Reuters
Reuters

U sridu: Salah i Son prve violine Premier lige, 23 pogotka dovoljna za Zlatnu kopačku

Vrijeme Čitanja: 2min | ned. 22.05.22. | 19:54

Son je prvi azijat koji je uspio postati najbolji strijelac prestižnog društva Premier lige.

Iako se u Engleskoj trenutno na društvenim mrežama najviše spominju riječi “manchester” i “city” uz pokoji zalutali spomen na primjerice Leeds koji je izborio ostanak u frapantnoj završnici, čim se slegnu dojmovi sa zbilja sjajnog, 38.kola Premier lige, javnost će se okrenuti korejskom terminatoru Son Heung-minu.

Jest da je Mohammad Salah zabio ove sezone 23 pogotka u prvenstvu, baš kao i naš korejski junak, no Sonova Zlatna kopačka ipak vrijedi malo više. Barem sentimentalno. Naime, Son Heung-min je prvi azijat kojem je pošlo za rukom postati najboljim strijelcem lige, i to bez iti jednog iskorištenog jedanaesterca!

Do podjele titule je došlo u posljednjem kolu. Salah je danas u 3:1 pobjedi nad Wolvesima sudjelovao s jednim pogotkom, dok je Son u rastavljanju Norwicha sudjelovao s dva gola. Završilo je 0:5. Obojica su imali sreće. Son je zbog lakših ozljeda ove sezone propustio svega tri prvoligaške utakmice, baš kao i Salah koji je ove zime sudjelovao na Afričkom kupu nacija. Salah je, napomenimo, ipak upisao više asistencija, njih 13 prema Sonovih devet, pa je tako ovu titulu najbolje pošreno podijeliti.

Inače, čini se da je posljednje tri sezone broj 23 ključan. Naime, prošle sezone je Kane ponio titulu najboljeg strijelca uz isti broj pogodaka, dok je sezonu ranije s istim brojem golova titulu uzeo Vardy. Sezona 2018./2019 je pak okrunila Manea i Salaha koji su postigli 22 pogotka u sezoni.

Daleko je to od rekordera. Baš kao i u HNL-u gdje je rekorder po broju pogodaka u jednoj sezoni Eduardo Da Silva s 34 postignuta gola, tako su i Andy Cole te Alan Shearer s po 34 pogotka u sezonama 1993./1994., odnosno 1994./1995. postavili rekorde koji su i dalje aktivni.



Tagovi

Son Heung-MinMohamed SalahZlatna kopačka

Ostale Vijesti