U reprezentaciji mu je zvijezda, a u klubu ga nije želio zbog dva milijuna eura

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 12.09.18. | 11:12

Marco Asensio savršenom partijom protiv Hrvatske predstavio se kako nova zvijezda svjetskog nogometa, a Enriquea promovirao u genijalca, no prije samo četiri godine sadašnji izbornik propustio ga je dovesti u Barcelonu i prepustio ljutitom rivalu.

Modrićeva, Rakitićeva i Ramosova zvijezda polako se gasi, a njegovo vrijeme tek dolazi ili je već stiglo – jer ako je prošla sezona pripala Luki Modriću, tekuća bi mogla biti Asensijova.

Pozornica je nekoliko sezona čekala da izađe iz sjene Cristiana Ronalda i postane glavni igrač Real Madrida, a Luis Enrique ubrzao je taj proces na reprezentativnoj razini davši mu glavnu ulogu od prvog trenutka svoje vladavine. Ovaj mu je vratio odigravši odlično protiv Engleske i potom savršenu utakmicu protiv Hrvatske te se prometnuo u prvo ime budućnosti španjolskog nogometa, a ona  s njim u glavnoj ulozi izgleda blistavo.

Njegov trenutak je stigao, a jučerašnjom predstavom protiv viceprvaka svijeta je to potvrdio jer je Modriću, Rakitiću, Daliću i društvu priuštio školovanje kakvo dugo nisu dobili. U samo nekoliko minuta prvog poluvremena zabio je golčinu pa natjerao Kalinića na autogol i već tad bilo je jasno tko će trijumfalno napustiti stadionu u Elcheu, ali Asensiju to nije bilo dovoljno pa je namjestio još tri komada, po jedan za Ramosa, Rodriga i Isca te priuštio Kockastima najveći poraz (6:0) u povijesti i zaradio čistu desetku za savršenu partiju.

Ovaj rezultat stigao je kao melem na ranu španjolskim navijačima naviknutima na trofeje jer generacija koja ih je tako razmazila u zadnjih nekoliko velikih natjecanja nije napravila ništa značajnije. Stoga, Španjolci su morali nešto promijeniti, a Enrique je to sjajno prepoznao i reagirao uvevši mnoga nova imena u nacionalnu momčad, a Asensio mu je bio uvjerljivo najbolji potez jer mu nije samo donio rezultat, nego i legitimitet za revoluciju.

Bilo mu je potrebno samo 180 službenih minuta na klupi reprezentacije i La Roja ponovo izgleda moćno, kao stroj koji te neće samo pobijediti nego će te razoriti i pritom izgledati dobro, i učinio je to u samo jednom mini ciklusu. Reprezentaciju je vratio u pobjednički ritam, a igračima ponovo dao vjeru kako se ponovo mogu vratit na svjetski i europski tron iskoristivši Asensija kao zaštitno lice te ideje.

Moguće je kako je odlučio vjerovati Asensiju jer nije imao povjerenja u njega 2014. godine kad je dolazio na klupu Barcelone. Naime, skauti katalonskog giganta prepoznali su talent nove španjolske zvijezde dok je igrao za matičnu Mallorcu i niže uzraste španjolske reprezentacije te ga preporučili, ali u Barci nisu bili spremni isplatiti 4,5 milijuna eura koliko je tražio njegov bivši klub. Barca je najprije nudila 2 milijuna, potom povećala taj iznos za 500 tisuća eura, ali Real je ponudio traženo i Asensio je završio u Madridu.

Enrique ga nije dočekao u Barceloni, ali zato će ga u godinama koje dolaze trenirati u nacionalnoj momčadi, a Barcini navijači morat će strepiti od njegove ljevice jer nova zvijezda španjolske reprezentacije uskoro bi mogao postati i nositelj igre njihovog velikog klupskog rivala.

Cristiano Ronaldo ovo ljeto otišao je iz svlačionice Kraljevskog kluba i napravio mjesta za novog kralja, a Lopetegui i Perez prepoznali su da ne trebaju trošiti silne milijune na novu zvijezdu jer se ona rađa u utrobi Santiago Bernabeua. Asensio je prošle sezone bljeskovima u španjolskom Superkupu najavio kako bi mogao napraviti veliku karijeru, a jučerašnjom „desetkom“ protiv Hrvatske potvrdio je kako je njegovo vrijeme došlo.

 

(foto: Action Images)

 


Tagovi

španjolska nogometna reprezentacijaLuis EnriqueMarco Asensio

Ostale Vijesti