Pixsell
Pixsell

U Omišu sigurno gostuje jedan od velikana, Dinamo se nada Skandinavcima i Ircima

Vrijeme Čitanja: 5min | uto. 04.07.23. | 08:05

Pred sutrašnji ždrijeb (Nyon, 14 sati) donosimo najbolje i najgore potencijalne protivnike za Dinamo i Olmissum u Futsal Ligi prvaka.

U srijedu s početkom u 14 sati u Nyonu će se održati ždrijeb Preliminarne i Glavne runde Lige prvaka. Hrvatski predstavnici, prvak Futsal Dinamo i viceprvak Olmissum, svoj europski put započinju u Glavnoj rundi koja se igra od 24. do 29. listopada. 1.HMNL je, podsjetimo, četvrta najbolje rangirana europska liga (u odsustvu suspendirane Rusije) te zajedno sa Španjolskom, Portugalom i Kazahstanom ima pravo na dva predstavnika u Ligi prvaka. Uz to, 1.HMNL ima iznimno jaki nacionalni koeficijent te je Olmissum, kojem će ovo biti treći nastup u Ligi prvaka, sedmi najbolje rangirani klub od svih sudionika natjecanja, a Futsal Dinamo, koji će debitirati u Ligi prvaka, 15.

Prouči cjelokupnu ponudu za futsal na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Olmissum će se natjecati u Putu A, u kojem se nalaze momčadi rangirane od 1. do 11. mjesta, te one od 16. do 19., a Futsal Dinamo u putu B zajedno s momčadima rangiranima od 12. do 14. mjesta, zatim s klubovima od 20. do 22. mjesta te svim osvajačima Preliminarne runde.

Iz jačeg Puta A u Elitnu rundu prolaze tri od četiri momčadi skupine, a iz slabijeg Puta B u iduću fazu natjecanja prolaze samo pobjednici skupina. Hrvatski koeficijent se, zanimljivo, povećao u odnosu na prošlu sezonu kada je viceprvak i debitant Futsal Pula bila rangirana ispod 15. mjesta te je igrala u Putu A kao momčad izabrana iz četvrtog pota. Futsal Dinamo je tako, zbog poboljšanog nacionalnog koeficijenta, završio na 15. mjestu, što znači da je izbjegao četvrti pot Puta A (i tri bolje rangirane momčadi), te je završio u prvom (nositeljskom) potu Puta B, što znači da će Plavi ugostiti tri slabije rangirane momčadi od sebe. No, razlika je u tome što je u Putu A za prolaz nerijetko dovoljna samo jedna pobjeda protiv bolje rangiranog kluba, a u Putu B potrebno je ostvariti tri pobjede (ili osvojiti grupu) s tri slabije rangirane momčadi...

Najbolji i najteži ždrijeb

Olmissum je domaćin svoje skupine Glavne runde te će iz prvog pota sigurno izbjeći aktualnog prvaka Europe Palmu Futsal koja je domaćin svoje skupine Glavne runde. Omišani će sigurno ugostiti jednog od tri istinska velikana ovog sporta, Sporting, Barcelonu ili Benficu. Tko bi od spomenutog ždrijeba bio najbolji, a tko najteži protivnik, nema točnog odgovora. Sporting je, recimo, u posljednjih sedam godina šest puta igrao finale Lige prvaka i osvojio četiri portugalska prvenstva, a Benfica je prošla dva izdanja završila kao treći klub Europe, te je u prošloj svladala Sporting s 4-1 u pobjedama u finalu i vratila titulu u crveni dio Lisabona. Barcelona je, pak, osvojila čet od posljenjih pet prvenstva Španjolske, najjačeg prvenstva Europe te dvije Lige prvaka u posljednje četiri godine.

Ipak, Barca bi mogla biti najbolji ždrijeb za Omišane zbog svoje atraktivnosti i jer je, ipak, pravi magnet za publiku.

Iz trećeg pota Olmissum prijeti kazahstanski viceprvak Ayat, zatim mađarski prvak Haladas, malteški Luxol St. Andrewes i rumunjski United Galati. Koji od spomenuta tri kluba je najbolji, a koji najteži ždrijeb teško je reći budući da u futsalu prijelazni rok traje duže nego u nogometu, a momčadi nerijetko promijene veliki broj igrača u odnosu na prethodnu sezonu. Malteški prvak Luxol St. Andrews, tradicionalni sudionik Lige prvaka, prošle sezone izborio je Elitnu rundu u kojoj je remizirao sa slavnim Kairatom i jakim Chrudimom iz Češke, a u Glavnoj rundi izgubio je samo od Barcelone. United Galati i Haladas susreli su se u prošlosezonskoj skupini Glavne Runde. United Galati je kao domaćin svladao Haladas s 4-2 i prošao dalje, a u Elitnoj rundi završio je zadnji s nula bodova i gol-razlikom 4-20 (treća je bila Futsal Pula). Prema tome, Haladas se čini kao najbolji ždrijeb za Omišane, a Ayat najteži kojeg su doduše prošle sezone pobijedili i Novo Vrijeme i Pula. Sva četiri kluba dosta ovise o igračima iz inozemstva, posebno Južne Amerike...

