Goran Kovacic/PIXSELL
Goran Kovacic/PIXSELL

Trojica 'out', dvojica 'in': Junak posljednjeg slavlja Hajduka protiv Rijeke otpao za derbi, vraća se Biuk

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 04.05.22. | 10:22

U tri ovosezonska Jadranska derbija vidjeli smo tri gostujuće pobjede, a Splićani se svakako nadaju nastavku tog trenda.

Iako će mnogi reći kako je svaka utakmica ista, odnosno kako pobjeda uvijek nosi tri boda neovisno o tome tko stoji na suprotnoj strani, ogledi Rijeke i Hajduka ipak spadaju među one utakmice koje navijači oba kluba željno iščekuju te na svojim kalendarima datume odigravanja imaju zaokružene odmah mjesecima unaprijed. Ruku na srce, uz ogled Dinama i Hajduka, utakmica Hajduka i Rijeke jedini je preostali pravi derbi u hrvatskom nogometu. Animoziteta ima na relacijama Osijek – Rijeka i Osijek – Dinamo, Istra 1961 u Riječanima vidi svoje glavne rivale (iako oni to tako ne shvaćaju na taj način), ali ništa to nije ni izbliza kao kad se sučele Dinamo i Hajduk, odnosno Hajduk i Rijeka. Doduše, na Plave i na Bijele su uvijek svi posebno 'našpanani', ali na to su u oba kluba već navikli.

Ovog vikenda u HNL-u je na rasporedu 'derbi kolo'. U slučaju da se dogode dvije pobjede domaćina, dva kola prije kraja imat ćemo novog/starog prvaka, ali ako se nešto od toga ne ostvari, utrka će se nastaviti. Dinamo je veliki favorit da vrati naslov u Maksimir, tečaj da će Hajduk ipak biti prvak Germania je postavila 8.0, dok je na Osijek još veći (9.0).

Tko će biti prvak? (1.35) Dinamo (8.00) Hajduk (9.00) Osijek

Ovog vikenda odigrat će se četvrti Jadranski derbi ove sezone. U dva navrata slavila je Rijeka, jednom Hajduk, a zanimljivo je da je svaki put slavila gostujuća momčad. Naravno, navijači Hajduka nadaju se da će se tako i nastaviti, ali manji problem za njih je taj što čovjeka koji im je osigurao posljednju pobjedu protiv Rijeke ovog vikenda neće biti na dispoziciji Valdasu Dambrauskasu.

Jan Mlakar je zabio pogodak u 97. minuti u posljednjem ogledu Rijeke i Hajduka na Rujevici. Slovenac je netko o kome u Splitu imaju visoko mišljenje, nerijetko igra na visokoj razini, može pokriti nekoliko pozicija, a ne isijava nezadovoljstvo zbog činjenice da nije prvotimac. Na krilnim pozicijama litavski trener više vjeruje Sahitiju i Biuku, u vrhu napada prednost imaju Kalinić i Livaja, a Mlakar, koji može igrati i jedno i drugo, najčešće ima ulogu zlatne rezerve. Ove sezone 23-godišnjk je 11 puta ulazio s klupe, baš kao i protiv Rijeke tog 21. studenog 2021. godine kad je u 97. minuti postigao pogodak za pobjedu. No, to ovog puta neće biti slučaj, Mlakara nema, baš kao što neće biti ni Janija Atanasova.

(3.10) Rijeka (3.35) Hajduk (2.30)

Josip Vuković prije nekoliko dana proslavio je 30. rođendan, a najnovije vijesti govore kako je i njegov nastup na Rujevici upitan. Vuković posljednje vrijeme igra izvrstan nogomet, donio je pobjedu Bijelima protiv Gorice, a onda je i protiv Dinama odigrao sjajno (sudjelovao je u akciji kod pogotka). U posljednje dvije utakmice protiv Slavena i Dragovoljca nije bio u kadru, prvotni očekivanja bila su da će igrati protiv Rijeke, ali zasad je njegov nastup poprilično upitan.

No, nije sve tako crno, jer Dambrauskas će protiv Rijeke imati na raspolaganju Stipu Biuka i Marca Fossatija koji su prošli ogled propustili zbog akumuliranih žutih kartona. Isto tako, vraća se i Sahiti, koji zbog smrtnog slučaja u obitelji nije bio na raspolaganju za ogled s Dragovoljcem, dok je u prijateljskom ogledu protiv Šahtara izvrstan bio Marin Ljubičić koji si je možda na taj način kupio pokoju minutu (ili nešto više) protiv Rijeke.

1.HNL, 34. kolo:

Petak, 6. svibnja

Hrvatski dragovoljac - Slaven Belupo, 18.00

Subota, 7. svibnja

Gorica - Lokomotiva, 17.00

Istra 1961 - Šibenik, 19.05

Nedjelja, 8. svibnja

Rijeka - Hajduk, 17.00

Dinamo - Osijek, 20.00

*Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno. 18+


Tagovi

Jan MlakarStipe BiukMarco FossatiJosip VukovićHajdukHNK RijekaRijeka

Ostale Vijesti