U Osijeku „tiskaju novac“: Na ulazne transfere u četiri godine potrošili pet milijuna eura

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 31.07.20. | 12:11

Uvjerljivo najskuplje pojačanje u povijesti kluba je Antonio Mance.

Jedan od klubova koji je doživio najveću transformaciju je Osijek. Dolaskom stranog kapitala iz Mađarske klub je malim koracima krenuo graditi momčad za koju se očekuje da dogodine, ili najkasnije za dvije godine, bude glavni konkurent zagrebačkom Dinamu u borbi za naslov prvaka. Klub radi na svim frontama: Pojačao se igrački i trenerski kadar, klub dovodi sve više talenta iz svoj omladinski pogon kako bi ih s vremenom pretvorili u prvoligaške igrače, klub kupuje igrače iz klubova u kakve bi prethodnih godina (ako imaju sreće) prodavali (Getafe, Olympiacos, Rangers), a uz sve navedeno gradi se i novi stadion koji bi, barem prema slikama, trebao biti „space shuttle“ za sve ostale u HNL-u.

Kad je riječ o transferima, valja skrenuti pažnju na nešto što bi mnogima moglo proći „ispod radara“. Naime, klub je u posljednje četiri godine potrošio čak pet milijuna eura za odštete.

Usporedbe radi, Rijeka je potrošila identičan novac, samo što je njima za potrošiti pet milijuna trebalo pet godina(u istom vremenskom periodu od izlaznih transfera zaradili su 47,5 milijuna eura), Hajduk je u četiri godine potrošio 4,5 milijuna eura (zaradili su 45 milijuna eura!), dok je Dinamo ipak daleko ispred svih budući da su u posljednje četiri godine doveli igrače za 18,5 milijuna eura, dok su od prodaje zaradili 125 milijuna eura!

Jasno, Dinamo je svijet za sebe. Dugoročno planiranje i stvaranje konačno došlo je na naplatu, klub je u posljednje četiri sezone jednom godišnje ostvarivao minimalno jedan izlazan transfer težak 10 milijuna eura, ali usprkos svoj promociji mladih igrača, europskim uspjesima, dominaciji u domaćem prvenstvu i svemu ostalom, navijače i dalje najviše bolji izgled njihovog drugog doma koji je prema europskim standardima, kriminalan.

No, vratimo se mi Osijeku.

Kad je riječ o ulaznim transferima, rekorder je Riječanin Antonio Mance koji je u klub stigao iz slovačkog Trenčina za 1,3 milijuna eura.

Nema sumnje da je Mance kvalitetan napadač, ali ove sezone nije bio toliko efikasan koliko se od njega očekivalo. Sedam pogodaka i pet asistencija u 30 nastupa u HNL nije loše, ali… Kad te se dovede kao najveće pojačanje u povijesti kluba, očekivanja su veća.

Na drugom mjestu je Haris Hajdradinović, izrazito zanimljivi veznjak koji je plaćen 700 tisuća eura. U klubu je proveo godinu i pol dana, nakon čega je transferiran u tursku Kašimpašu za 2,5 milijuna eura. Fantastičan model prema kojem u Osijeku nastoje prakticirati.

Top tri zatvara Eros Grezda, prvi put. Kad je u ljeto 2017. godine došao u Osijek, Lokomotiva je na ime odštete dobila 600 tisuća eura. Nakon jedne sezone u klubu Osječani su ga prodali Rangersu za dva milijuna eura, da bi ga onda vratili u siječnju ove godine za 400 tisuća eura. Summa summarum – na Grezdi su zaradili milijun eura, a i dalje ga imaju u svojem sastavu. Nije loše…

Na četvrtom i petom mjestu su posljednja dva pojačanja, Merveil Ndockyt i Igor Silva, a nakon što su odradili jednogodišnju posudbu, klub ih je odlučio otkupiti za 1,1 milijuna eura (550 tisuća eura za svakog).

Za šestog, sedmog i osmog na listi izdvojeni su isti iznosi – 400 tisuća eura. Riječ je o Majstoroviću, Bočkaju i već spomenutom Grezdi.

Sve u svemu, Osijek se diže, ove godine su platili školu odrastanja (poraz u polufinalu kupa, poraz od Lokosa u borbi za LP), ali definitivno poprimaju obrise iznimno ozbiljnog kluba koji bi narednih godina mogao postati veliki konkurent Dinamu u borbi za naslov prvaka.

(foto: Igor Kralj/PIXSELL, Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL)

 

 


Tagovi

OsijektransferiEros GrezdaHaris HajradinovićAntonio Manceizdvajamo

Ostale Vijesti