Iz četvrtog pota Olmissum ne može izvući prvaka Srbije Loznicu-Grad budući da je klub sa samog zapada Srbije domaćin svoje skupine Glavne runde. Preostali klubovi iz četvrtog pota su Differdange 03 iz Luksemburga te dva debitanta HIT iz Ukrajine i Etolle Lavalloise iz Francuske. Differdange je prošle sezone zapeo u Glavnoj rundi, slavio je protiv makedonskog Shkupija i slovačkog Lučeneca, ali je poražen od češkog Chrudima. HIT iz Kijeva posljednjih je godina u samom vrhu ukrajinskog futsala, no nikako nije mogao doći do naslova kraj Prodexima Hersona i Uragana iz Ivano Frankviska. Prošle sezone stigli su do naslova svladavši Uragan s ukupnih 3-2 u finalu, a majstorica je završila s 3-2 pobjedom HIT-a. Što se pak francuskog predstavnika tiče, Etolle Lavalloise je prošle sezone stigao do prvog naslova prvaka svladavši u finalu najtrofejniji francuski klub Sporting Club de Paris, inače filijalu lisabonskog Sportinga. Francuzi su posljednjih godina značajno počeli ulagati u futsal, počeli su stvarati i megamomčad u ACCS-u no taj projekt je propao. Sve u svemu, za Omišane bi bilo najbolje da izbjegnu tradicionalno jake Ukrajince, ali i Francuze koji su iz godine u godinu sve jači.

Najgora skupina za Olmissum

Sporting (Por)

OLMISSUM

Ayat (Kaz)

HIT Kijev (Ukr)

Najbolja skupina za Olmissum

Barcelona (Špa)

OLMISSUM

Haladas (Mađ)

Differdange (Lux)

Što se Dinama tiče, Plavi kao nositelji Puta B izbjeći će jake Žalgiris iz Kaunasa, prvaka Češke Plzen i posebno predstavnika Italije Citta di Eboli. Iz drugog pota mogu dobiti jednog od tri kluba - prvaka Finske Kampuksen Dynamo, prvaka danske JB Gentofte ili prvaka Bjelorusije Stalitsa Minsk. Po renomeu, finski imenjak je najozbiljniji protivnik od spomenute trojke, no, prema našim saznanjima Dynamo je ostao bez dosta stožernih igrača i zapravo bi mogao biti rješenje u rangu prvaka Danske, dok bi Dinamu bilo poželjno izbjeći Stalitsu iz Minska i posebno Araz iz Naxcivana, ako prvak Azerbajdžana prođe Preliminarnu rundu. Zanimljivo, prošle sezone Araz je potpuno podbacio u Ligi prvaka, Glavnu rundu završio je bez bodova, a Gentofte je u skupini glavne runde pobijedio Stalitsu Minsk, ali su obje momčadi završile bez Elitne runde budući da je poljski Piast iz Gliwica slavio u sve tri utakmice.

Iz trećeg pota jedan od najopasnijih prvaka je Lubawu iz Poljske. Tu su još uvijek neugodni Armenci (Jerevan) i Gruzijci (Georgians) koji u svojim redovima imaju dosta Brazilaca. No, i oni prvo moraju proći Preliminarnu rundu.

Što se najbolje skupine za Plave tiče, Dynamo iz Finske bio bi atraktivno rješenje zbog istog imena, a Finci bi u novu sezonu, kako saznajemo, trebali ući dosta oslabljeni. No, po reputaciji i renomeu, danski Gentofte je možda ipak najlakši protivnik za zagrebačkog prvaka. Kada bi recimo prvaci baltičkih država ili Britanskog i irskog otočja ušli u Glavnu rundu, onda bi oni bili jako dobar ždrijeb za Dinamo iz trećeg i četvrtog pota.

Najgora skupina za Futsal Dinamo

FUTSAL DINAMO

Araz Nexcivan (Aze)

Lubawu (Polj)

Jerevan (Arm)

Najbolja skupina za Futsal Dinamo

FUTSAL DINAMO

Gentofte (Dan)

Cosmos Tallinn (Est)

Blue Magic Dublin (Irs)

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Futsal Liga prvakaFutsalfutsalFutsal DinamoMNK Futsal DinamoDinamo ZagrebMNK OlmissumOlmissumHrvatska nogometna ligaprvenstvo hrvatske u futsalu

Ostale Vijesti