LAURENCE GRIFFITHS/Action Images
LAURENCE GRIFFITHS/Action Images

U Nizozemskoj se igra turnir s eksperimentalnim pravilima: Je li ovo budućnost nogometa? (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 17.07.21. | 16:59

FIFA testira pravila koja bi mogla promijeniti nogomet kakvog ga danas poznajemo.

“Mladi ljudi, oni između 14 i 24 godine, smatraju nogomet dosadnim u usporedbi s ostalim oblicima zabave. Reforma UEFA-inih natjecanja nije rješenje. Moramo razvijati i prihvatiti nove ideje”, rekao je Florentino Perez u trenucima kada je pokušao obraniti ideju Super lige čiji su inicijatori bili Real Madrid, Barcelona i Juventus.

Perez danas ima puno većih problema od ‘nezanimljivog nogometa’, očito mu se netko osvećuje zbog inzistiranja na Superligi, no njegova rečenica iz uvoda ovog teksta je djelomično bila točna. Nogomet zna biti sjajan sport, recimo dvoboj Hrvatske i Španjolske na Euru je bila prava promidžba nogometa. No, istovremeno može biti prava šahovska bitka s tek nekoliko izrazitih prigoda u 90, a možda i 120 minuta.

Doduše, talijanski novinarski velikan Gianni Breri je još davno rekao kako je idealna nogometna utakmica ona koja završi 0:0. Jer, obje momčadi su odigrale toliko dobro, da drugoj nisu omogućile postizanje pogodaka.

I mnogi istinski zaljubljenici u nogometnu igru će se sigurno složiti s tom tvrdnjom.

No, mnogi mladi će za vrijeme takve utakmice ‘scrollati’ feedovima svojih društvenih mreža, dopisivati se preko neke od brojnih aplikacija za dopisivanje, gledati omiljenog YouTubera, a možda i pratiti i live-stream nekakvog e-sport meča.

Da ne bismo isključivo ‘blatili’ mlade zbog takvog 'ponašanja', i mnogi odrasli, pa i oni pravi zaljubljenici u nogomet, sve češće za vrijeme nogometnih utakmica rade takve stvari... nisu u potpunosti fokusirani na nogometnu utakmicu, već im ona nerijetko postaje 'pozadinska buka' na koju fokus usmjeravaju tek kada padne gol ili kada se dogodi nekakav značajan trenutak na terenu.

Luka Stanzl/PixsellLuka Stanzl/Pixsell

Iako je nogomet sport kojeg će u narednim desetljećima dosta teško neki od konvencionalnih sportova ugroziti kada je riječ o popularnosti, nogometna igra se kroz povijest mijenjala i revolucionalizirala.

U ovom trenutku u nizozemskom KNVB Campusu igra se eksperimentalni nogometni turnir “Future of Football Cup”, na kojem sudjeluju U23 momčadi PSV-a, AZ Aalkmaara, RB Leipziga i Club Bruggea.

FIFA je za potrebe turnira modificirala pet značajnih pravila nogometne igre kako bi ih se testiralo i provjerilo kako utječu na samu igru i dinamiku utakmice.

Pravila koja su promijenjena su:

1.      Lopta se iz auta u igru ubacuje nogom

2.      Igrač može više puta dotaknuti loptu nakon slobodnog udarca i kornera (može odmah krenuti u dribling)

3.      Postoji neograničeni broj ‘letećih’ izmjena

4.      Za svaki žuti karton igrač dobije pet minuta kazne

5.      Utakmica se igra 2 puta po 30 minuta čiste igre (kod prekida zaustavlja se vrijeme)

Najznačajnije pravilo je promjena u broju zamjena (iako u nižim i amaterskim nogometnim ligama već postoje ‘leteće zamjene’) i trajanju poluvremena. Prva utakmica između AZ-a i RB Leipziga trajala je ukupno 87 minuta, prvo poluvrijeme trajalo je 38 minuta ‘prljave igre’, a drugo 49. Trajanje utakmice se tako smanjilo za nekakvih 10-ak minuta (nogometne utakmice traju između 95 i 100 minuta ako uračunamo sudačku nadoknadu).

U prvom poluvremenu nije bilo pogotka, a u nastavku je palo njih šest, svi u mreži RB Leipziga za konačnu 6:0 pobjedu AZ-a.

Udarci iz prekida s nogom povećali su broj ubačaja i izrazitih prigoda za postizanje pogotka, a najveća se promjena vidjela u pravilu broj četiri koje se odnosi na suspenziju igrača na trajanje od pet minuta. Naime, u trenutku kada je mladi igrač RB Leipziga dobio žuti karton i stavljen je na ‘hlađenje’, Nijemci su u razmaku od pet minuta primili dva pogotka. 

Ta pravila dosta su slična pravilima u futsalu kojeg neki nazivaju ‘dinamičnijom, atraktivnijom, energičnijom i zabavnijom verzijom nogometa’ i sportom koji gledatelja stalno drži ‘budnim’.

U futsalu se igra dva puta po 20 minuta, štopa se vrijeme kod prekida (kojih ipak ima puno više nego u nogometu), u futsalu crveni karton znači isključenje od dvije minute (s time da se drugi igrač vraća u momčad ako u tom periodu padne pogodak) i, naravno, lopta se iz auta u igru ubacuje nogom.

Snimku utakmice AZ U23 - RB Leipzig U23 možete pogledati OVDJE.

Ove promjene pravila su naravno eksperimentalne, vrlo su male šanse da ćemo ih zaista vidjeti u nogometu, no u raspravi na popularnoj forumskoj platformi Redditu imale su dosta dobre povratne reakcije ili kako se u popularnom žargonu kaže, ‘feedback’.

Ovo je svakako jedno od kontroverznijih pitanja u svijetu nogometa. Oni tradicionalni tipovi ne žele niti čuti za promjenu pravila, njih smeta i pozamašna komercijalizacija samog nogometa i u sve u što se isti pretvorio. Oni bi potpisali i čisti dolazak na utakmicu, kao krovni i najvažniji proizvod nogometne igre, uz eventualno koštice, kikiriki i pivu kao vrhunac popratnog sadržaja.

A postoje i oni koji se zalažu za potpunu 'amerikanizaciju sporta' u kojem je sportski događaj tek središnji događaj oko kojega se kreira preostali zabavni sadržaj, koji na kraju dovlači publiku na te događaje, a koja onda manje prati sport, a više se zabavlja tim popratnim sadržajem i zbog njega ponovno dolazi na sportske utakmice.

Konzorcij popularnog energetskog pića, koji je i sponzorirao “Future of Football Cup” je taj turnir najavio s odlomkom:

“Future of Football Cup je budućnost nogometa. Igra se po modificiranim pravilima. Kako napraviti nogometnu igru još atraktivnijom? Kako zadržati mlade zainteresiranima i fokusiranima da pogledaju čitavu nogometnu utakmicu? Ukratko, što je zapravo budućnost nogometa?”.

S obzirom na nepopularnost nogometnih klubova koje nose ‘prefiks’ RB i igraju u dresovima koji su u skladu s vizualnim identitetom konzorcija među tradicionalnom nogometnom publikom, sigurno će ova ideja biti popraćena s gnušanjem.

Što će reći mladi? Oni između 14 i 24 godine? To će samo budućnost pokazati....

 

 


Tagovi

FIFASuper ligaRB LeipzigPSV EindhovenClub Brugge

Ostale Vijesti