljedeći Mundijal, Vatrene čeka teška borba

Vrijeme Čitanja: 2min | čet. 29.06.23. | 09:10

Nove kvalifikacije mogle bi biti jako zanimljive.

Svjetsko prvenstvo igrano u Kataru bilo je posljednej na kojem smo gledali 32 reprezentacije. Na užas mnogih navijača, Fifa se odlučila na širenje prvenstva i to čak na 48 momčadi, što će prilično razvodniti kvalitetu natjecanja u grupnoj fazi, ali će donijeti i veću zaradu krovnoj svjetskoj nogometnoj organizaciji. No, ta odluka je odavno već donesena i ptovrđena, a ako ništa drugo, time je Europa dobila ponešto više mjesta na sljedećem Mundijalu.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Umjesto dosadašnjih 13, Stari kontinent poslat će 16 reprezentacija na turnir koji zajednički organiziraju SAD, Kanada i Meksiko. Istovremeno, Afrika je dobila čak četiri zagarantirana mjesta više, Azija dva, a prvi puta će i Oceanija imati sigurnog predstavnika. Plus, svi navedeni mogli bi dodatnog predstavnika zaraditi kroz play-off.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

No, ovaj puta nećemo o pravednosti raspodjele dodatnih 16 mjesta, već ćemo se osvrnuti na Uefu i njezinu ideju o promjenu kvalifikacijskog ciklusa za SP. Kvalifikacije bi trebale biti podijeljene u dvije faze. Prva bi bila po skupinama s 12 grupa, svaka bi brojala četiri ili pet reprezentacija, a pobjednici skupina izborili bi nastup na Svjetskom prvenstvu. Druga faza bila bi play-off u kojem bi nastupilo 12 drugoplasiranih momčadi + četiri iz Lige nacija. Ždrijebom bi se odredilo koje četiri reprezentacije igraju polufinalnu utakmicu i finale i tako bismo kroz četiri različita mini turnira dobili četiri pobjednika i preostale reprezentacije koje bi izborile SP.

Prema prijedlogu, kvalifikacijski susreti u grupnoj fazi trebali bi se igrati od ožujka do studenog 2025. godine, dok bi se dodatne kvalifikacije odigrale u ožujku 2026. godine. (I.M.)

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvoHrvatska nogometna reprezentacijaUEFA

Ostale Vijesti